用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 男仔報Yr9 2023/24
go

[英國] 男仔報Yr9 2023/24 [複製鏈接]

仔而家F1 band 1 津校,英文底子好,成績全級中上,本身係澳洲citizen,不過我覺得中學讀寄宿去英國好D,見Dulwich College有啲介紹會
仔而家鍾意Geography 之類,STEM暫時冇見興趣好大⋯⋯
EK大家有冇其他介紹分享?
   8    0    0    0

回覆 happybobobaby 的帖子

如果目的係享受傳統英式寄宿體驗,咁一定要揀全寄宿比例高嘅學校,一定唔會揀Dulwich College呢類。Dulwich有1800+人(包埋少學),但係寄宿生得140人唔夠。
我建議揾全寄宿比例高嘅學校。男校可能Radley或者Sherborne Boys仲有機會,男女校例如Rugby,Oundle,Uppingham等等。

happybobobaby 發表於 22-4-28 15:19
仔而家F1 band 1 津校,英文底子好,成績全級中上,本身係澳洲citizen,不過我覺得中學讀寄宿去英國好D,見 ...

Dulwich 2023 Y9 Entry

https://www.dulwich.org.uk/admissions/overseas-applicants

For all overseas candidates seeking admission to Years 3-5, 7, 9 or 10 in September 2023, please complete the online Overseas registration form. The registration deadline is Friday, 30 September 2022 12noon. 

The registration fee is £320 and is non-refundable.   

https://www.dulwich.org.uk/admissions/year-9-entry

Entry to Year 9 in September 2023

Age of applicant
For boys born between 1 September 2009 and 31 August 2010

Number of places available

Academic, Art, Music and Sport Scholarships and Bursaries
Available

Closing Date for Registration
Monday 31 October 2022 midday

Dates of Entrance Examinations
Saturday 14 January 2023

Examinations
Written papers in English and Mathematics and online Reasoning tests

Number of boys invited for interview

Interview Date
Tuesday 24 January 2023 

Offer Date
Posted on Thursday 9 February 2023

beastiebistro 發表於 22-4-28 16:51

如果目的係享受傳統英式寄宿體驗,咁一定要揀全寄宿比例高嘅學校,一定唔會揀D ...

係咪如果全寄宿比例少,那麼週末的活動會比較少?又或者只係一個住宿,好似只係租屋住咁?
Dulwich 全宿比其他都貴,同系列Eton Group 一樣

Poyau 發表於 22-4-28 18:31
Dulwich 2023 Y9 Entry 已載止申請

https://www.dulwich.org.uk/admissions/overseas-applicants

Deadline on 30 Sept 2022 (current year Sept) .  Only 40 boys for interview. It seems highly competitive

我都講過唔少次,我認為寄宿嘅真諦係喺downtime。即係每日做完晒功課,同埋週末嘅時間。咁如果呢啲時間啲人大部分都走晒,咁仲有幾多人同你交心呢?如果週末全校得返100幾十人,咁連一齊踢下波都未必夠人,夠人踢波又唔夠人打羽毛球,夾band,做話劇等等。咁寄宿體驗點會全面呢?

當然係我個人睇法。你想傾下歡迎隨時PM我討論。

happybobobaby 發表於 22-4-28 21:13
Deadline on 30 Sept 2022 (current year Sept) .  Only 40 boys for interview. It seems highly  ...

係喎 眼花 2023 Y9 原來未截止申請

happybobobaby 發表於 22-4-28 21:11
係咪如果全寄宿比例少,那麼週末的活動會比較少?又或者只係一個住宿,好似只係租屋住咁?
Dulwich 全宿比 ...

好呀,我再睇下你提過嗰幾間學校資料

beastiebistro 發表於 22-4-28 22:55

我都講過唔少次,我認為寄宿嘅真諦係喺downtime。即係每日做完晒功課,同埋週 ...

唔介意我問埋女校寄宿嗎?
有妹妹,邊間女校應該留意吓?

