用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 靠運動入神校 …… 入讀後的生活係點?!(想問過來人意 ...
樓主: cyym
go

靠運動入神校 …… 入讀後的生活係點?!(想問過來人意見)   [複製鏈接]

hum0102 發表於 22-5-1 14:55
其實唔係話學校唔支援靠運動學生,不過呢個世界就係好公平,每人都只係得24小時,佢支援你,你都要有時間 ...

係咁㗎喎,唔係忙,係港隊操練必須嘅要求,唔跟就可以行~~~

hum0102 發表於 22-5-1 16:32
人品更緊要啊!

都要。

mcl203 發表於 22-5-1 16:34
係咁㗎喎,唔係忙,係港隊操練必須嘅要求,唔跟就可以行~~~

我梗係知啦!不過有啲靠學業入神校的家長有所誤解。。。

hum0102 發表於 22-5-1 16:45

所以,都係要睇返邊間學校,同學生背景。學生入咗港隊,基本上已經唔關學校事,只係學校仲有冇施加更多要求,令學生壓力增大~~~

hum0102 發表於 22-5-1 16:45

又開始唔係幾明咯?行去邊?即是無奬唔跟訓練要走?

YouTube 有訪問過靠籃球被邀請入讀神校,神校老師講過句金句,上天賦矛左你一種技能,可能你其他方面技能會比其他人弱。
其實除左校隊,仲要玩埋港青隊,球會青年隊,不少因年齡過大不能打校際,會重讀或自收一年,達到大學條件收錄已經不錯

chitchitboy 發表於 22-4-30 17:08
回覆 Rpp 的帖子

我也輾轉認識一位,在小學天之嬌子,眾人目光聚焦在他,在中學運動成績”’冇比較冇傷害 ...

其實成績好入一樣有呢d情況,小池大魚定大池小魚

Rpp 發表於 22-5-1 16:30
讀書緊要,路好長。

同意 最好文武雙全

02413124 發表於 22-5-1 18:37
其實成績好入一樣有呢d情況,小池大魚定大池小魚

大池小魚 看的嘢更濶更大 畢生受用

hum0102 發表於 22-4-30 22:53
如果運動超勁入果啲,去到中3-5可能已經轉左做全職運動員,佢哋只需要幫學校拎獎,拎獎,再拎獎!
...

你既[全職運動員]定義係乜?

因為全職運動員在體院同學體會都有定義
如果中左學體會的定義,係唔可以再代表學校參加學體會的比賽,冇機會在學界層面幫學校拎獎再拎獎的

我見前面有人提過精英運動員這字眼
其實又係有定義的,起碼個運動員要係玩緊體院歸類為精英項目的運動

而大學收運動員唔一定係要精英運動員
推薦人亦不一定係學校老師,佢項運動的總會都可以推的

我是護書簿

losoco 發表於 22-5-1 19:21
你既[全職運動員]定義係乜?

因為全職運動員在體院同學體會都有定義

我再睇返,原來我講得唔清楚,我意思是如果運動top果啲,可能中3-5就會轉做全職運動員,咁到時自然會退學,全心全意去訓練,所以佢哋就算學業唔掂,都唔會影響到神校dse條大數,當年伍家朗中3-4體院已經想佢轉,不過父母反對,所以都讀埋中6.
而神校因為運動收你的話,你只需要保持到該項運動水平,幫學校拎獎,神校就比你光環,大家互惠互利。

hum0102 發表於 22-5-1 19:43
我再睇返,原來我講得唔清楚,我意思是如果運動top果啲,可能中3-5就會轉做全職運動員,咁到時自然會退學 ...

神校比到光環嘅稱號,但係學業日積月累的,個個入三大八大,又無錢出國讀書自己副學士點算?

Rpp 發表於 22-5-1 16:36
都要。

同意,除非讀唔掂

Rpp 發表於 22-5-1 19:52
神校比到光環嘅稱號,但係學業日積月累的,個個入三大八大,又無錢出國讀書自己副學士點算?
...

妳都仲係未明,運動是一條隊,學業是另一條隊,如果一早選左行運動,就All in 運動,佢哋目標是該運動的成就,例如全港冠軍,亞洲冠軍,甚至世界冠軍,並不是妳口中 三大八大,當然如果事後比返佢哋就錦上添花啦!
戴返個頭盔先,呢啲都係大部份運動員的心聲,但非全部。利申返:身邊接觸好多不同運動的港隊

hum0102 發表於 22-5-1 20:42
妳都仲係未明,運動是一條隊,學業是另一條隊,如果一早選左行運動,就All in 運動,佢哋目標是該運動的成 ...

你講的是實況。
但往往有讀書不錯,小學時運動有些成就的小學生,真的以為在中學兩邊可同時造出成績,因而利用運動入神校中學(就如標題),最後兩頭唔到岸,或要放棄其中一樣。

2jkidsfather 發表於 22-5-1 20:53
你講的是實況。
但往往有讀書不錯,小學時運動有些成就的小學生,真的以為在中學兩邊可同時造出成績,因而 ...

以為果啲可能係家長啫,不過,亦有唔少家長只視之為工具,用完即棄。又咁講,學生亦未必唔理解佢哋自己嘅前路,分階段放棄嘅學生亦係佔大比例~~~

2jkidsfather    發表於 22-5-1 21:35

妳都仲係未明,運動是一條隊,學業是另一條隊,如果一早選左行運動,就All in 運動,佢哋目標是該運動的成 ...

都明白DD,個人覺得如果唔選擇運動入神校,入普通英中將運動的精力和時間放係學業上,是否另外一條出路,運動員驚搵唔到食呀!又并非個個,當然係每個人嘅理想未必一樣的!

我比較膚淺呀!

如果你係偏重討論港隊成員,現實係佢哋可能身不由己,被港隊迫佢哋放棄學業,對呢批學生,係極難兩全其美~~~

Rpp 發表於 22-5-1 20:59
都明白DD,個人覺得如果唔選擇運動入神校,入普通英中將運動的精力和時間放係學業上,是否另外一條出路, ...

11-12歲,學生真係會咁識考慮周全,甚至可以自己決定人生?~~~

2jkidsfather 發表於 22-5-1 20:53
你講的是實況。
但往往有讀書不錯,小學時運動有些成就的小學生,真的以為在中學兩邊可同時造出成績,因而 ...

呢啲情況多不勝數。。。

不過,我也認識過一些靠運動入神校,入到去就專注係學業,去到中三直頭校隊都退埋,其實有好多玩法
‹ 上一主題|下一主題