用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 靠運動入神校 …… 入讀後的生活係點?!(想問過來人意 ...
樓主: cyym
go

靠運動入神校 …… 入讀後的生活係點?!(想問過來人意見)   [複製鏈接]

提一提,網上新聞報導資料顯示,官方正式教資會資助嘅學生運動員入學計劃3年期,由2022年至2025年
https://jupas.mingpao.com/%e9%99%a2%e6%a0%a1%e8%b3%87%e8%a8%8a/%e6%95%99%e8%b3%87%e6%9c%83%e6%96%b0%e8%a8%88%e5%8a%83-%e6%94%af%e6%8f%b4%e7%b2%be%e8%8b%b1%e9%81%8b%e5%8b%95%e5%93%a1%e5%8d%87%e5%ad%b8%e9%80%b2%e4%bf%ae/

HKU 自訂增加再另一途径:2022/23學年推出「頂尖運動員入學計劃」(精英運動員)https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/728419/%E6%B8%AF%E5%A4%A7%E6%8E%A8%E9%A0%82%E5%B0%96%E9%81%8B%E5%8B%95%E5%93%A1%E5%85%A5%E5%AD%B8%E8%A8%88%E5%8A%83-%E9%A6%96%E8%A6%81%E8%80%83%E6%85%AE%E9%AB%94%E8%82%B2%E6%88%90%E5%B0%B1-%E4%BB%8A%E8%B5%B7%E6%8E%A5%E5%8F%97%E7%94%B3%E8%AB%8B

behappypapa 發表於 22-4-30 15:08
朋友仔係教練去運動場邀請,所以有3年獎金

我都識得有人邀請讀,免學費。如果之後攞唔到獎點算呀,成績又唔好。

回覆 Rpp 的帖子

我也輾轉認識一位,在小學天之嬌子,眾人目光聚焦在他,在中學運動成績”’冇比較冇傷害‘’,所以中學生涯過得失落,找不到定位,後來去了英國。

回覆 Rpp 的帖子

有獎學金。30年前0分同10A都係校隊

Rpp 發表於 22-4-30 16:29
我都識得有人邀請讀,免學費。如果之後攞唔到獎點算呀,成績又唔好。

咪放洋囉。都話咗,運動尖子係另有途徑升大學,只要學術成績唔好太差,起碼要合格。運動半桶水者例外,亦係被放棄嘅一群。又咁講,不少中學仍然會盡力催谷佢哋成績,亦有中學係中六全停佢哋所有活動比賽,令佢哋專心搏盡最後一年入大學,又不過,體藝生亦應該會認識自己水平,態度和積極性,若自己都早已放棄,無乜人可以影響最終結果~~~

mcl203 發表於 22-4-30 18:16
咪放洋囉。都話咗,運動尖子係另有途徑升大學,只要學術成績唔好太差,起碼要合格。運動半桶水者例外,亦 ...

其實若果自己肯留意下,某些中學仍會派中六生出戰學界,甚至考期前夕,而你又緊張升學前途,咁可能你要考慮下如何面對升學前路和適當安排~~~

Rpp 發表於 22-4-30 16:29

N 年前 DBS 邀鲜鱼行籃球健將入讀 case
http://paper.wenweipo.com/2011/07/06/HK1107060001.htm

...鮮魚行學校小六生陳飛揚,因籃球技術出眾獲直資名校拔萃男書院主動提供入學機會,但他卻「反其道而行」,正考慮放棄該校學位。飛揚坦言,擔心男拔只看重其運動才能,如未來遇傷患、技術退步等,或隨時「失寵」,更憂慮校方提供的獎助學金無以為繼,其家人將難負擔高昂學費。縱使父母及小學校長好言相勸,飛揚仍堅持入讀獲派的地區津貼中中;對於年輕的他,名校之「名」或顯得太沉重,讓其難以展翅「飛揚」。......

