用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇君豪LH PN用家?
go

有冇君豪LH PN用家? [複製鏈接]

想請教君豪LH PN用家,一班幾多Miss?老師安排上係點?
君豪比較新,資料唔多,覺得教得好嗎?
各方面有優缺點嗎?
   1    0    0    1

chichi730 發表於 22-4-25 15:53
想請教君豪LH PN用家,一班幾多Miss?老師安排上係點?
君豪比較新,資料唔多,覺得教得好嗎?
各方面有優缺 ...

一班28人,2班主任。一普/粵,一Net,會再有一個助教幫手。

我覺得個校長OK,幾認真同有Heart,但教得好唔好主要睇兩個班主任。好老師一定有,但始終學校唔耐,有D老師新新地(有fd 話LH係長期請緊老師)相對好的師資應該真係無舊校咁多。所以主要睇好唔好彩,4年換8個老師一定唔會個個都100分。(可能較舊分校可以?)但如果同其他幼稚園比較應該算幾好,因為始終校長要求高好Chur。
缺點係校車成日唔準時,同location有關係,唔怪得學校,但校巴公司員工質素不敢恭維,最好自己送翻學。

回覆 Chubu 的帖子

請問個助教係咪長駐?英文有幾多時間?學校著重英文語境嗎?多訓練show and tell嗎?
小朋友上堂開心?多遊樂場時間?
有要求學生坐定定?紀律要求高嗎?
仲想問下我見佢官網個升小數據好少升國際學校,係冇計到K2升國際學校轉走嗰d?定係入得呢間絕大部份家長只想升直私?
太多問題,先多謝你!

回覆樓主:

請問英文語境怎樣?是全英文另加廣東話輔助,還是主要廣東話,另每日上下英文堂?

這新校常換老師嗎?
謝謝

君豪係新校,去年派位唔多好,朋友個仔K1入讀,今年該校畢業,聽講今屆考直私都係唔理想,相反青衣總校好出色,光係女拔已經有8人考到,所以LH基本上都有分天地校,而哩兩三年新開咗幾間分校,成績一定唔能夠同幾間老校相比較,但因為課程一樣,新校應該會比一般幼稚園好,但同其它名幼比,一定輸蝕好多。個人認為如果有其他名幼就讀其它名幼,如果冇就讀新校點都好過普通幼稚園

請問係4年內全校換左8個老師?

蛋白超人 發表於 22-4-27 17:09
君豪係新校,去年派位唔多好,朋友個仔K1入讀,今年該校畢業,聽講今屆考直私都係唔理想,相反青衣總校好出 ...

明白,謝謝你分享
始終最後都要出公海搏。。。。

chichi730 發表於 22-4-27 17:21

請問係4年內全校換左8個老師?

唔係,我意思係pn 讀到k3 共四年,每年都會轉班主任。所以會遇到8個老師

chichi730 發表於 22-4-27 11:33

請問個助教係咪長駐?英文有幾多時間?學校著重英文語境嗎?多訓練show and tell嗎?

我仔話助教日日都會出現,有時同佢地上堂有時係出面做野。英文中文各一半時間。佢地通常會3個老師分3組小班教學,20分鐘後rotate,一個鐘就上曬3個老師D 堂。所以小朋友d英文係會幾好。
非常多機會訓練show and tell,因為考小好注重表達能力。上堂普遍來講算開心,單都係個句,要睇老師,好小朋友有一年勁開心因為佢好鍾意個老師,有一年一般般因為佢話個老師會鬧人

非常要求坐定因為學校學術教得深,你見佢面試都係咁考小朋友坐唔坐定就知。紀律要求唔會好嚴格,但禮貌如講拜拜,同用完整句子作答,K2開始會捉得好嚴,因為面試需要。
K2升國際學校唔會顯示係小一入學名單,因為一早轉走左,但我目測k2轉IS的小朋友唔多,真係想入IS 有更好選擇,讀woodland 維記適合D。LH真係無IS咁free

蛋白超人 發表於 22-4-27 17:09
君豪係新校,去年派位唔多好,朋友個仔K1入讀,今年該校畢業,聽講今屆考直私都係唔理想,相反青衣總校好出 ...

聽朋友講,君豪有3個男拔3個spcc喎,全校得100人,都算非常唔錯啦

Jean1769 發表於 22-4-27 22:31

聽朋友講,君豪有3個男拔3個spcc喎,全校得100人,都算非 ...

今年其實考得幾好,百幾人3百幾 offer。當然青衣校講緊百幾人6百幾offer,實在太誇張,我都好想知點可以教到個個小朋友都咁犀利
‹ 上一主題|下一主題