用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大屋搬細屋依個決定岩唔岩?12網
樓主: 321chair
go

大屋搬細屋依個決定岩唔岩?12網   [複製鏈接]

mcl203 發表於 22-5-11 13:17
又係現實觀察,唔好以為讀津唔使使錢,尤其是12為甚,甚至貴過你讀直資,傳統小學偏向全人教育。要有心中 ...
認同👍🏻津只係唔洗學費,但都有唔少家長外補,學體藝,而且以12女直嘅名氣,全港咁多家長為左女直搬去12網,都可以肯定有財力同有要求嘅家長唔少,佢哋發功都唔講得笑

又係現實觀察,唔好以為讀津唔使使錢,尤其是12為甚,甚至貴過你讀直資,傳統小學偏向全人教育。要有心中 ...
當然津校都需要上下補習班,興趣班,唔會話$0洗費,但直資就一定先要洗一筆學費先。另想請教,如依我既情況,12/89/74 網,你會如何選擇?

321chair 發表於 22-5-11 23:07
當然津校都需要上下補習班,興趣班,唔會話$0洗費,但直資就一定先要洗一筆學費先。另想請教,如依我既情況 ...

我係唔知89/74網係邊度~~~

yeeling0101 發表於 22-5-11 14:33
認同👍🏻津只係唔洗學費,但都有唔少家長外補,學體藝,而且以12女直嘅名氣,全港咁多家長為 ...
如果唔洗交學費,係可以留更多資源上興趣班或補習班。我諗每個網都會有家長好谷既。如果你係我,你會留74, 棄12嘛?謝指教。

mcl203 發表於 22-5-11 23:10
我係唔知89/74網係邊度~~~
89 係馬鞍山,74 係錦田落馬洲

321chair 發表於 22-5-11 23:13
如果唔洗交學費,係可以留更多資源上興趣班或補習班。我諗每個網都會有家長好谷既。如果你係我,你會留74,  ...

其實冇咩討論空間,真係天地網,一定係去12網.... 仲有兩個都係女

但 300 尺頭住一家 5 囗亦係非常大問題, 係咪得一間房? 有冇可能呢度租比人 ?自己加啲錢喺返12 網租大啲?

以前有朋友租net 12一年, 佢係銅鑼灣啲舊樓, 好舊但係都幾實用兩間房仔, 租亦唔係貴.... 你可以考慮下

Vana 發表於 22-5-11 23:39
其實冇咩討論空間,真係天地網,一定係去12網.... 仲有兩個都係女

但 300 尺頭住一家 5 囗亦係非常大問題 ...
舊居有2房啊,間格4正既,係要再執整下。如果再租12網其他樓,風險較大,因原先既舊居同依家住緊既都要放租。其實都明白一定係返12網,不過見網友講到讀12網有機會仲貴過直資,所以先想睇下佢既選擇。

321chair 發表於 22-5-11 23:15
89 係馬鞍山,74 係錦田落馬洲

其實你拎個12出嚟,基本上已經唔使比。12係全港最密集傳統中小學嘅區,B1英中位係全港之冠,區細加港島無乜大型屋苑落成,所謂圍威喂自己玩返,12係基本上由KG爭起,小學已經睇到下將來如何,只係都算競爭激烈,要成為本區真B1生唔太可以放任自由,要定期評估下自己成績位置~~~

rsx    發表於 22-5-12 10:47

我係讀津,點解一定要使費尼?

回覆 321chair 的帖子

我會裝修舊居去12網住,74網就放租。等4年個大嘅抽到好小學,就出黎做野,因為基本上細嘅必收,你唔洗花太多時間去準備考小學。
跟住用租金同你人工去租大少少地方。
如果12網小學唔理想,就返74算。
12網舊居如果太殘都唔會有人租,我覺得點都可以裝修左先,如果唔搬,放租俾人都好。
唯一擔心係舊居尺數細,住得太迫姐姐會走。

medicine 發表於 22-5-12 05:17
我係讀津,點解一定要使費尼?

即係咁,冇人迫你星期日一定要去飲茶嘅~~~

321chair 發表於 22-5-12 00:00
舊居有2房啊,間格4正既,係要再執整下。如果再租12網其他樓,風險較大,因原先既舊居同依家住緊既都要放租 ...

哦,咁都好

至於補習就好難咁講既,你讀直資一樣有機會要補習 直資又唔係一定考到, 你望都望佢考到間好,難度更大,之前又要補習興趣班多樣化,而入都好嘅補習程度咪一樣

至於12網女校 都見有啲朋友少補習

呢方面好個人

74唔知,但12 vs. 89兩個女的話我都應該會12。12有三大女直,89就冇依隻歌仔唱。入到女直的話,大女升中冇咁辛苦,阿妹又搞掂升小升中,變相阿妹幼稚園階段都可以輕鬆啲唔使讀升小面試班。補唔補習豐儉由人,睇家長心態同小朋友需要。如果要補的話讀直資或者津貼都會補;阿女生性的話唔補都可以考級頭。如果真的唔搬考私立直資,大概係可以慳返每月5-6K學費,再加大約2K校車費(一般讀直資私立都好難係屋企隔離唔使坐校車)。12區範圍比較細,估計就算津校要坐校車都係1000以內,或者可以自己送。不過300呎5個人真係唔係好鬆動,可以依家係港島租住兩年先,K3再睇下用搬返自己屋企抽獎定係用租住地址抽。
當年我都係類似選擇,不過我K3先搬返自己屋企。

Raccch 發表於 22-5-12 11:51

74唔知,但12 vs. 89兩個女的話我都應該會12。12有三大女直,89就冇依隻歌仔唱。入 ...

未必㗎喎,山腳可以係同價,或打少少折,價錢係睇供求~~~

回覆 mcl203 的帖子

其實校車費用可以唔睇,讀咩學校、住邊度、最終搭校車定自己送都有影響,可以選擇最適合自己的選項。

321chair 發表於 22-5-11 23:13
如果唔洗交學費,係可以留更多資源上興趣班或補習班。我諗每個網都會有家長好谷既。如果你係我,你會留74,  ...

如果你琴棋書畫乜都學,就算你讀乜嘢區都可以貴過直資。
為女兒去12網,你不會後悔的。

2jkidsfather 發表於 22-5-12 12:46
如果你琴棋書畫乜都學,就算你讀乜嘢區都可以貴過直資。
為女兒去12網,你不會後悔的。
...

琴棋書畫都可以有不同收費~~~

入到12津校,可以考慮搬遠少少住大啲
我有friend住TKL/TKO, 出12網讀書唔遠

mcl203 發表於 22-5-12 10:45
即係咁,冇人迫你星期日一定要去飲茶嘅~~~
同樣的問題回復:即係咁,冇人迫你星期日一定要去飲茶嘅~~~~

似乎係你以"周日有人去飲茶"來做比較咯

medicine 發表於 22-5-12 15:26
同樣的問題回復:即係咁,冇人迫你星期日一定要去飲茶嘅~~~~

你望清我原本講乜未?我係講預~~~
‹ 上一主題|下一主題