當然唔介意。齋女校全寄宿有以下呢啲:- Cheltenham Ladies College(我兩個女都係呢間)
- Downe House
- Wycombe Abbey
- Benenden
- St Mary's Calne
- St Mary's Ascot
- Sherborne Girls
有時間可以睇睇我喺EK啲日誌,有我對揀英國寄宿學校嘅一啲睇法。

beastiebistro 發表於 22-4-29 18:43

當然唔介意。齋女校全寄宿有以下呢啲:- Cheltenham Ladies College(我兩個女 ...

如果兩個女唔同性格,成績都非常好,一個運動型,另一個學術+藝術型,正常應該獨立㨂,但又想同校有個照應,可以點揀?

回覆 宮二 的帖子

同我嘅情形差不多。我個人嘅睇法係:
- 如果去嘅時候年紀比較大(例如兩個都Y9或以上),照應唔係重點。去得寄宿都要佢哋融入學校大家庭,根本如果周圍有好多同學(點解全寄宿緊要),就算同一間學校唔同級,兩姊妹都可能好少互動。

- 我細女去嘅時候得Y7又非常失魂,咁真係需要家姐幫手打點下(大女Y10),主要係放假要幫佢揸住本Passport唔係實唔見。我嘅選擇係CLC,其中一間最大嘅齋女子全寄宿學校(~870人,~680full boarders),當然亦好彩兩個都入到。因為學校夠大,人夠多,所以配套支援齊備。我大女係藝術家,個art center夠晒佢畫個不亦樂富。細女係運動人,CLC運動選擇超多,亦因為夠多同學全寄宿,咩運動都夠人同時開。而且CLC sixth form係A level/IB雙軌制,到時如果兩個女學業上有唔同需要都可以照顧到。

- 最後我認為傳統英式寄宿學校係真正擁抱全人教育。好嘅學校無論音樂/藝術/運動/學術嘅配套都會齊備,亦鼓勵學生唔好玩死一樣嘢。

所以我認為,如果有個比較細啲真係需要照顧,就盡量揀間全寄宿比例高嘅大校。兩個都有返咁上下大,橫掂去得寄宿都係想佢哋學獨立,揀兩間都唔係問題。再之後嘅討論就係每間學校DNA嘅subtle differences,同埋邊間嘅DNA識合咩人。呢樣可能要慢慢喺PM度討論。

純屬我個人意見,未必個個睇法一樣。

回覆 beastiebistro 的帖子

你嘅日誌真係好有心得,難為我而家先幫佢地唸....

唔好咁講,幾時都唔遲,最緊要揀啱。有需要隨時PM我討論。

beastiebistro 發表於 22-4-30 09:28
回覆 宮二 的帖子

同我嘅情形差不多。我個人嘅睇法係:

Thanks
你兩個都考到好叻。
CLC 和其他都會有siblings discount 吧?

回覆 宮二 的帖子

入到真係好好彩。不過冇discount...

回覆 beastiebistro 的帖子

一門三傑,應該開心。
想問下入咩House係咪又係好緊要?  見你仔仔要入Scholar's House。
我今日都serach吓你介紹的學校,都有D關于House嘅資料

多謝多謝。

一般house重要性唔太高。如果係local人,可以去school visit幾次,或者會有preference。但係海外人冇乜機會,間間都唔差太多。主要分别係house內龍有無翻新/新淨啲,距離上堂嘅課室遠的近啲,有house dining嘅有啲house可能伙食好啲啲,有啲可能多啲大房少啲單/雙人房,或者個housemaster性格喜好同小朋友夾唔夾咁。

我仔嘅學校就所有academic scholar住埋一間house。不過我仔間學校要10歲半前落名報,所以我冇推介俾你。

beastiebistro 發表於 22-4-30 20:14

多謝多謝。

多謝你呀
佢哋阿爸因為細個嗰陣去澳洲full board,冇乜好感,佢哋阿爸反而唔想咁細去寄宿,所以冇話咁早plan⋯⋯
不過時代唔同,寄宿我覺得去英國好啲

唔好客氣呀。我自己就三代都英國寄宿,所以對英國比較熟悉。我寄宿經驗超開心,反而嫌去得遲(我係Y10入讀)。我而家小朋友都寄宿得極開心,我更加確定我無揀錯。
‹ 上一主題|下一主題