用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 抉擇~丘佐榮,李國寶(已offer)九龍城網1C女孩性格開朗動 ...
樓主: Muffin2010
go

抉擇~丘佐榮,李國寶(已offer)九龍城網1C女孩性格開朗動靜皆宜 [複製鏈接]

tpmon 發表於 22-4-30 14:28
Band 1A 中學,的確很少進步空間,以"保持"到成績為首要。

我孩子讀的Band 1A 中學,老師很好做。師資其 ...

有朋友女兒在band1B津校,因為學校之前停過課,數教唔切書,成個大topic未教,但考試範圍唔cut,只系臨考試前2日用zoom講左兩堂,就叫佢地自己溫習預備考試,朋友話,無問題,個女有補習,一早學左啦,應該唔少同學都係甘,唔會等學校教先來學既

LeeCC 發表於 22-4-30 14:35
有朋友女兒在band1B津校,因為學校之前停過課,數教唔切書,成個大topic未教,但考試範圍唔cut,只系臨考 ...

呢個係名校同band1頭學校嘅潛規則,因收到高質學生所以不用費力便可keep住個成績,正正呢個原因,背後家長同學生自己都付出不少

LeeCC 發表於 22-4-30 14:35
有朋友女兒在band1B津校,因為學校之前停過課,數教唔切書,成個大topic未教,但考試範圍唔cut,只系臨考 ...

有時聽孩子講返部份老師怎教,我覺得教得很差。大約一半是好老師,一半是不好的老師。

有一現象,新請少經驗的年青老師,有heart 教,比多經驗old cake 老師好。

不過無論老師教得好與差,在Band 1A 中學讀,很多學生的考試成績都不錯 (不計少部份Band 1C 學生抽獎抽入,多科都不合格)。

我仔英數較弱,所以zoom期間我會跟住佢上呢兩科,我覺得LKP老師好有heart,教得好好

呢個疫情阿女喺屋企上zoom,真心見到老師教嘅過程不單有heart仲好只細,每個細節都教得清清楚楚,唔會hea教,反觀阿女有小學同學入咗1A學校,老師俾大量功課但課本內容完全未教過,個小朋友都要花好多時間自己避課

大大大妹 發表於 22-4-30 15:46
呢個疫情阿女喺屋企上zoom,真心見到老師教嘅過程不單有heart仲好只細,每個細節都教得清清楚楚,唔會hea教 ...

疫情下,聽到身邊幾個不同學校的小朋友講,band1A津校個幾個小朋友的學校分別都有未教就考試的情況,考完就好似過去式甘,唔會再教返,可能學校對學生的能力有信心吧

相反,讀band1-2直資的幾個,都話學校老師好盡責,考試前放學後幫學生補習,有唔識的隨時可以whatsapp問老師,教唔切的考試範圍會cut,之後再補課教返,science因為zoom無實驗做,就面授補課時補做返

LeeCC 發表於 22-4-30 16:00
疫情下,聽到身邊幾個不同學校的小朋友講,band1A津校個幾個小朋友的學校分別都有未教就考試的情況,考完 ...

因為不少1A官津直都係偏向教快教前,所以要有備課準備,去到中六已經近乎完成課程,其餘時間係催谷操卷。其他中學可能要因應學生水平而調節進度~~~

近二年嘅DSE已經睇到當中嘅分別,係不時停課下,有學校臨考DSE前仲趕課程,而1A官津私嘅影響係細嘅,只係影響佢哋溫習和操卷嘅時間,考試結果亦相對穩定~~~

mcl203 發表於 22-4-30 18:06

因為不少1A官津直都係偏向教快教前,所以要有備課準備,去到 ...

朋友兒子舊年Dse,讀九龍名男津,12月physics都未教曬書,向阿媽求救,好彩阿媽自己識教,未搵到補習老師前親自幫個仔補習,到搵個補習老師就開始操卷。朋友非常氣憤,點解band1A學校會這樣安排。

LeeCC 發表於 22-4-30 19:30
朋友兒子舊年Dse,讀九龍名男津,12月physics都未教曬書,向阿媽求救,好彩阿媽自己識教,未搵到補習老師前 ...

咁仲有啲二三月仲教緊㗎呢~~~

咁佢可能係少數人仕,完全冇外援~~~

mcl203 發表於 22-4-30 19:40

咁仲有啲二三月仲教緊㗎呢~~~

爸爸媽媽系佢地的私人補習老師
‹ 上一主題|下一主題