用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 樂萃面試班
go

樂萃面試班

大家有冇上過樂萃面試班覺得呢間面試學校怎樣?
Miss Ngan同Miss Cheung?
呢2位老師好嗎?
感謝解答 🙏

你自己google一下,呢度以前有人分享過。你自己分析一下。

我就一定不會推薦人上呢間嘢,身邊太多不愉快經驗。

呢間野只會揀叻GE 小朋友, 唔乖, 唔易教, 就會用好難聽GE說話勸退, 本人親身經歷。叻GE 小朋友可以去試下, 無壞, 但個人就好憎呢間野

ferrymama 發表於 22-5-18 08:54
呢間野只會揀叻GE 小朋友, 唔乖, 唔易教, 就會用好難聽GE說話勸退, 本人親身經歷。叻GE 小朋友可以去試下,  ...

無錯,小朋友男仔細B,做完assessment 要我地做大B明年先收,我估因為大B易教,業績好

上緊, Miss Chan 最出名, 亦最多人排
佢係揀人收的, 每堂都有大量負面評語, 家長要有心理準備, 但佢講既野又無錯既, 係要求好高, 不過佢上堂對小朋友又無咩野

piglover 發表於 22-4-27 09:41
你自己google一下,呢度以前有人分享過。你自己分析一下。

我就一定不會推薦人上呢間嘢,身邊太多不愉快經 ...

同意。佢哋只會揀乖乖牌去教。當年我小朋友擺明唔係乖乖牌,佢就同我講之後啲班冇位上。但同另一個學生講仲有位。
唔係有教無類。
最後好彩我小朋友生性,插班入到一條龍。
當年我小朋友K3係好傷心,點解老師要講大話。

luvssmama 發表於 22-5-18 11:44
無錯,小朋友男仔細B,做完assessment 要我地做大B明年先收,我估因為大B易教,業績好
...

係佢哋睇業績,唔係有教無類。呢啲我麻麻地。

ferrymama 發表於 22-5-18 08:54
呢間野只會揀叻GE 小朋友, 唔乖, 唔易教, 就會用好難聽GE說話勸退, 本人親身經歷。叻GE 小朋友可以去試下,  ...

朋友抱抱

朋友係好遲報名,她地就話未有位住,但叫她可以去攝堂,即係邊一日有其他人請假,她小朋友就去攝位。

攝佐6堂之後,朋友就追問,幾時有正式位?因為不斷攝堂,學嘅嘢都唔一致,會好亂。

呢間嘢就打電話,比一大堆借口話她小朋友唔適合。朋友嬲到爆,唔適合就不應該叫人攝6堂。如果朋友唔追,咩永遠走去攝堂?

她地千挑萬選嘅學生,又唔係有好多靚offer。

朋友話同學仔一個offer都無,我識嘅小朋友,醒目仔,但都係得個二線直資offer。

好開心原來唔係得我一個覺得呢間野衰

ferrymama 發表於 22-5-20 10:36
好開心原來唔係得我一個覺得呢間野衰

人生流流長,總會遇到一、兩間呢啲咁嘅「kam 」 野。都過去左,小朋友其實都未必記得,係媽媽始終個心有條剌。
感恩呢度可以俾我哋分享下經歷,讓日後嘅媽媽揀面試班,可以了解多啲,識得點揀

我係疫情時期的用家。間野疫情期間上zoom, 仲會換老師又沒通知(好似係有老唔肯用Zoom上課但沒有交代), zoom 完沒有同家長溝通小朋友情況 (本身個Miss CHEUNG 及代課老師都係), 你地覺得咁樣有冇用? 到上返實體課都係唔知小朋友個情況係點, 課前課後同唔到老師溝通。唯一會打電話比你"關心"小朋友的時候就是絶大部份小一面試完結,出晒結果,佢地個admin就會打黎問你小朋友有D嘜offer.......有offers 就係佢學生.....冇offer 就話之你......非常同意上面樓主所講.....叻人/主動/肯出聲先會教(其實叻人又使嘜你教?!).....總結間野好唔掂。

呢間嘢收人,要比300蚊做評估。我有朋友試過,話唔收他,要他去上K1補習班才可以排上。

老實講, 因為我小朋友唔係乖寶, 所以我地會有呢D經驗, 會覺得佢好衰,不過如果小朋友又乖又CHARM, 其實家長仍會去上堂, 可能心中暗喜 :"同學都高質素, 唔會阻住我小朋友學野" 所以呢D 咁CHEAP GE 幼兒學店仍會存在。

ferrymama 發表於 22-5-20 11:59
老實講, 因為我小朋友唔係乖寶, 所以我地會有呢D經驗, 會覺得佢好衰,不過如果小朋友又乖又CHARM, 其實家長 ...

呢間學店教d咁叻咁charm嘅小朋友,咩一樣大把人無offer

我囡有上過樂萃,我覺得導師係有經驗而教學內容係有用既,最後我囡考學校有唔錯成績。
我唔係要賣廣告,因為只靠面試班係唔夠,而個模式都唔係個個家長學生接受,有好亦有唔好,但未至於差到一文不值。我信佢有揀學生,因見我囡一組全部係名幼龍幼。

hasitbaba 發表於 22-5-20 11:37
我係疫情時期的用家。間野疫情期間上zoom, 仲會換老師又沒通知(好似係有老唔肯用Zoom上課但沒有交代), zoom ...

吓?我上緊Miss Chan, 無轉過老師,zoom上堂後同平時實體課後一樣都會有WhatsApp 講返上堂情況,每次都有約20分鐘comment, 你有問題問佢 可以WhatsApp佢 佢都會答 點會唔同家長溝通呢?

piglover 發表於 22-5-20 04:41
她地千挑萬選嘅學生,又唔係有好多靚offer。

朋友話同學仔一個offer都無,我識嘅小朋友,醒目仔,但都係得 ...

我朋友讀呢間 女拔收左佢女

taiyeung 發表於 22-5-21 21:00
我囡有上過樂萃,我覺得導師係有經驗而教學內容係有用既,最後我囡考學校有唔錯成績。
我唔係要賣廣告,因 ...

其實面試班只係提點下你小朋友有咩不足 家長一定要跟同要溫習 唔係交晒俾老師 上面試班另一個原因係知己知彼 睇下小朋友係咩程度