用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 申請Student Visa時間
樓主: Bingwei
go

[英國] 申請Student Visa時間   [複製鏈接]

想請問到visa 中心手續要辦幾耐同埋做乜架?

CHCSYeung 發表於 22-5-14 10:11
想請問到visa 中心手續要辦幾耐同埋做乜架?

主要係交低個passport、影相及打指模,過程係好快,不過午膳時間會少咗人手做嘢,可能要等耐D。
8-)

Jennie 發表於 22-5-5 17:06
你都要UPLOAD TB REPORT & CAS, 你要BOOK O左去照TB 先喎!

上年做VISA 做好耐, 我女追O左幾個星期, 結果 ...

我想問下是否要upload CAS 信呢?我剛剛網上申請,UKVI的checklist只需要出生紙及passport.

那麼是否upload 出生紙及passport已經足夠呢?

回覆 Jennie 的帖子

想請教一下,我囡囡而家喺英國讀緊A-level,前年申請Student Visa(2 years)時已做咗TB test,7月佢會返香港,9月再返去讀大學,請問8月重新申請Student Visa時,佢需要再做過TB test嗎?

回覆 Peony0926 的帖子

不用

ElaiUKStudy 發表於 22-5-14 19:18
我想問下是否要upload CAS 信呢?我剛剛網上申請,UKVI的checklist只需要出生紙及passport.
不用upload CAS 信

回覆 cow 的帖子

唔該晒!

我個女都係year 12個時申請visa, 都係2年同做咗TB. 係咪唔需要再做TB? 另外,visa幾時做,因為大學派結果要8月中,以家有5間大學有conditional offer,
填表既時候學校個欄點同申請幾多年點填🙇‍♀️🙇‍♀️

回覆 unchu 的帖子

Hello,上面有家長回覆咗唔洗再做TB。 有一位家長就分享咗佢嘅細仔都係用舊TB去申請大學student visa,因為無離開英國半年,升學顧問教比TB waive letterboarding pass去証明你無離開英國超過半年就可以。

cow 發表於 22-5-16 13:24
不用upload CAS 信

謝謝分享(emoji)‍♂️

unchu 發表於 22-5-16 20:16

我個女都係year 12個時申請visa, 都係2年同做咗TB. 係咪唔需要再做TB? 另外,vis ...
要有CAS Number 先可以預約申請 VISA. 申請 VISA年期跟CAS日期

unchu 發表於 22-5-16 20:16

我個女都係year 12個時申請visa, 都係2年同做咗TB. 係咪唔需要再做TB? 另外,vis ...

要等你出咗成績,confirm左offer, 大學出咗CAS, 才可以申請Study Visa.  今年申請大學的同學,申請Visa的時間真係有啲緊張。

請問有冇人是Year 11,要renew T4 student visa for sixth form?同一學校讀sixth form,學校剛通知申請,但小朋友6月考完GCSE會返香港,只留7星期,而家可能要6至8星期先出visa。可唔可以8月底返英國先申請?諗吾掂 (emoji)

回覆樓主:

請問visa 及IHS 的費用是多少?

如果亞女考完Alevel 留在英國,九月會升大學,唔返香港,可以在英國申請student visa嗎?

正常可以

但VISA到期到大學開學多過28日多數唔批(一般都唔會)

回覆 ElaiUKStudy 的帖子

係呀. 我個女第一輪敗陣,要第二輪5選2。第二輪要7月初先有,以家最驚佢去到clearing先有結果,咁真係驚申請唔切student visa喎

明白,謝謝

Update一下大家,朋友上星期尾終於收到visa了,我遲佢幾日申請,今日也收到了。由去中心辦手續到收到visa,剛好一個月。如果今年無快證,大家真係要盡早申請。

Bingwei 發表於 22-5-19 14:37
Update一下大家,朋友上星期尾終於收到visa了,我遲佢幾日申請,今日也收到了。由去中心辦手續到收到visa,剛好 ...

想問批完後入境英國日期是否學校開學前1個月內?我想同小朋友早點出發打點一下(emoji)
‹ 上一主題|下一主題