用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有無JM直接在德國漢莎買機票,有無問題? ...
樓主: minmin
go

[英國] 有無JM直接在德國漢莎買機票,有無問題?   [複製鏈接]

yuyueng 發表於 22-5-2 10:54
漢莎要大學生至有學生票賣。

上年我小朋友係買學生票飛機返去,佢係中學生
8-)

anitawong21 發表於 22-5-2 14:36
我見你之前貼出黎條link 有寫如何買學生飛,但寫住要用大學個email 去登記至買到。

cow 發表於 22-4-27 11:08
回覆 minmin 的帖子

https://www.bookmyflightticket.c ... -name-change-policy

唉, 有passengers info edit , edit contact details 但名無得edit !!我揾唔到name change!

(我個姓打少咗個字母, eg CHAN 我叮咗 CHA)

係咪可以SEND EMAIL 呢?

yuyueng 發表於 22-5-2 10:54
漢莎要大學生至有學生票賣。

中學生也可以,只需提交學校入學信

yuyueng 發表於 22-5-2 14:42
我見你之前貼出黎條link 有寫如何買學生飛,但寫住要用大學個email 去登記至買到。 ...

我都見到係咁寫,都以為只有大學生先買到,但佢有email可查詢。因為我小朋友學校都有學生專用email address,就試吓入去填嗰個email address買票,跟住就彈咗句話個email address唔得,叫我email查詢。於是我直接send小朋友在學證明同埋佢個學校email address問,跟住唔洗一個鐘就覆我say sorry,話系統出錯,叫我用返嗰個email address買票就得之後好順利,仲要過咗幾日發現自己買早咗一日,取消再買過都冇問題
8-)

anitawong21 發表於 22-5-2 15:15
我都見到係咁寫,都以為只有大學生先買到,但佢有email可查詢。因為我小朋友學校都有學生專用email addres ...

請問學生票平幾多?

minmin 發表於 22-5-2 15:29
請問學生票平幾多?

唔係平好多,但有兩件行李,同埋可以免費取消,詳情及價錢你可以就咁拑入去睇
8-)

anitawong21 發表於 22-5-2 15:15
我都見到係咁寫,都以為只有大學生先買到,但佢有email可查詢。因為我小朋友學校都有學生專用email addres ...
原來係咁!我見雖然唔係平好多,不過可以寄2件行李同免費取消,都幾好,本身佢既票價唔係貴。

yuyueng 發表於 22-5-2 20:11
原來係咁!我見雖然唔係平好多,不過可以寄2件行李同免費取消,都幾好,本身佢既票價唔係貴。 ...

我上年九月頭係$26XX,今年係咪應該唔得?佢係經Frankfurt 轉Manchester,行李直送到去,其中一件仲係大紅白藍袋滿零食一出閘的士司機已經舉牌等緊佢,所以佢全程冇乜辛苦過
8-)

回覆樓主:

今年要$3800

請問將會坐漢莎嘅家長和孩子,你哋會去邊間Clinic做檢測?我打算去 Randox Birmingham 檢測。雖然漢莎在六月先會開返航班,但有冇人係以前用 Randox 順利回港呢?

shanna852 發表於 22-5-5 14:14
請問將會坐漢莎嘅家長和孩子,你哋會去邊間Clinic做檢測?我打算去 Randox Birmingham 檢測。雖然漢莎在六 ...
我都想知呀!

yuyueng 發表於 22-5-1 16:46
以轉機來講漢莎由倫敦經法蘭克福回港係最好,因為兩程都係漢莎,行李又好,airport terminal 又好都唔使擔 ...

想請問
1.  漢莎 HK to Frankfurt operated by CX, 是否坐 CX 機?

2. 另外 到達 Franfurt 是 T2, 起飛 卻是Franfurt T1, layover 是 1hr 05 min, 小朋友趕唔趕得切由t2 去t1 上機呢? 如果趕唔得切,為什麼漢沙會有這樣安排呢?

anitawong21 發表於 22-5-2 14:36

請問是否一定要有18歲先可以買到學生飛呢?

DOCTORGG 發表於 22-5-21 03:04

上年買嗰陣佢得15歲,你可以email學校取錄通知話想買學生票。

Operated by CX即係搭CX飛機。

好難答你點解航空公司編排轉機班次時間只係隔咗一個鐘,因為你上網買,應酬你嗰個都唔係人,但你仲可以揀其他航班,Frankfurt 去Heathrow 應該有好多班次,至於飛其他英國地方就難講,同埋價錢亦有可能唔同咗。不過我印象中Frankfurt T1至T2接駁交通好快,但如果香港起飛delay又係煩,同埋而家轉機唔知仲使唔使check多次文件。
8-)

DOCTORGG 發表於 22-5-20 22:53
想請問
1.  漢莎 HK to Frankfurt operated by CX, 是否坐 CX 機?
如果寫operated by CX 即係坐CX(買漢莎坐CX 其實好抵)。
一般電腦見你有一小時轉機係覺得行李轉得切就算,真係又無話一定趕唔切,不過自己唔會預咁小時間,漢莎去倫敦每日大把機,你不如轉搭下一班好過,唔使心理壓力咁大,慢慢搵,有時間多咪起機場睇吓野囉。

yuyueng 發表於 22-5-21 13:27
如果寫operated by CX 即係坐CX(買漢莎坐CX 其實好抵)。
一般電腦見你有一小時轉機係覺得行李轉得切就算, ...

謝謝兩位! 不過又係學生 e mail not valid. 等緊佢覆我!

DOCTORGG 發表於 22-5-21 03:04

中學生都得,只要證明是學生就可以買學生票

想請教各位… 我見大家都買LHR to HK to LHR的機票,請問是否因為疫情,仔女在舊年出發英國時都只係買單程票?謝謝
http://hk.myblog.yahoo.com/

DOCTORGG 發表於 22-5-20 22:53
想請問
2. 每個機場都無有Minimum connecting time內陸轉國際/國際轉國際/國際轉內陸................系統駁得出黎比你就已經符合左佢既minimum connecting time.不過如果自己行得慢/行錯路/安檢長龍佢地就預計唔到喇.所以唔係好熟成日去既機場,又或唔同terminal 都建議選兩小時transit time

DOCTORGG    發表於 22-5-24 18:20
‹ 上一主題|下一主題