用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 急!交流生在英國遺失特區護照
go

[英國] 急!交流生在英國遺失特區護照

阿仔在英國遺失了護照,趕緊要到另一歐洲國家交流。想問有冇人知道在英國補領護照最快多少天可辦到,中國駐倫敦大使館很繁忙嗎?辦手續要幾耐?謝謝

Ma20210930 發表於 22-4-24 08:03
阿仔在英國遺失了護照,趕緊要到另一歐洲國家交流。想問有冇人知道在英國補領護照最快多少天可辦到,中國駐 ...
冇經驗,試吓打去入境處熱線, 睇下可唔可以幫到手。 政府一站通資訊:

「你亦可致電香港入境事務處協助在外香港居民小組的24小時求助熱線(852) 1868尋求協助。入境事務處會就有關辦理證件的事宜提供意見和協助。」

阿仔在英國遺失了護照,趕緊要到另一歐洲國家交流。想問有冇人知道在英國補領護照最快多少天可辦到,中國駐 ...

爬文見好似中國大使館星期六日休息,想快帶備影印本特區護照,另有加急/特快服務(最好要交流文件及出示機票)。。。

唔知佢仲要幾耐申請到,但我個仔啱啱拎護照去左中國領事館 ,3月21號同佢申請,四月中拎咗
喺香港幫佢申請再喺倫敦拎 差唔多三個星期至 一個月,中國領事館如果收到你個仔個護照佢會排期俾指定日期時間你要去拎
中國領事館會send電郵俾你,如果想快啲喺入境事務處香港寄去英國,俾錢DHL寄去英國 ,如果你咁急嘅話你去灣仔4樓嗰度佢哋應該好快幫你
我就自己上網申請,俾埋錢跟住當寄出咗之後,你會收到個號碼你自己check tracking

當中我都有電郵去入境處詢問,如果個仔夠18歲可以自己去拎,如果個仔未夠18歲咁到時中國領事館send電郵俾你攞嗰陣時,你要簽返封授權書,寫返邊個監護人同佢去倫敦領事館拎先至拎到

你到時都係要去香港灣仔 入境處拎返一封授權書

你要去一去英國大使館個網度睇吓,covid 佢哋可能係唔一樣㗎,就算去到中國大使館佢都要經返香港申請特區護照先可以有

回覆 chloe.k 的帖子

請問你阿仔係到期補領,定係遺失補領?可否要求加快?

Ma20210930 發表於 22-4-24 11:39
回覆 chloe.k 的帖子

請問你阿仔係到期補領,定係遺失補領?可否要求加快? ...

到期續一本新

我之前問過響香港如果遺失都要申請一個月。

我記得佢哋話遺失申請比一般續期慢啲。

Kmee@@ 發表於 22-4-24 11:51
我記得佢哋話遺失申請比一般續期慢啲。

遺失入境處內部要做 verification,要長一兩個星期。

首先你幫他打入境處熱線1868 , 通知入境處 , 如果阿仔在倫敦或附近,入境處會將阿仔資料 send 去倫敦中國大使館的 ,其他地區就會send 去附近中國領事館辦理的。
明早8:00去到大使館/領事館門口等開門,說明遺失特區證件 , 到時會發一張臨時通行證 (特區護照要由香港發出) , 但呢張通行證能否去到歐洲我就不知道(脫歐了) 因涉及出入境。 可將要去歐洲情況同大使館職員講,看看可以怎樣做。
至於手續幾耐,答唔到你 , 因視乎急到點的情況 , 我有個客試過2日先出到個證 , 亦試過另一個客 2個鐘都比到,趕到下午出機場搭飛機返香港。

katrinafu 發表於 22-4-24 13:48

首先你幫他打入境處熱線1868 , 通知入境處 , 如果阿仔 ...
謝謝,我叫他8點去排隊。

Ma20210930 發表於 22-4-24 14:41
謝謝,我叫他8點去排隊。

有沒有買旅遊/留學保險?
有就要報警呀

申請臨時護照要比費用 ,帶定現金,我不記得收唔收信用卡 / Debit card .