用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 我以為,我還有時間
樓主: ABC-DAD
go

我以為,我還有時間 [複製鏈接]

25 年了.仍然是幸福愉快……

https://youtu.be/Ffshn6iWViE

变化嗎?
美國少女变穩健了
台男生变更活潑輕鬆.

如果人生可以懷念.有愉悅.
可能,這是其中一種!

今天在戶外, 大風, 寒冷, 還下著密密的微雨.

忽然懷念陽光普照, 烈日當空,

不過, 這些溫暖其實在心中. 感覺很欣慰.

反而, 欣賞面前的寒冷, 把寒冷的感覺留在心中,

待那天, 酷熱時, 拿出來回味.

果真是亞Q!!!

回覆 stillgood20 的帖子

幾日嘅事啫,真係感性。

stillgood20    發表於 22-12-18 09:13

世界杯只睇完了這一場

「給十九歲的我」

仔介紹太太去睇,我又可以二人世界了。

值得。

ABC-DAD 發表於 22-12-27 22:11
「給十九歲的我」

仔介紹太太去睇,我又可以二人世界了。
https://youtu.be/BWni0hr8Rmk
昨晚,看的一個視頻.

很'温暖'和愉快的!

爸爸給女兒寫的信.
女兒的工作.

都有趣!

最近睇年輕人介紹嘅Netfix ,佢哋加左我入jointaccount

指南針

印刷術
火葯

現在發展成什麼?

ABC-DAD 發表於 22-12-17 17:24

幾日嘅事啫,真係感性。
https://youtu.be/ISJdulExrBI
前兩天,忽然看見這視頻.一首舊日本歌.

中學也是值得回憶的時間.

……

堅持信念.
得到幸福.

時間不多了

ABC-DAD 發表於 23-1-4 15:03
指南針

印刷術

新4大發明 - 粥粉麵飯!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-4-25 09:01
新4大發明 - 粥粉麵飯!
北斗電動車
高超音速武器
電子貨幣交易

是但啦

睇完另一個vs貼,覺得:
當莫忘初衷遇上莫衷一是,就好難溝通到,再加某種不求什解嘅學習態度,遇困難就會委過於人嘅成年人做傍樣,學習同教育都好難發揮到好嘅化學作用。

ABC-DAD 發表於 23-4-27 17:54
睇完另一個vs貼,覺得:
當莫忘初衷遇上莫衷一是,就好難溝通到,再加某種不求什解嘅學習態度,遇困難就會 ...

非常認同!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

幾年前有個題目:講失敗乃成功之母:

記得我嘅睇法係,唔好去深入鑽研點失敗,要去深入探討點成功。

好嘅學習對象必然有值得學習的地方。花過多功夫去挑掦人做得唔完美嘅地方係浪費時間,表達出欣賞別人長處反而有機會學習別人分享的成功之道。當然成功與否都睇付出夠唔夠。

好嘅師友要珍惜,前提係識得選擇,帶眼識人。

補充:這不是對AN這類舊識 說的,對象是未知的有緣人。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