用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 靠運動入神校 …… 入讀後的生活係點?!(想問過來人意 ...
樓主: cyym
go

靠運動入神校 …… 入讀後的生活係點?!(想問過來人意見)   [複製鏈接]

02413124 發表於 22-5-1 22:49
全4一半一半機會,要入心儀科目更未必得
入到大學但入唔到心儀學科,好難讀得開心
...

唔使副學士兜兜轉轉最後讀社會大學。見到有人讀副學士,亞媽話讀緊某大學。

唔好喇。

Rpp 發表於 22-5-1 23:00
唔使副學士兜兜轉轉最後讀社會大學。見到有人讀副學士,亞媽話讀緊某大學。

唔好喇。

我都見唔少入唔到心儀學科學位課程,情願讀心儀學科到學士/高級文憑

hum0102 發表於 22-5-1 22:56
或者換個角度講,可能佢將來做到世一呢? 好似張家朗咁,可能佢學業都係好一般,不過佢已經做到世一,邊個 ...

咁容易就好囉!世界第一啵!

medicine 發表於 22-5-1 23:00
理想好宏大,現實?

好彩我一早深明呢個道理,阿女是行學業的,運動音樂也沒有天份

2jkidsfather    發表於 22-11-19 22:09

Rpp 發表於 22-5-1 23:00

唔好喇。
退一萬步諗, 拎住運動員(唔使好top, 入到u隊都夠)光環, 就算asso/hd都好容易上返degree
學校開個conditional offer可能只係cgpa過2或者2.5就得

所以我覺得如果自問讀書真係冇乜天份, 但運動方面細個果陣又好好彩有少少成就比神校睇中的話, 都要照take個offer

Dybala 發表於 22-5-4 12:09
退一萬步諗, 拎住運動員(唔使好top, 入到u隊都夠)光環, 就算asso/hd都好容易上返degree
學校開個conditiona ...

你要先統計一下有幾多個可以真係靠運動入U讀degree,收讀原因是運動成績抑或DSE起碼有個譜。

讀asso/hd轉上去 degree 更加係另一回事。

Dybala 發表於 22-5-4 12:09
學校開個conditiona ...
take 神校 offer 就 of coz 嘅!

2jkidsfather 發表於 22-5-4 12:18
你要先統計一下有幾多個可以真係靠運動入U讀degree,收讀原因是運動成績抑或DSE起碼有個譜。

讀asso/hd轉 ...

所以如果自問讀書天份麻麻, 喺某運動有少少天份但未到港隊level, 而又好希望拎到個大學學歷保障自己嘅, 不妨照入神校keep住玩果樣運動, 以神校嘅資源同訓練 (起碼都叫做學界D1), 點都夠料入大學校隊
而有咗呢樣back up, 那怕你DSE考得麻麻要讀asso, 到時可以靠校隊身份易啲上返degree, 咁就已經目標完成

相反, 如果當年諗住自己讀書麻麻, 運動又唔係最top而婉拒神校offer去咗間普通學校嘅話, 可能讀書繼續一般般, 但就連運動個技能都退化成興趣 (可能玩足6年都係D3浮沉), 到最後可能一樣係讀asso, 不過想上返degree就要同其他同學一個pool一齊爭, cgpa分分鐘冇3.7都唔使諗ugc degree offer (近年數字係點唔太清楚, 但我自己十幾年前都要cgpa 3.6x先上得返ugc degree)

喇叭茶    發表於 22-5-4 13:28

gracelam 發表於 22-4-30 16:01
阿女小學同學靠運動入九龍名男校,本身係band 2成績,但運動成績到樽頸位,學業成績又不標青,舊年去咗英 ...

其實楊文蔚故事係一個辛酸而又勵志的故事,相信她曾經吃了不少苦。我覺得如果家長們還要要求子女運動好又要成績好才滿意的話,相比起楊文蔚的經歷,就真是有點那過。。。。。。。我相信跳過是帶給楊文蔚在這社會一點生存能力,入了女拔只為挣多少獎學金,但亦要降班重讀作交換。
"[size=15.104px]中五就轉校到拔萃女書院,但係因英文成績唔好而要重讀中三。"  wiki
無論楊文蔚成績如何,DSE 考得好不好,她是值得我敬佩的。

劏房居住環境狹窄,生活在劏房的基層家庭,子女的學習開支早已是一大問題,多少家庭節衣縮食,只求子女早日成龍。也許你會認為基層學生除了學習不應有其他的興趣,但原來卻並不一定。

在運動場上舞動的「跳高女神」楊文蔚,看上去與劏房扯不上半點關係;但原來,她在中學時亦曾經在劏房居住。

總是笑臉迎人的楊文蔚,在劏房中成長,蛻變成運動員,雖然已成名,但也希望以自己作為一個例子,鼓勵基層兒童不要放棄「玩」運動。面對熱愛跳繩、現居於劏房的杰仔,她期望如杰仔一樣熱愛運動的基層兒童,可以堅持下去,繼續投身運動,因為她確信運動能幫助小朋友向上流動。

src

楊文蔚(左)中學時曾經住劏房,然而因為自己的堅持,環境亦不能阻止她成為職業運動員。(李澤彤攝)

src

楊文蔚與杰仔也是劏房戶出身,也同樣熱愛運動。(丁世威/樂施會提供)

src

劏房環境狹窄,卻停止不了兩人對運動的熱誠。(丁世威/樂施會提供)

src

楊文蔚(右)與樂施會合作,為話劇聲演「公平咩」(中)一角。(李澤彤攝)

src

楊文蔚在探訪期間,認識到同樣喜愛運動的杰仔。(李澤彤攝)

src

談到跳繩,杰仔頓時變得眉飛色舞。(李澤彤攝)

