用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 VEO 定 LH 考local school 易D?
go

VEO 定 LH 考local school 易D? [複製鏈接]

有VEO and LH offer,想升IS但沒有passport亦都讀唔起太貴既IS,如果入唔到IS想揀返傳統名校eg.男拔、聖保羅男女,睇返升小數據LH好多入到呢D傳統名校,係VEO 升傳統名校競爭力不及LH?定係入得VEO好多都升左IS所以冇揀LS? 請指教﹗
   0    0    0    0

LH好啲 VEO比較適合去國際學校

LH課程係為考直資設計,比VEO好。
讀VEO既家長大部分目標唔係傳統名校,所以數據唔會好好。

水果媽媽    發表於 22-11-12 00:30

我就係覺得會唔會只係Veo d人升左去IS, 變相入直私人數少,而唔係入直私能力比LH弱
LH升小配套好係人都知,咁VEO呢?有人知嗎?

chichi730 發表於 22-4-25 15:56
我就係覺得會唔會只係Veo d人升左去IS, 變相入直私人數少,而唔係入直私能力比LH弱
LH升小配套好係人都知, ...

Veo 如果上Step Up class嘅話,考直資嘅能力好足夠,k2中英文已經要寫句子同作文,大量嘅show & tell,仲有面試班。

chan123123 發表於 22-5-3 13:26
Veo 如果上Step Up class嘅話,考直資嘅能力好足夠,k2中英文都要寫句子同作文,大量嘅show & tell,仲有面 ...

Vic step up好但成本相對高,讀LH會簡單直接啲。

真心,如想入你所講的神小,VEO & LH都不太合適應CCKG 同 SKH 比較好

VEO也要看校區。寶翠的升小成績好好,每年都有不少人進本地名校。另外相當一部分孩子在K2會轉走去IS或其他私立。

男拔、聖保羅男女,都係好 top 既神校。除左小朋友性格資質,家長既努力都好重要。聽聞聖保羅男女,如果 n 無,要有特異功能先入到

相對上, VEO 課程比較淺,如果 target 神校,小朋友要外補 (學術),又要多才多藝 (e.g.音樂),家長又要同小朋友多d了解個世界 (常識&解難題目)。家長要付出金錢亦要有時間。

回覆樓主:

LH入神小嘅比例唔多,通常家長target新派直資。

‹ 上一主題|下一主題