用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大屋搬細屋依個決定岩唔岩?12網
go

大屋搬細屋依個決定岩唔岩?12網   [複製鏈接]

大女依家讀緊n, 有細妹跟尾,目標津小,依家住緊大西北村屋想問問大家如果由大屋搬返去舊居(12網)依個決定岩唔岩?
問題係舊居得300幾尺,細依家一半有多。。
謝謝指教🙏

5    0    0    0

321chair 發表於 22-5-1 00:33
大女依家讀緊n, 有細妹跟尾,目標津小,依家住緊大西北村屋想問問大家如果由大屋搬返去舊居(12網)依個決 ...

屯元天升小升中皆競爭激烈
12網女校 MPS SPPCS SFCS
三間女校都有B1直屬中學

大女依家讀緊n, 有細妹跟尾,目標津小,依家住緊大西北村屋想問問大家如果由大屋搬返去舊居(12網)依個決 ...

12網天主教女校任君選擇, 間間都直屬, 再加上兩姊妹, 好多人有囡囡都想在12校網.......唔洗諗啦

你大女依家先係讀緊N, 而兩間屋都已經係ready左, 唔駛另外再買樓/賣樓, 咁不如試下搬返去舊居先, 睇下搞唔搞得掂先再決定
就算萬一真係舊居太細搞唔掂, 大不了咪搬返去新居, 未至於話返唔到轉頭

醒目開學勳章 王國長老

我妹當年為校網由新界搬出港島,層樓要供多幾球,仲有k3仲有幾個月未完每日遊車河,凡事有代價

Arabellahk    發表於 22-5-11 13:22
angelanala    發表於 22-5-2 11:18

hkhk8888 發表於 22-5-1 15:20
你大女依家先係讀緊N, 而兩間屋都已經係ready左, 唔駛另外再買樓/賣樓, 咁不如試下搬返去舊居先, 睇下搞唔 ...
搬都要籌備同重新裝修舊居,因舊居都55年樓,要大執先住到甘多人,所以有d 難話搬左去又搬返黎現正同先生研究緊,到底係唔係仲要target 津小,定還是考慮直資,甘就可以住得大d

btw, 謝謝你的意見

321chair 發表於 22-5-1 20:56
搬都要籌備同重新裝修舊居,因舊居都55年樓,要大執先住到甘多人,所以有d 難話搬左去又搬返黎現正同先生研 ...

雖然一直認爲讀書靠自己.但氛圍都會產生唔細的影響.

(1)以舊居地址繼續目標津小.最終結果實在不理想再考慮其它?(即直資).

(2)大西北直資,將來目標係咩中學?難道到時又希望考返MSS,SPSS,SPCS?似乎大西北競爭相當激烈.

確實是一個頭痛的事情,始終都需要做出取捨,對於好多家庭來講,望都望有個個邊地址~~

兩個女女,net 12真係好吸引!會否考慮將300呎舊居放租,然後再補錢喺net 12租個大啲單位

findingdory 發表於 22-5-1 22:38
兩個女女,net 12真係好吸引!會否考慮將300呎舊居放租,然後再補錢喺net 12租個大啲單位
...
放租再租其它?不會擔心住住下又要搬?

俾著我,直接放售,再換心水單位.(即要麽住舊居,要麽換樓).最重要,仲有村屋放租尼.

唔計地方大細或校網,個人覺得12網人口比例和生活配套較大西北為佳

回覆樓主:

點都keep 住12區地址,到時再算,可能都移民lu

medicine 發表於 22-5-1 22:53
放租再租其它?不會擔心住住下又要搬?

俾著我,直接放售,再換心水單位.(即要麽住舊居,要麽換樓).最重要,仲有 ...
直接放售舊居都是其中一個考慮方案但要換返同區大小負既單位再加厘印律師費,亦係一個負擔
當然明白所有野都係一個取捨,只係睇下邊個方案較易實行

宮二 發表於 22-5-1 23:57
唔計地方大細或校網,個人覺得12網人口比例和生活配套較大西北為佳
想請教89網同12網又會點揀?因本人娘家係89網,自己都係89網頭一兩間既畢業生,20分在手,沙田亦多b1中學
但就要賣事但一間換返去89

321chair 發表於 22-5-2 10:50
想請教89網同12網又會點揀?因本人娘家係89網,自己都係89網頭一兩間既畢業生,20分在手,沙田亦多b1中學
...

咁真係要睇埋家人住所和返工地點。
如果大人市區返工,住12網去邊度返工都真係會慳好多時間。

人口較少,公共設施卻豐富。
例如圖書館都有三間,其中一間還要是中央圖書館。

再睇下插班
大部分人都會由其他網插去12 / 34 / 11 etc
倒轉的情況好似比較少
12網英中比例較多
有錯請指正

但如果要照顧家人又或要家人幫忙照顧小孩也是一個考慮

...

89網馬主/馬禧/馬循 有宗教背景
自行超收 計分生只有20%學額
20分對上有25分(舊生+宗教)
適齡+首名+宗教亦可以有20分
畢業生20分在手非必收 要抽

...

沙田區(88/89/91網)升小競爭激烈
如自行落空 大抽獎中寶可能較12網高
沙田B1中學多 但人數亦多 未必夠位
灣仔升中B1位相對充裕 以往夠有餘

321chair 發表於 22-5-2 10:42
直接放售舊居都是其中一個考慮方案但要換返同區大小負既單位再加厘印律師費,亦係一個負擔
當然明白所有野 ...
僅僅係指,與其放租不如放售,因放租再租,係多了兩個不確定性.所以係要麽舊居,要麽放售.

換樓去沙田,(在個人來睇)似乎並不值得.又如樓上指出,如需要(89網的)家人幫手接送,則另當別論.

Poyau 發表於 22-5-2 13:32
沙田區(88/89/91網)升小競爭激烈
如自行落空 大抽獎中寶可能較12網高
沙田B1中學多 但人數亦多 未必夠位

沙田B1中學有乜可能唔夠位呀~~~

mcl203 發表於 22-5-2 13:56
沙田B1中學有乜可能唔夠位呀~~~
學校多,人多,個風險係大定細尼?相比灣仔來講

medicine 發表於 22-5-2 14:21
學校多,人多,個風險係大定細尼?相比灣仔來講

計吓數咪知囉,沙田都有數據顯示讀邊啲小學就升邊間中學較多,可以做到咁玩法不可能唔夠英中位吧。兩間呂小升沙呂只係聯繫関系,可見一斑~~~

‹ 上一主題|下一主題