用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大屋搬細屋依個決定岩唔岩?12網
樓主: 321chair
go

大屋搬細屋依個決定岩唔岩?12網   [複製鏈接]

你幾多人住幾多尺啊(300頭同 300中係有分別)。。
小朋友好似唔會特別介意房子大小
大人感受大好多

下個月沙中線開通,灣仔樓上向上升。。

為左小朋友前途,我會要灣仔

不如你想想以後小朋友長大知道報名學校遊戲玩法,你估小朋友對你現在決定有咩反應?

321chair 發表於 22-5-1 00:33
大女依家讀緊n, 有細妹跟尾,目標津小,依家住緊大西北村屋想問問大家如果由大屋搬返去舊居(12網)依個決 ...
大囡 K3 前搬返去舊居住一年, 有學位後搬入離島住返村屋

beetle910 發表於 22-5-3 09:35
我正正就係由大西北為12校網搬出去, 不過我係叩門後先搬, 如果想輕鬆D , 緊係大抽獎入啦, 完全冇後悔, 冇比 ...
謝謝你的分享!!

Azzurro 發表於 22-5-3 10:25
你幾多人住幾多尺啊(300頭同 300中係有分別)。。
小朋友好似唔會特別介意房子大小
大人感受大好多
舊居只係300頭,要住一家四口+一工人我自己已年代就無特別介意大小,但依家既小朋友識既野多左又早左,怕佢地會覺得空間細,唔開心

zaba 發表於 22-5-3 11:03
大囡 K3 前搬返去舊居住一年, 有學位後搬入離島住返村屋
舊居要大執先可住到啊,所以唔係話可以搬黎搬去甘易

回覆 washipig 的帖子

不需要3條1, 舊年無1都有2nd in

321chair 發表於 22-5-3 14:59
舊居只係300頭,要住一家四口+一工人我自己已年代就無特別介意大小,但依家既小朋友識既野多左又早左,怕佢 ...
明既, 5個人又真係迫咗啲, 同埋大轉細係難, 小朋友都會覺得少咗地方玩但唔同地區既學校水平同埋同儕背景都有幾大分別, 特別你講緊係灣仔區, EK 啲前輩成日都話, 灣仔區應該係咁多區來講學術水平平均最好, 仲好過九龍城同中西區.

有時就係要有啲取捨

回覆 321chair 的帖子

樓主,我情況同你差唔多,最後大抽中心儀,小朋友讀得開心又跟到,無悔呀加油!

仲有幾年先大抽獎,住住大西北先,最後先搬出去抽!

2jkidsfather    發表於 22-5-3 22:36

12網,你有地址,如你個單位係冇租俾人,咁唔驚咁好彩中抽查,抽中先搬返出黎啦。

如你手持兩個單位都係自己,賣左佢換返間大少少啦,你咁多人點住300呎。

12網如你想入瑪利曼聖保祿,真係睇彩數。離開左呢個遊戲幾年,唔知而家咩境況,你睇下乙1唔中,乙2仲有咩揀了,而乙2個間係咪你又會接受到

321chair 發表於 22-5-2 10:50
想請教89網同12網又會點揀?因本人娘家係89網,自己都係89網頭一兩間既畢業生,20分在手,沙田亦多b1中學
...

沙田區官津英中學額過1/3
還要看英中是否達B1水平
另外沙呂有聯小 聖羅撒有直小
大抽獎公海位英中比例較自行低

2022年自行學額
曾肇添 50
沙呂 50
沙崇 50
林裘謀 40
沙培 40
沙蘇 40
沙循 40
聖羅撒(女校) 51
沙官 43
郭得勝 40
林漢光 40
IHMC 41
------------------------------------------
英中^ 525/1,426 (36.8%)

Poyau 發表於 22-5-4 08:15
沙田區官津英中學額過1/3
還要看英中是否達B1水平
另外沙呂有聯小 聖羅撒有直小

下次俾料人前計下數先啦,你出咁多數字,好易令人信咗以為唔夠英中位~~~

tummypooh 發表於 22-5-3 23:55
12網,你有地址,如你個單位係冇租俾人,咁唔驚咁好彩中抽查,抽中先搬返出黎啦。

如你手持兩個單位都係自 ...

