用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 靠運動入神校 …… 入讀後的生活係點?!(想問過來人意 ...
go

靠運動入神校 …… 入讀後的生活係點?!(想問過來人意見)  

如有,可否pm請教一下,感謝大家🙏

回覆 cyym 的帖子

咪就努力運動囉!😁

Arabellahk    發表於 22-4-30 14:26
2jkidsfather    發表於 22-4-30 12:07

回覆樓主:

都有番一定成績才靠運動吧!

Rpp 發表於 22-4-30 11:20
都有番一定成績才靠運動吧!

不用

2jkidsfather    發表於 22-4-30 15:24

回覆樓主:

疫情之下好難知道有冇分別。朋友仔band 1加運動入了DBS, 保持到一邊操,一邊讀 ,成績都保持中上

hum0102 發表於 22-4-30 12:38
不用

一線小學有band1成績加運動應該都唔會太差,有人運動精英最後DSE都夠成績讀醫,不過聽講喎。

如果都唔係會追得幾吃力。

chitchit0520 發表於 22-4-30 11:40
都唔一定,睇下邊間中學?個運動有幾勁?真係B3但運動勁都有的

BK那邊見到有小學成績好、踢波叻,入了DBS ...

B3入DBS把鬼呀,又要學費又追得辛苦,免費都唔入。

Rpp 發表於 22-4-30 13:28
一線小學有band1成績加運動應該都唔會太差,有人運動精英最後DSE都夠成績讀醫,不過聽講喎。

如果都唔係 ...

咁你先要認清楚該些學生係經邊條隊入中學,唔係只係空談~~~

坊間太多甚麼特異功能生,濫用呢個term,玩體藝唔可以算一定係有特異功能~~~

之前有舊帖見到家長留言靠運動入了某直資,最後考DSE夠分讀醫。真係羡慕呢啲讀得又玩得。

Rpp 發表於 22-4-30 14:17
之前有舊帖見到家長留言靠運動入了某直資,最後考DSE夠分讀醫。真係羡慕呢啲讀得又玩得。
...

咁都係要先了解,該家長子女是否真係靠運動入該直資,又是否本身學術成績亦達該直資本身要求,結果已經好唔一樣~~~

精英運動員,若配以學術成績,係有機會入大學計分打折的~~~

mcl203 發表於 22-4-30 14:31
咁都係要先了解,該家長子女是否真係靠運動入該直資,又是否本身學術成績亦達該直資本身要求,結果已經好 ...

唔清楚喎,只係話靠運動入。

Rpp 發表於 22-4-30 14:17
...

今年開始新計劃,DSE 未放榜未有DSE 成績大學已可直接取錄,但每間中學申請名額有限制,最後大學取錄幾多個呢個途徑學生由大學自行决定
https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/postsecondary/policy-doc/SNDAS/index.html

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/postsecondary/policy-doc/SNDAS/designatedprogrammes_2022-23.html

https://www.info.gov.hk/gia/general/202109/23/P2021092300332.htm

https://jupas.mingpao.com/jupas/%e3%80%8c%e7%9b%b4%e6%8e%a5%e9%8c%84%e5%8f%96%e3%80%8d%e9%a6%96%e5%b1%86-63%e6%a0%a1%e6%9c%aa%e7%94%b3-%e6%9c%89%e4%b8%ad%e5%ad%b8%e5%80%a1%e6%8f%90%e4%be%9b%e8%aa%b2%e7%a8%8b%e5%90%8d%e9%a1%8d/

https://jump.mingpao.com/career-news/daily-news/%e5%ad%b8%e6%a0%a1%e6%8e%a8%e8%96%a6%e7%9b%b4%e6%8e%a5%e9%8c%84%e5%8f%96%e8%a8%88%e5%8a%83%e7%8d%b2%e4%b8%ad%e5%ad%b8%e6%8e%a8%e8%96%a6dse%e7%94%9f-%e6%9c%89%e6%9c%9b%e7%9b%b4%e5%8d%87/

Rpp 發表於 22-4-30 13:33
B3入DBS把鬼呀,又要學費又追得辛苦,免費都唔入。

事實上DBS又真係一向唔係只收成績好嘅學生,體藝唔夠人,一樣睇住嚟收~~~

mcl203 發表於 22-4-30 13:51
咁你先要認清楚該些學生係經邊條隊入中學,唔係只係空談~~~

坊間太多甚麼特異功能生,濫用呢個term, ...

朋友仔係教練去運動場邀請,所以有3年獎金

chitchit0520 發表於 22-4-30 15:02
兩段嚟架!

第一段話有啲學校,B3都收。

咁係每個人都有特長。唔一定靠讀書先搵好工。

cchappyforever    發表於 22-4-30 16:22

乒總研討會 - 打波讀書無難度、精彩人生成功路 詳解「學生運動員學習支援及入學計劃」 - 體路 Sportsroad
https://www.sportsroad.hk/archives/371023在資格方面,學生運動員可以經由體院提名參加計劃,或現役的成年運動員只要是隸屬認可的體育總會,並且於成年組賽事達到精英評分表3分或以上的成績即可參加,當中香港所有項目的運動員都可以參與計劃,惟運動員在青少年組的成績將不作考慮

學生運動員入學計劃 (呢個係另一途径,不是校長推薦計劃)
https://www.ugc.edu.hk/big5/ugc/faq/q9.html

https://www.ugc.edu.hk/big5/ugc/activity/salsa_scheme.html
  • 入學方面:教資會資助大學將特別為在體育方面具有非凡成就的準學生推出直接錄取計劃或優化現有入學渠道

大學提供的錄取計劃
八所教資會資助大學已經/快將為準學生運動員提供直接錄取計劃,詳情請參閱以下個別大學的網站:

香港城市大學
香港浸會大學
嶺南大學
香港中文大學
香港教育大學
香港理工大學
香港科技大學
香港大學

回覆樓主:

運動員途徑一直都存在,只係要符合大學嘅CO要求,好似要由中學推薦。精英運動員係另一途徑,唔須要符合任何大學基本要求,大學肯收就得~~~

小時了了    發表於 22-4-30 15:24

cyym 發表於 22-4-30 09:49
如有,可否pm請教一下,感謝大家🙏

阿女小學同學靠運動入九龍名男校,本身係band 2成績,但運動成績到樽頸位,學業成績又不標青,舊年去咗英國讀書了。

香港有幾多個好似楊文蔚靠運動入女拔又出到名?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!