用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問st Hilary vs 康傑點揀?
go

請問st Hilary vs 康傑點揀?

如題,比啲意見呀(emoji)(emoji)

Sueb. 發表於 22-4-29 00:37

康傑邊間分校呀?

Charmchai 發表於 22-4-29 18:18
康傑邊間分校呀?

Ma on Shan ah

樓主係咪問緊馬鞍山區嗰兩間?
康傑都落都比較local,同埋少d 外國英文老師
要睇下你想點小朋友發展呀

我k應該會再考,SH好似

平衡到 ? 就算上local ?

不過貴成2000.但康傑無普通話,SH有。所以語言應該吾洗外補,同敢講?

Sueb. 發表於 22-5-4 19:38
不過貴成2000.但康傑無普通話,SH有。所以語言應該吾洗外補,同敢講?

SH 我仔讀過幾個月, 我果時讀最大優點係人少, 一班先得6 個人, 有2個老師, D 老師好照顧小朋友, 課室夠大, 有好多唔同教材, 最初上有得家長一齊去上堂, 學校環境都唔錯

之後疫情閞係轉左上ZOOM 不過唔知果時係咪新校, 上zoom 係勁亂, 質素好差(對比我仔而家上k)

不過SH d NET 唔係白人, 我地果時係一個似地中海/南亞的外籍人, 英文口音都OK(算好彩), 但係上ZOOM 果時見到有D 印度人, 英文口音有濃濃的鄉下味, 唔知而家會唔會有改善, 始終我地上果時係真係岩岩開業

另外, 我當時老師會每星期打俾我同我講下我仔上堂的情況, 每次都講10 -15 分鐘, 呢樣野我就幾鍾意

我女讀緊康傑N(唔係全日),都會直升K,雖然我K有好多其他offer包括一啲龍校。。。 不過我係青衣南分校,同馬鞍山應該有唔同,純粹share下我對呢間學校的用家感受我呢間康傑啲校長、主任、老師都好有愛心,日日送返學都可以見到佢哋,得閒仲可以傾幾句。N一班10-14人左右,有中文班主任,每日一堂NET英文(我哋個NET教得好好!),一星期一堂普通話
啲功課我覺得算難哈哈,都要父母跟下,一星期派一次,有中文、英文、宗教、手工
由於我唔信教,所以覺得宗教內容有啲多,但從另一面睇,又可以教到小朋友品德嘅
課堂就每日都會唱歌跳舞,我女初初返學有喊過,但好快已經好鐘意返學,暑假都日日問我幾時可以返學
疫情期間就每日20+20分鐘zoom,都係學返中英數常識呢啲
我最鐘意係老師每個星期會喺學生手冊寫comment,有啲comment都幾搞笑,可以俾父母知道小朋友喺學校的一面
我哋分校唔多人,主要都係青衣居民,咁有個好處係放學有陣時都可以一齊玩,要約同學仔都好方便,有時行街都會撞到添!
K課程應該差唔多,會多啲科學,有機會的話會帶小朋友出去實地教學,譬如去學校附近嘅超市、餐廳等等學習。我有一次就見到k2啲小朋友跟著老師喺郵筒前面學寄聖誕卡,幾有趣。全日班下午算多嘢學,有英文(好似係劍橋)、普通話、芭蕾舞、合唱等等,都會幫你報名參加比賽
呢啲就係我所知道的,希望幫到你

太陽媽媽 發表於 22-5-6 19:40
我女讀緊康傑N(唔係全日),都會直升K,雖然我K有好多其他offer包括一啲龍校。。。 不過我係青衣南分校, ...

非常感謝你詳盡嘅分享,好奇一問,點解K有農校唔揀?因為我都諗住K會再考。

糾結嘅原因係,馬鞍山N應該係冇普通話, 所以如果論N班語境,SH係好似好啲。但係如果讀到K3,考小一成績一定對康傑有信心啲。所以都好奇一問,點解有其他Offer唔揀?我正在諗如果K有Offer,理應可能讀邊間分別都不大

ms.melon 發表於 22-5-5 10:32
SH 我仔讀過幾個月, 我果時讀最大優點係人少, 一班先得6 個人, 有2個老師, D 老師好照顧小朋友, 課室夠大, ...

多謝你分享,想問吓K是否再考無再讀SH? mOS分校課室比較細,整體學校都偏細,非常佢哋嘅教學理念,只是欠一點信心。可能因為太新

Sueb. 發表於 22-4-29 00:37

我小朋友N時係喺青衣南康傑讀,K轉了去其他學校,雖然唔係馬鞍山分校,但你可以參考下。
雖然我地K轉左校,但我覺得康傑N課程幾全面,老師真係好有愛心,老師每星期都會喺手冊分享小朋友喺學校既事,睇到其實幾窩心。課程唔係淺,但小朋友每日返學都期待同開心既。初期有段時間小朋友唔想返學,老師都會同小朋友了解返,校長都會同小朋友單獨傾偈,了解佢地既心事。

Sueb. 發表於 22-5-6 23:36
多謝你分享,想問吓K是否再考無再讀SH? mOS分校課室比較細,整體學校都偏細,非常佢哋嘅教學理念,只是欠 ...

我地N 班讀到一月就無再讀, 原因係考到心儀的K , 加上果時疫情關係要上ZOOM, 我仔果時完全對上ZOOM 係無興趣, 日日陪佢上一齊嘔血, 最後就QUIT 左等佢玩多幾個月

St Hilary可以直升上小學,變相小朋友會少d壓力
可以開開心心咁返學

我馬鞍山朋友個仔今年都揀咗Hilary,可能可以做同學仔喎
佢覺得Hilary返學個氣氛好似好d,所以就揀佢呀

Sueb. 發表於 22-4-30 23:35
Ma on Shan ah

康傑用家,非常有愛心嘅學校,課程都唔淺

ms.melon 發表於 22-5-8 11:18
我地N 班讀到一月就無再讀, 原因係考到心儀的K , 加上果時疫情關係要上ZOOM, 我仔果時完全對上ZOOM 係無興 ...

請問心儀的k 係咪一條龍?我有諗過考LH, k的時候。

傑森爸 發表於 22-5-9 14:05
St Hilary可以直升上小學,變相小朋友會少d壓力
可以開開心心咁返學

多謝你意見,但如果上得小學就上埋中學。學費真係金,我未肯定係咪一定會上佢小學,所以先諗,如果佢都考k or P,SH係咪夠競爭力

Sueb. 發表於 22-5-10 08:27
請問心儀的k 係咪一條龍?我有諗過考LH, k的時候。

唔係, 因為我地會移民, 只係去左間適合我仔的HAPPY SCHOOL 讀

BY THE WAY, SH 都算多功課, N 班都有, 所以你要有心理準備

SH mos用家,功課程度都偏向進取。學校氣氛好愉快,老師好有愛心同埋都願意溝通。佢哋3間分校總體近幾年考小成績都看似唔錯,有神校級offer