用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPK 入CKY
go

SPK 入CKY

請問有冇人知道SPK既小朋友有無機會入到CKY? 感覺CKY都係收LH同SC多,學校會唔會有偏好收邊幾間幼稚園既學生呢?

多謝指教!

CKY 都會收SPK的學生,不過家長課餘要補好啲英普。

LH, SC, Vic等呢類語境比較好,同課程比較接近CKY,所以優勢會大啲。

Adiezz 發表於 22-4-30 14:23
CKY 都會收SPK的學生,不過家長課餘要補好啲英普。

LH, SC, Vic等呢類語境比較好,同課程比較接近CKY,所 ...

謝謝回覆(emoji)(emoji)

sumyimami 發表於 22-4-29 22:25
請問有冇人知道SPK既小朋友有無機會入到CKY? 感覺CKY都係收LH同SC多,學校會唔會有偏好收邊幾間幼稚園既學 ...
有,我果級知道嘅有2個,不過數量真係好少好少,因為大部分嘅都會選擇直升SPC。而呢2個選擇唔直升因為對學校教學方式有所保留,另外我知道佢哋嘅 sibling 係讀LH 。

CXW 發表於 22-5-1 10:55
有,我果級知道嘅有2個,不過數量真係好少好少,因為大部分嘅都會選擇直升SPC。而呢2個選擇唔直升因為對學 ...

感謝分享(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)嗰2位小朋友好叻,相信家長用左好多心機栽培(emoji)(emoji)我都係比較心儀新派學校既教學方式,但SPK龍校有安全網又好難放棄,掙扎緊留喺而家間私幼定去spk但外補考直私,知道CKY都會收spk小朋友個心定左返少少(emoji)

sumyimami 發表於 22-5-1 12:48
感謝分享(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)嗰2位小朋友好叻,相信家長用左好多心機栽培(emoji)(emoji)我都係比 ...

學校收小朋友唔係睇佢邊間幼稚園,係睇個小朋友學術、性格啱唔啱心水

DengCK 發表於 22-5-1 17:14
學校收小朋友唔係睇佢邊間幼稚園,係睇個小朋友學術、性格啱唔啱心水

講得好岩。

其實如果一早心儀新派學校,無謂勉強轉spk, 因為spk 教學非常傳統,恐怕家長會有適應困難(小朋友反而無大影響)。如果同學校教學理念唔夾,甚至唔認同,一讀就痛苦足3年,好無謂。到最後,如果有龍小offer都要轉走既話,咁做咩一開始要入呢間幼稚園呢?仲要非100%升學率tim.

雖然我明龍校好吸引,但最緊要清楚自己要咩,同埋願意為呢樣野付出幾多。