楊文蔚6歲時父母離異,她自小就與弟弟跟外祖母在大圍生活。但好境不常,婆婆在她16歲時因病離世,而當時媽媽亦長期在內地工作,姊弟兩人就搬到旺角劏房相依為命;當時父母給予他們姊弟倆每月三千至四千元的零用,只足夠他們居住在劏房。當時他們居住在砵蘭街的劏房,環境相當混雜,所居住的唐樓甚至有人經營「一樓一鳳」,晚上更是滿街流鶯。

轉讀女拔入校隊 搬返大圍

楊文蔚憶述,當時仍是中學生、而又是校隊的她,經常在該環境出入,令教練早已有微言。後來在教練及母親多番建議下,兩人才搬離旺角遷返大圍,但仍然只居住在劏房;但因為位處大圍,房租依然高企;加上當時剛轉到名校拔萃女書院,所有的科目都需要補習趕上,急需更多金錢支撐生活的楊文蔚固執地希望可以靠自己渡過難關,於是由中四開始她就在社交平台開設網店(Ig shop),靠零售衣服以維持收支平衡。

靠​「Ig shop」維繫生活月入可達8000元

「Ig shop」看似簡單易做,但實際上卻並不容易。楊文蔚指當年每次北上探望母親都會經過衣物批發城,物色好合適的貨品後,便會大包小包「入貨」搬回家;同時又要思考營銷策略,如舉辦抽獎吸引更多人留意等。她自豪地說當時每月的收入可達七至八千元,相當可觀。直至被發掘成為職業運動員進駐香港體育學院,弟弟也選擇北上幫助媽媽工作,所有的經濟負擔也終於可以鬆一口氣,辛苦經營「Ig shop」也由此停止營業。

src

「跳高,3次試跳要把握到一下,僅僅的一下就可以了,但殘忍的是並不會有第4次試跳,我肉緊只因為機會真的不多。」楊文蔚說。(張浩維攝)

src

楊文蔚很愛跳舞,大學加入跳舞社,參加大型聯校比賽,但轉做全職運動員後,跳舞時間大大減少。(張浩維攝)

src

走出田徑場,如你如我一樣,楊文蔚過着平常人一樣的生活。(張浩維攝)

src

楊文蔚3年前轉為全職運動員,自此她的生活均分為訓練、讀書、比賽。(張浩維攝)

src

今年2月楊文蔚被證實四頭肌1至2級拉傷,因而訓練加入水中康復。(張浩維攝)

src

「跳高女神」楊文蔚首戰亞運,將於8月27日早上角逐資格賽,力爭殺入8月29日的決賽。(資料圖片;張浩維攝)

rsx    發表於 22-5-4 14:11

Dybala 發表於 22-5-4 13:25
所以如果自問讀書天份麻麻, 喺某運動有少少天份但未到港隊level, 而又好希望拎到個大學學歷保障自己嘅, 不 ...

真係兩睇有辣有唔辣唔知點樣選擇好,做人父母都係頭痛,見到有網友話入神校,好多學業係跟唔上連簡單英文都錯晒,感覺好惘然。

這絕對要小朋友和父母溝通了。呢方面嘅嘢其實好個人主觀的。

Dybala 發表於 22-5-4 13:25
所以如果自問讀書天份麻麻, 喺某運動有少少天份但未到港隊level, 而又好希望拎到個大學學歷保障自己嘅, 不 ...

其實如果本身真的唔係讀書材料
不計成績畀個位佢讀都係讀唔掂既

乒乓波同羽毛球一直都好多人中三後離校轉全職
之後又有幾多個真係返到讀番大學?

宜家科大高調取錄蘇慧音我好意外
仲要係讀physics
大佬,真係要明曬D數講乜真唔易
睇下佢之後會如何。

其實佢真係firm offer嗎?
唔明點解六月仲要考A level
我是護書簿

https://www.info.gov.hk/gia/general/202108/18/P2021081800729.htm
現時體院有20個A級體育項目和六個A級殘疾人體育項目,並為約1 300名運動員提供支援,當中約500名是全職運動員。
現時體院有約170名現役運動員在大專院校就讀,另有超過200名現役運動員已完成專上課程。

相等於全香港體院 1300資助運動員
全職:200人有專上學歷,300人冇專上學歷
在讀:170人在讀專上課程(相等於一年有 40人考到),630人在讀中小學(小學有的嗎?)

Azzurro 發表於 22-5-4 15:12
https://www.info.gov.hk/gia/general/202108/18/P2021081800729.htm
現時體院有20個A級體育項目和六個A級 ...
咁有心揾資料

losoco 發表於 22-5-4 14:35
其實如果本身真的唔係讀書材料
不計成績畀個位佢讀都係讀唔掂既

呢兩項似乎係港隊有壓力俾學生,我只聽過一個例子,啲壓力係要你轉職業,唔係會將你投閒置散,令你運 動前路見盡頭,除非該學生學術成績唔弱,亦未必會繼續走運動員嘅路~~~

又咁喎,乒三女將印象中都會計劃入返大學,牛下女車神都快畢業,其他嘅運動員都多咗入返大學,只係未到精英而成績又麻麻,果批麻煩啲~~~

Azzurro 發表於 22-5-4 15:12
現時體院有20個A級體育項目和六個A級 ...

你唔計入唔到體院果啲呀?~~~

運動員位入, 學校無迫要交成積, 學業為先, 暫時中間高dd, 努力考好想選慨高中科目(現時唯一頭痕問題)
‹ 上一主題|下一主題