用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大屋搬細屋依個決定岩唔岩?12網
樓主: 321chair
go

大屋搬細屋依個決定岩唔岩?12網   [複製鏈接]

我唔識12網,但我都係大西北,你70定71網,目標都應該係屯門四大中學?你睇hkpapa 業績表,其實四大都唔錯但當然比不上女直。
屯門四大就要碌入聯小,用聯繫位上四大會比較容易。

300頭屋住5人,大人返工要靠姐姐照顧小朋友對嗎?係咪小學時間都要請姐姐?太擠迫,湊2個,會唔會請唔到姐姐?

細妹幾大?係咪同家姐相差一年左右?家姐如果大抽獎之前先搬去,咁就家姐細妹要轉12網幼稚園?熱門幼稚園應該唔易插位?

我見大家都話12網好,但要搬都有好多問題要考慮,唔係只考慮校網,我無偏向大西北/12網,只係希望俾樓主多角度諗下。🧐

Charlotte_mom 發表於 22-5-8 10:31
聖保祿天主教?咁多年嚟都唔係
N年前無記錯000都得
後來改咗嚴少少(好似要揀過定點唔肯定)

我今年擺乙一,希望唔使扣啦
利申:呢世人豪無抽獎運,雖然系我女抽,唔系我

醒目開學勳章 王國長老

washipig 發表於 22-5-8 16:27
我今年擺乙一,希望唔使扣啦
利申:呢世人豪無抽獎運,雖然系我女抽,唔系我
...

祝你順利,呢兩年人少hopefully穩陣

搬舊屋,要大裝嗎?都要幾十萬,賣出都要交稅,不如考直資俾學費

yeeling0101 發表於 22-5-8 11:08
我唔識12網,但我都係大西北,你70定71網,目標都應該係屯門四大中學?你睇hkpapa 業績表,其實四大都唔錯 ...
住緊74網,屯門既學校我唔太識啊兩姊妹差1年多,妹妹今年年底出世
依家有姐姐睇,自己都係ftm, 諗住佢地讀書就會安排出返黎做
本想大抽獎先搬出去,但細女既出現令我唔想經歷轉校插班,所以如果大女考到港島既卷幼就提早出去

目前係甘諗。。。。

Charlotte_mom 發表於 22-5-8 21:00
祝你順利,呢兩年人少hopefully穩陣
我大女果年人數仲少過依兩年,希望人少真係有幫助

Lilynat2021 發表於 22-5-9 11:07
搬舊屋,要大裝嗎?都要幾十萬,賣出都要交稅,不如考直資俾學費
直資要由幼稚園開始進補,直至中學,再乘兩份,所需費用不唔少

回覆 321chair 的帖子

明了,以為你大西北指屯門。即係大嘅k3,細嘅先k1?如果大抽獎先搬,就要兩個都要一齊搬屋轉校,唔易丫

可能一口氣,由幼稚園前,一早去12網好啲🧐

321chair 發表於 22-5-10 14:35
住緊74網,屯門既學校我唔太識啊兩姊妹差1年多,妹妹今年年底出世
依家有姐姐睇,自己都係ftm, 諗住佢地讀 ...
74地獄網...當然都有好學校但唔好彩會被派去邊境...錦田...落馬州
74 vs 12....真係天同地....

321chair 發表於 22-5-10 14:35
依家有姐姐睇,自己都係ftm, 諗住佢地讀 ...

以你嘅情況,兩個校網真係一天一地,插唔插班基本上唔係理由,總之可以既話越早搬越好!

yeeling0101 發表於 22-5-10 14:49
回覆 321chair 的帖子

明了,以為你大西北指屯門。即係大嘅k3,細嘅先k1?如果大抽獎先搬,就要兩個都要一 ...
依家大既未讀k, 睇左甘多位網友既分享,應該會比大女考港島k1, 早d 出返12網了
謝謝分享

rsx    發表於 22-5-11 10:25

beetle910 發表於 22-5-10 16:28
74地獄網...當然都有好學校但唔好彩會被派去邊境...錦田...落馬州
74 vs 12....真係天同地....
無錯,真係天同地,連居住環境都天同地。如要住74, 真係只可直資,所以我都係諗早d 出返12 好了

rsx 發表於 22-5-10 21:49
以你嘅情況,兩個校網真係一天一地,插唔插班基本上唔係理由,總之可以既話越早搬越好!
...
同意,我依家都係覺得早d 出返12好了,好在上黎問一問,如果唔係仲15/16

321chair 發表於 22-5-1 00:33
大女依家讀緊n, 有細妹跟尾,目標津小,依家住緊大西北村屋想問問大家如果由大屋搬返去舊居(12網)依個決 ...

這是在資源有限,家庭價值觀的問題:
有人會以整體家庭利益為中心,小朋友應該「就」返現實情況,讀到書就邊度都讀到。
有人會覺得小朋友利益和教育為中心,全家人去成就小朋友讀書和最大利益化,相信EK呢度好多人都係。   
既然你本身都已經打算搬,咁就不如早啲,遲啲出返去做野,居住環境可望解決,講到尾都是資源問題。
你最緊要make sure你先生有相同價值觀,否則到時有所埋怨,影響家庭和睦, 想像下放工回家巳經好攰逼埋300+尺,如果兩個女仲係度哎緊交,真係幾灰。

Arabellahk    發表於 22-5-12 15:36
rsx    發表於 22-5-11 10:23

321chair 發表於 22-5-10 23:56
無錯,真係天同地,連居住環境都天同地。如要住74, 真係只可直資,所以我都係諗早d 出返12 好了 ...

雖然有直資, 但質素同12網傳統名校始終有D距離同埋競爭非常大, 都未計長遠升中問題, 但講緊都係爭直資中既2線學校
加上入直資弟妹唔一定入得返
所以真係早D 安排

回覆 964000 的帖子

完全同意

964000 發表於 22-5-11 07:25
這是在資源有限,家庭價值觀的問題:
有人會以整體家庭利益為中心,小朋友應該「就」返現實情況,讀到書就 ...

完全同意。。。300尺,住咁多人,嗌交都冇地方可以各自靜下。為咗12網,真係值得?

321chair 發表於 22-5-10 23:54
依家大既未讀k, 睇左甘多位網友既分享,應該會比大女考港島k1, 早d 出返12網了
謝謝分享
...
之前留言后,簡中有來望下.終於見到樓主定下決心

本來89網,都話緊唔值得,更何況74網.唔通真係鍾意頻撲啲?包括將來升中,雖然12網未必好易如願入到心儀女津,但入到就唔使到細個個又煩一次~~~

rsx 發表於 22-5-10 21:49
...

預去12網插班都最好考慮埋之前邊間小學/幼稚園,講真嘅,似乎唔可以排除現實嘅偏向行為~~~

321chair 發表於 22-5-10 14:39
直資要由幼稚園開始進補,直至中學,再乘兩份,所需費用不唔少

又係現實觀察,唔好以為讀津唔使使錢,尤其是12為甚,甚至貴過你讀直資,傳統小學偏向全人教育。要有心中預算,當然,使費可以視乎不同要求~~~
‹ 上一主題|下一主題