用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 電話咭問題
go

[澳紐] 電話咭問題 [複製鏈接]

呀仔(15歲)今年七月過去新西蘭開學,因工作陪唔到佢去,請問電話咭應怎樣攪,香港問過都幾貴,希望有經驗的各位幫幫手,我應該點做🙏
   0    0    0    0

tung715 發表於 22-5-3 06:27
呀仔(15歲)今年七月過去新西蘭開學,因工作陪唔到佢去,請問電話咭應怎樣攪,香港問過都幾貴,希望有經驗 ...

唔好響香港買,落機已經有電話卡買,機場便利店都有,或者你可以問學校可否幫你搞。如果你好緊張佢冇數據用,咪去鴨買住去旅行嗰D用住先。

嗰邊多數用spark及Vodafone,2degree就麻麻,你可以睇吓哩個
https://www.vodafone.co.nz/mates/

8-)

回覆 anitawong21 的帖子

謝謝你的提供🙏🙏🙏

回覆 tung715 的帖子

Hi tung715, 小女都係七月去NZ, 可否PM一齊傾吓.

醒目開學勳章

anitawong21 發表於 22-5-3 07:29
唔好響香港買,落機已經有電話卡買,機場便利店都有,或者你可以問學校可否幫你搞。如果你好緊張佢冇數據 ...

想問下點解唔好係香港買?

回覆 sharon26788 的帖子

有個本地電話打出打入始終方便些. 如果用晒數據都有電話聯絡吧. 如果無數據又無電話, 你搵唔到佢真係急死你.
如果寄宿嘅. 因好多網站去唔到. 要用數據量大嘅. 可考慮 https://www.koganmobile.co.nz/

但記得買張香港嘅電話卡比佢. 如果暑假回來香港. 香港仍要隔離的話. 有張電話卡方便好多.

醒目開學勳章

mlee016 發表於 22-5-27 23:30

有個本地電話打出打入始終方便些. 如果用晒數據都有電話聯絡吧. 如果無數據又無 ...

多謝你回覆我應該會keep住香港電話號碼

sharon26788 發表於 22-5-27 20:06
想問下點解唔好係香港買?

香港冇乜邊度買到紐西蘭日常用嗰D卡,多數係限期內用完嘅旅游數據卡,如果你好擔心佢一落機上唔網,咁你就買張俾佢啦,但哩D未必打到電話。樓上講得啱,如果當地長時間生活,打到電話、收發短訊好緊要。

要買sim card 、開數據plan,一落機已經有,便利店、超市又有卡賣,亦可增值,街上又有電訊商門市,不過我建議你問咗學校先!首先,nz學校充當埋監䕶人,多數肯帶新留學生出街開銀行戶口、開手機plan、買日用品,你問吓學校可唔可以帶佢出去搞先啦,有個當地人幫佢手你可以放心。其實小朋友去到了解咗實際情況先決定開咩plan,定就咁用pre paid card抵D。學校宿舍有wifi ,又冇乜機會出街,分分鐘掂手機時間都唔多,照計冇乜需要用自己數據,我女嗰陣好似係有貓頭鷹時段,每個月得兩gb 都用唔晒,而家唔知仲有冇。但如果學校wifi好差、鎖app,又真係可能要多D數據。
8-)

醒目開學勳章

anitawong21 發表於 22-5-28 23:21
香港冇乜邊度買到紐西蘭日常用嗰D卡,多數係限期內用完嘅旅游數據卡,如果你好擔心佢一落機上唔網,咁你就 ...

去澳洲,我都叫佢去到先開返張,但係親戚個小朋友同佢朋友都話係香港買咗電話卡先,唔係旅遊電話卡,所以又問下大家意見暫時知道學校有wifi,親戚個小朋友讀緊

mlee016 發表於 22-5-27 23:30

有個本地電話打出打入始終方便些. 如果用晒數據都有電話聯絡吧. 如果無數據又無 ...

我女就係冇帶自己張香港sim card去,佢上年12月返香港,我10月初去鴨記用$20買咗張sim card平郵寄俾佢,諗住佢入境有得用。但到學期尾搬離宿舍都仲未收到,以為寄失咗。之後呀女搬去附近home stay住咗5日先有飛機走,咁我響佢臨離開homestay 之前開通另一張鴨記,入落後備手機,叫呀女向入境處申報哩個電話號碼,到時我會代佢接聽咗個電話先,之後再送去隔離酒店交返俾佢。點知啱啱同呀女交待好哂所有嘢,轉吓頭homestay dad就拎住個信封交俾佢,話係學校送過嚟…不過臨走前收得返張sim card都冇乜蝕
8-)

sharon26788 發表於 22-5-28 23:29
去澳洲,我都叫佢去到先開返張,但係親戚個小朋友同佢朋友都話係香港買咗電話卡先,唔係旅遊電話卡,所以 ...

原來問澳洲,因為樓主問紐西蘭都唔同,而家香港有幾多人會去紐西蘭啫?
8-)

回覆 anitawong21 的帖子

會AH, 我囡便是七月中過去NZ.  住HOMESTAY.  學校已講了會同小朋友一齊買校服 / 開戶口及有2日ORIENTATION DAY.  HOMESTAY 會同佢地開電話CARD.  我覺得學校都TAKE CARE 到唔小, 想請問入境攜帶物品是否超級嚴.  阿囡有嚴重經痛, 佢有食開白鳳丸, 這些是否不能入境.  
阿囡去到YR 10, 請問有無什麼地方須要注意? 我問了學校, 何能七月第一批國際生入境, 比較小人。 全校只有15個國際生, 香港得阿女, 中國有1個, 日本2個, KOREA 2個其餘全部來自歐洲筟生。 正常來說語境是好的, 只是作為阿媽擔心佢有唔開心。

阿女都係7月去紐西蘭讀Year 11, 你地買左機票未?

回覆 ccab 的帖子

準備中, 你幾多號出發? 看看有無綠一齊.

回覆 FP602 的帖子

我仲等緊學簽批, 因為學校叫佢18號開學, 所以應該會買15號機票。因為我同佢一齊去, 咁隔離酒店預約只係去到7月尾, 又唔知8月返黎仲洗唔洗隔離, 我要返黎返工, 如果要隔離就早D返, 預埋隔離時間。如果唔洗隔離就可以喺果度留耐D, 所以仲未知邊日飛。

回覆 ccab 的帖子

PM 你.
‹ 上一主題|下一主題