用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 男仔幾多歲開始學鋼琴好?
go

男仔幾多歲開始學鋼琴好?

而家k2,幾時去學鋼琴好?

K3下學期或小一

最緊要有興趣,
有興趣的的,3,4歲都可以

我對仔女k2 已經學

睇性格興趣。太細個啲手指未夠力,同埋未夠長,定力唔夠。

無話男仔女仔幾歲學好,佢哋仲細,最重要小朋友睇到琴有冇興趣?抗唔抗拒,有啲小朋友可能喜歡打鼓,所以先帶小朋友去琴行玩吓,睇吓佢對邊啲樂器興趣多啲(只係個人睇法)

我覺得升小一開始差唔多!我身邊認幾個男仔,幼稚園學,但升小學就放棄!

penp0319 發表於 22-4-26 15:49
我覺得升小一開始差唔多!我身邊認幾個男仔,幼稚園學,但升小學就放棄!
...

其實都係睇有無興趣,我身邊幾個男孩子都系4歲左右開始學,一直到中學大學仍然彈緊

也有人小一開始學,中一就停,琴都賣埋

外國教授通常建議六、七歲開始。

回覆樓主:

6歲學進度會快d. 我女3歲7個月學,你預左佢既進度係超級慢。我同佢一齊開始學,學左1年10個月。佢仲係彈緊1級,我已經彈緊5級。因為太細未必理解到點樣數拍子,睇譜。當然我女唔係醒,應該有d小朋友會叻d. 我只係分享我女個case. 相反朋友個女5歲半開始學,一教佢就識,起碼聽得明,個進度會快d.

睇興趣和天份

識得有兩姐妹,相差2歲,兩人都係分別接近6歲開始學,妹妹比家姐遲2年開始學琴,同一個老師,同一套書

一年半後,妹妹進度追到家姐,2年後開始,快過家姐,妹妹中一時考到八級,家姐中三仍然停留系學緊
六級,樂理都未考到合格

K3即係約6歲學理解力會好啲

最起碼要坐得定、同意K3是好的開始.....
好好陪伴上課和練琴!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回覆 minacalvinbb 的帖子

我覺得如果小朋友有興趣3/4歲就可以比佢玩下玩下學下~ 培養下~

kaki74 發表於 22-5-9 23:34
回覆 minacalvinbb 的帖子

我覺得如果小朋友有興趣3/4歲就可以比佢玩下玩下學下~ 培養下~ ...

如果真係有興趣,3,4歲都可以坐定上半個鐘,每日主動開琴幾次自己彈