用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 收到大學Conditional Offer幾時訂機票 ?
go

[英國] 收到大學Conditional Offer幾時訂機票 ?

請教各位, 仔仔收到英國大學CO, 26/9 開學, 應該幾時出機票,係買來回機票抵D嗎?要等學生VISA出左先買嗎? 因為未知佢幾時返黎香港放假。

另外, 請問應該開學前幾耐要去? 唔知大學宿舍通常幾耐之前可以入住?
謝謝

回覆樓主:

我地係收到通知正式取錄先買機票,除非咁有信心一定 meet 到 conditions,就買定都無所謂。
學校宿舍幾時入住,學校網頁通常有資料,如果網頁無,都會另外比資料 candidates。

我仔大學上個星期Open Day,話五月會有資料比學生安排。

我囝囝係MEET 到要求後, 即刻買機票, 如果可以的話, 最好係可以就返幾時宿舍可以入住的時間,

請問學生visa是否大學開學一個月內入境?

回覆 sylam28 的帖子

- - - 係 - - -

sylam28 發表於 22-4-30 00:37
請問學生visa是否大學開學一個月內入境?

STUDENT VISA 有3個月期, 但暑假多人做, 最好做快証,  但你無CAS 都無得做VISA, 最好BOOK 定照TB 先, 呢樣難BOOK D. TB 有半年期.  小女張CAS 都係8月至收到, 收到至可以BOOK 做VISA. 上年因為VISA 出得遲, 我都係開學第一日至英國, 但上年仲係ZOOM. 可以響機場邊ZOOM 到去宿舍, 大多數都係welcome week. 唔太重要.

如果大學生, 又唔怕坐轉機, 而家各國都係睇香港放寬程度至決定開返機. 無O黎就無得走. 炒到都幾貴.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

Jennie 發表於 22-5-5 16:13
STUDENT VISA 有3個月期, 但暑假多人做, 最好做快証,  但你無CAS 都無得做VISA, 最好BOOK 定照TB 先, 呢樣 ...
唔好意思, 請問TB係乜野, 是否结核病? 要去檢測中心驗嗎?

pccw2017 發表於 22-5-6 17:12
唔好意思, 請問TB係乜野, 是否结核病? 要去檢測中心驗嗎?

英國VISA 要去指定地方做體檢,主要照肺X光,睇有冇肺結核(tuberculosis)
我哋去卓x, weekend 好滿,weekdays 易book 好多

You must be tested for tuberculosis if you are coming to the UK for more than 6 months and are a resident of Hong Kong.

Your test must be from a clinic approved by the Home Office. We will not accept a tuberculosis test certificate from a clinic we have not approved.

The following are approved clinics in Hong Kong.

https://www.gov.uk/government/publications/tuberculosis-test-for-a-uk-visa-clinics-in-hong-kong/tuberculosis-testing-in-hong-kong

fefemom 發表於 22-5-6 17:27
英國VISA 要去指定地方做體檢,主要照肺X光,睇有冇肺結核(tuberculosis)
我哋去卓x, weekend 好滿,week ...

你好,請問TB Test,如果9月開學,現在book定去做也可以嗎?謝謝
http://hk.myblog.yahoo.com/

bkfans123 發表於 22-5-6 17:47
你好,請問TB Test,如果9月開學,現在book定去做也可以嗎?謝謝
TB test report  六個月有效,要有 report 才可申請 visa,9月開學,現在可照。
FYI, 卓x四月照,十二個工作天有報告。

cybermouse 發表於 22-4-29 21:42
請教各位, 仔仔收到英國大學CO, 26/9 開學, 應該幾時出機票,係買來回機票抵D嗎?要等學生VISA出左先買嗎?  ...

成績都未出,收到conditional offer唔代表一定入到依間大學,Alevel唔係8月先有結果嗎?有結果知道入边間大學,先會再有多些開學資料,通常新Year1會比正常開學早些到校,確實才book機票,反而等到CAS letter後做student visa仲緊要啦!

TB test 可以預約咗日子先,因為到6月後都唔易book. 我記得上年又多人移民, TB 好難book.  最好問吓agent. 我女visa application 係 agent 幫佢開account,自己in put 同比錢. 有啲agent 就收錢幫你做曬同印曬出嚟。
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

fefemom 發表於 22-5-6 22:00
TB test report  六個月有效,要有 report 才可申請 visa,9月開學,現在可照。
FYI, 卓x四月照,十二個工 ...

好的,謝謝你,會安排今個月尾照
http://hk.myblog.yahoo.com/

回覆樓主:

TB test真係好難book,可以揀定想去邊間做,打電話問下而家 book要等到幾時,再睇下係咪要book定。如果已經要7丶8月先有得照,咁一定book咗先。

回覆樓主:

visa可以自己做application,最煩係10年內嘅travel history ,搞掂呢個就冇難度。

etoile 發表於 22-5-7 11:14
visa可以自己做application,最煩係10年內嘅travel history ,搞掂呢個就冇難度。

好彩我每次去旅行都有寫schedule 比自己睇。開返folder 照抄,我女填表都搞咗2日

Jennie 發表於 22-5-7 11:18
好彩我每次去旅行都有寫schedule 比自己睇。開返folder 照抄,我女填表都搞咗2日。
...

你有先見之明!
第一次做visa application 我大大話話將本passport 翻揭10次以上,驚死有錯有漏!

醒目開學勳章

bkfans123 發表於 22-5-6 17:47

上年阿女都是book5月尾做tb test 。現在加多左養和、明德、港安做tb test,已經叫做易book d

fefemom 發表於 22-5-6 17:27
我哋去卓x, weekend 好滿,week ...

多謝你的講解 !!

fefemom    發表於 22-5-8 12:55