用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學面試-解決問題能力
go

小學面試-解決問題能力

想請教一下大家,小兒將會接受某學校的second interview,the interviewer will ask problem-solving questions to understand more about the potential and personality of the student。
咁一般面試官會問D咩問題/出咩題目來考驗小朋友解決問題的能力,可以分享下嗎?唔該晒各位(emoji)(emoji)

回覆樓主:

呢類問題通常都係小朋友唔會識答嘅,所以問乜都冇所謂,重點反而係小朋友面對唔識答嘅問題,會即時有乜反應,思考完之後又會唔會嘗試作答,作答的話又會點答。
當個好爸爸

Cheely 發表於 22-5-1 13:53
想請教一下大家,小兒將會接受某學校的second interview,the interviewer will ask problem-solving quest ...

可參考小兒很多年前小一second interview 問題,校長問我仔:「如果在學校你見到有兩個同學在打架,你會怎樣做?」
我相信小朋友解難的現實生活問題,不外乎圍繞學校及家庭,如兄弟姊妹間或同學間,鄰舍及日常生活,例如超級市場所見之事,家長可以趁這段時間多舉些假設性例子,引導孩子多作思考,希望你孩子面試成功!