用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 中4 ICT 嘅PASCAL, PYTHON C++ 是讀什麼?
樓主: mypiggybank
go

中4 ICT 嘅PASCAL, PYTHON C++ 是讀什麼? [複製鏈接]

以往很多同學上到大學才學習 programming,這是否代表將來也可以這樣呢?再分享另一則有關科大商學院嘅新聞(emoji)(emoji)

Sing Tao Daily | (Circulation / Reach: 100,000) | 2022-03-24

*科大夥微軟提升學生AI數碼技術*

人工智能(AI)在大學研究的應用愈見廣泛,科技大學工商管理學院與微軟香港昨簽訂合作備忘錄,推動AI商學院2.0策略,加強在課程整合、專業培訓、學術研究和商業案例研究等範疇的合作,並計畫未來為本科生提供AI數碼技術提升計畫,培養學生在AI、大數據和雲端運算等範疇的知識。

繼二○年起引入全球AI商學院課程,讓工商管理及理學碩士學生,了解和運用不同科技方案,改善商業決策、流程和生產力後,科大商學院再次夥拍微軟,合作加強課程內容,培養學生在AI商業模式之下的嶄新思維,並將課程擴展至有意修讀高級行政人員課程的學生。

料150名本科生受惠

雙方亦計畫未來為約一百五十名,來自不同學科的本科生,提供數碼技術提升計畫,並通過微軟網上學習平台的課程,培養學生對AI、大數據和雲端運算科技的技術和知識,協助他們取得認可證書,期望讓未來商業人才掌握最新科技和發展趨勢。

科大商學院院長譚嘉因指,在合作的新階段下,雙方能結合優勢和資源,持續培育人才,並推展至案例研究、金融科技和綠色金融研發項目。科大會在與微軟合作夥伴及主要客戶的合作下,深入研究數碼轉型的商業案例,利用數據分析工具和平台進行研究,並會於國際研究期刊發表。本報記者

####

■科大商學院和微軟香港網上簽署合作備忘錄,擴大合作規模,包括為本科生提供數碼技術提升計畫。科大提供

ElaiUKStudy 發表於 22-5-8 22:01
十分同意!我十分贊成這改革。ICT應該以吸引有興趣將來也從事這方面發展的同學來選修的。

我反而同意教得 ...

點解好似好新奇咁?

我記得自己三十幾年前中四讀computer studies時
一開始已經有樣野叫algorithm
第一種學既係bubble sort

我最近就係睇緊IAL Decision maths
一開又係algorithm
我是護書簿

我又唔覺得要在DSE選ICT先至有得學電腦喎
正如上面都有人話自己個小朋友細細個就在外邊學coding
其實要學,真係周圍有得學,差在家長捨唔捨得洗錢
現在一般人家屋企都有電腦,寫野甚至set個server都得
但DSE可選科目有限,畀著我都揀要有學校硬件至讀得完美,例如phy chem bi  要有lab,甚至D&T要有workshop,這些在香港屋企細細就難自己set up,又危險
我是護書簿

losoco 發表於 22-5-12 16:01
我又唔覺得要在DSE選ICT先至有得學電腦喎
正如上面都有人話自己個小朋友細細個就在外邊學coding
其實要學, ...

其實Coding只係電腦的一部分,更加是ICT一個更少的部分。

正如你識英文grammar,但係冇讀過Biology, 你係唔識用英文答Bio問題!

我哋都離題了,樓主只係想問這些programming language 其實係什麼。不是問ICT值唔值得讀。

雖然囝在外學coding,但是他是一心上大學是選有關電腦的科目,我認為在DSE考好ICT是一張最好的入場券,況且是他的興趣。
如果囝囡對該科冇興趣,咁就早點絕緣,冇謂嘥時間。

https://fb.watch/d6HCCPC40U/

想了解新課程內容可以睇呢度

https://hk.ulifestyle.com.hk/topic/detail/215368?utm_medium=share

fishballbaby 發表於 22-5-8 00:24

真的好少人選嗎?

既然初中已經學緊,都無謂揀ict ,不如畀時間讀好 M1仲實際

see's 發表於 22-5-24 18:07

https://hk.ulifestyle.com.hk/topic/detail/215368?utm_medium=share

BBA(IS)已經唔可以話係IT, 佢哋主要讀business, computer related 主要係project management那些吹水嘢,很少technical 或programming.  我招聘programmer很少聘用BBA(IS) 的人!

其實讀大學揀錯科很普遍,因為香港學生本身很多時都冇很大興趣或者唔知道自己的興趣,因為學校冇時間幫學生發掘自己興趣!

csy_ma    發表於 22-5-31 23:49

ElaiUKStudy 發表於 22-5-27 16:06
BBA(IS)已經唔可以話係IT, 佢哋主要讀business, computer related 主要係project management那些吹水嘢, ...

係呀!所以強烈建議同學們早點參加各大學為中學生舉辦的不同 taster 課程,早點搵自己嘅興趣同讀書嘅意義,唔好為做大學生而讀大學。

csy_ma    發表於 22-5-31 23:49

2jkidsfather 發表於 22-4-30 09:38
除非大學讀電腦,否則其它大學科目不太看DSE的 ICT

很多人上到大學才初讀 computer languages
大學電腦系收學生,Math 同 M1/M2 的成績 遠比 ICT 重要。

www 發表於 22-5-29 00:39
大學電腦系收學生,Math 同 M1/M2 的成績 遠比 ICT 重要。
I knew.

www 發表於 22-5-29 00:39
根本 Phy + Chem + Bio + M2 係無敵組合,已經足夠應付入大學的甚麼工程或醫療系。

2jkidsfather 發表於 22-5-29 10:15
根本 Phy + Chem + Bio + M2 係無敵組合,已經足夠應付入大學的甚麼工程或醫療系。

...

絕對係,我仔去年選科,經過一番考慮最後都係讀呢個組合
‹ 上一主題|下一主題