......男拔:獎金不因傷患停發

對於飛揚的情況,男拔校長張灼祥昨回應香港文匯報指,該校絕不會只看學生「打波叻」,會顧及其全面表現,才決定是否取錄;若校方一旦決定提供獎學金予入學者,也絕不會因其傷患、運動表現退步等,突然終止發放,現時該校亦有1成人以獎助學金補貼學費,認為飛揚毋須擔心。但他亦表示,於名校就讀確實有一定壓力,認為飛揚應考慮是否能夠克服,要「過到自己包關」才入讀。

中文大學教育心理學講座教授侯傑泰則稱,飛揚有意棄讀名校,其患得患失的心情可以理解,相信他是擔心自己無法克服挑戰,故欲入讀較「安全」的地區學校,「飛揚可能認定學校是『利用』其才能,事實上,男拔作為傳統名校,也孕育過不少『屋邨』尖子,我相信這想法並非事實。」而男拔主動接觸來自基層的飛揚,亦證明其打破「貴族學校」形象的誠意。侯傑泰直言,衷心希望飛揚慎重考慮,勿輕易放棄此擴闊眼界的好機會。

聽過靠運動入,2進一,年齡過左學界就畢業入左紀律部隊
聽過靠音樂入到,屋企人唔想到時番學變左練野,情願去左一間地區b1

小時了了 發表於 22-4-30 19:18
N 年前 DBS 邀鲜鱼行籃球健將入讀 case
http://paper.wenweipo.com/2011/07/06/HK1107060001.htm

假新闻,是鲜鱼行梁校长一廂情愿。

新闻一出,篮球队教练在FB否认这件事。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Rpp 發表於 22-4-30 13:28
一線小學有band1成績加運動應該都唔會太差,有人運動精英最後DSE都夠成績讀醫,不過聽講喎。

如果都唔係 ...

如果運動超勁入果啲,去到中3-5可能已經轉左做全職運動員,佢哋只需要幫學校拎獎,拎獎,再拎獎!

hum0102 發表於 22-4-30 22:53
如果運動超勁入果啲,去到中3-5可能已經轉左做全職運動員,佢哋只需要幫學校拎獎,拎獎,再拎獎!
...

即是入林大輝。

Rpp 發表於 22-4-30 23:13
即是入林大輝。

其實諗都諗到,又要返學,放學後日日都要操練,星期六日直頭由朝操到晚,一係就去比賽比成日,邊有時間温書啫!能夠跟到學校進度已經好唔容易!

hum0102 發表於 22-4-30 23:19
其實諗都諗到,又要返學,放學後日日都要操練,星期六日直頭由朝操到晚,一係就去比賽比成日,邊有時間温 ...

唔玩啦,專心讀書會唔會路唔一樣。

hum0102 發表於 22-4-30 23:19
其實諗都諗到,又要返學,放學後日日都要操練,星期六日直頭由朝操到晚,一係就去比賽比成日,邊有時間温 ...

DBS 對運動生支援 配套設施不錯 又有專班教學 又有宿舍 又有奬學金 升學方面都有安排

tkhhung 發表於 22-5-1 14:22
DBS 對運動生支援 配套設施不錯 又有專班教學 又有宿舍 又有奬學金 升學方面都有安排
...

其實唔係話學校唔支援靠運動學生,不過呢個世界就係好公平,每人都只係得24小時,佢支援你,你都要有時間接受先得架!
記得之前睇過羽毛球學界3連霸女拔鄭善恩的訪問,佢話基本上晚晚都係車上面dinner, 你可以想像到有幾忙嗎?仲有協恩籃球神之隊,佢哋基本上所有假期都要参加訓練,如果想請假同屋企人去旅行,sorry! 係唔批的。。。 冠軍就係咁樣練成

hum0102 發表於 22-5-1 14:55
其實唔係話學校唔支援靠運動學生,不過呢個世界就係好公平,每人都只係得24小時,佢支援你,你都要有時間 ...

協恩藍球神之隊教練鐘意訓練隊員嘔吐先收工。我接受唔到,浪費時間。

Rpp 發表於 22-5-1 15:01
協恩藍球神之隊教練鐘意訓練隊員嘔吐先收工。我接受唔到,浪費時間。

浪唔浪費就見仁見智啦!
不過人地拎左唔知 6連霸定7連霸,隻隻大獎盃放係school hall門口,早排更有香港首位女籃球員打入WCBA, 教練唔單止教佢地打波,仲教埋佢哋做人的態度,呢啲咁好的老師,我都想阿女比佢教下。
其實運動員條路辛苦就一定架!最緊要辛苦後有回報,有成績,需知道有好多是辛苦完無成績架

hum0102 發表於 22-5-1 15:17
浪唔浪費就見仁見智啦!
不過人地拎左唔知 6連霸定7連霸,隻隻大獎盃放係school hall門口,早排更有香港首 ...

讀書緊要,路好長。

Rpp 發表於 22-5-1 16:30
讀書緊要,路好長。

人品更緊要啊!
‹ 上一主題|下一主題