派位係依住址,唔係業主~~~

醒目開學勳章 王國長老

tummypooh 發表於 22-5-3 23:55

如你手持兩個單位都係自 ...

犯規嘅嘢就咪教人

Arabellahk    發表於 22-5-12 15:33

321chair 發表於 22-5-2 10:50
想請教89網同12網又會點揀?因本人娘家係89網,自己都係89網頭一兩間既畢業生,20分在手,沙田亦多b1中學
...

鄭榮之2022/23年英中落車
沙田區大抽獎英中學額隨之減少

2021年統乙學額
公海 直聯 | 合計
曾肇添 90 0 | 90
沙呂 69 26 | 95
沙崇 94 0 | 94
林謀裘 74 0 | 74
沙培 74 0 | 74
沙蘇 74 0 | 74
沙循 92 0 | 92
聖羅撒(女校) 8 0^^ | 8
沙宫 76 29 | 105
郭得勝 74 0 | 74
林漢光 74 0 | 74
IHMC 56 22 | 78
鄭榮之^ 74 0 | 74
------------------------------------------
英中^ 929 77 | 1,006
其他 1,707 63 | 1,770
本區 2,636 140 | 2,776
借位 22 0 | 22
不選不派 10 0 | 10
沙田 2,668 140 | 2,808

公海位
英中 929 / 本區 2,636 = 35.2%
英中 855^ / 本區 2,636 = 32.4%

公海位 + 聯繫位^^
英中 1,006 / 本區 2,776 = 36.2%
英中 932^ / 本區 2,776 = 33.6%

^ 鄭榮之2022/23學年英中落車
^^ 聖羅撒直屬位屬九龍城區(KL3)

321chair 發表於 22-5-1 00:33
大女依家讀緊n, 有細妹跟尾,目標津小,依家住緊大西北村屋想問問大家如果由大屋搬返去舊居(12網)依個決 ...
好多人都係報小學時先搬去12網, 住一年左右先至搬走, 合法又合理.

Poyau 發表於 22-5-4 14:59
鄭榮之2022/23年英中落車
沙田區大抽獎英中學額隨之減少

呀網友,你係分析專家,想問吓你2仔有冇機會用聯繫位呀,你係咪唔好令家長有幻想咁呀,其他又以為沙田真係唔夠位。聖羅撒咁多2仔,點解唔使落車呀?~~~

好易誤導其他準小一準中一家長選校~~~

EggCroco 發表於 22-5-3 15:02
回覆 washipig 的帖子

不需要3條1, 舊年無1都有2nd in

其實我都信有個別例子系可以無3條1都有得in,但系我無相信那個小朋友系普通卷幼學生,應該有點什麼關係或者什麼證書什麼強項等

我以自己小朋友普普通通來看,我自己就當要111。

醒目開學勳章 王國長老

washipig 發表於 22-5-2 23:06
傳聞聖保祿一定3條1先有得扣 聖方濟交容易
我未經歷過,來緊6月先玩呢個game   
...

聖保祿天主教?咁多年嚟都唔係
N年前無記錯000都得
後來改咗嚴少少(好似要揀過定點唔肯定)
近兩年111直入啦駛咩叩(不嬲聖保祿有零星乙2入,但不是年年聽到)

新聞有講
「校方指申請者在自行分配學位或統一派位階段(甲部和乙部)選擇學校為首志願者,將獲優先面試機會
https://std.stheadline.com/education/article/amp/1283873/教育-小學-聖保祿天主教小學-6月8日前遞交叩門申請

醒目開學勳章 王國長老

曾經,我在18/19年度做過調查(近年無了)

好多所謂一定要111,其實都係流,或校長靠嚇,到最後揀人,識字點都贏面大
‹ 上一主題|下一主題