用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Brighton College 收到 Offer
樓主: littlestars938
go

[英國] Brighton College 收到 Offer [複製鏈接]

回覆 yuyueng 的帖子

錢真係一個主要考慮因素,但係呀囡讀得開唔開心更加重要,所以先至咁積極考慮!

回覆樓主:

我相反。
sch visit去過King's Canterbury同BC,最後揀咗King's。BC校園細,好商業化,去到邊都大大隻字話多謝疑似PTH併音嘅人溉捐獻。lower sixth開學未必有單人房,要問清楚。識人Y10開始讀,讀得唔開心。只要mother tongue 唔係英文就一肯要讀英文班,另收學費。香港人中國人硬性規定要考中文(唔記得係gcse定AL) ,因為一定A, 可以增加學校嘅A%。Brighton同Canterbury,一個seaside town一個比軙touristic嘅 historic town,睇你點揀。
當然你一心入醫,BC機會係會大啲。唔想細路咁大壓力亦係我prefer King's嘅另一個原因。我相信佢嘅能力,去King's或BC都可以入到心儀大學。

我都認同呢個睇法,除非仔女喺King’s Cant 讀得唔開心,否則去到BC唔喜歡就重麻煩。

etoile 發表於 22-4-24 11:08
我相反。
sch visit去過King's Canterbury同BC,最後揀咗King's。BC校園細,好商業化,去到邊都大大隻字話 ...

Brighton 都幾多人考 MFL
2021年 除咗 Mandarin 88% 外
其他 100% 係 AL/Pre-U 取 A*-A

2021 AL + Pre-U
A*-A
French 10/10 (AL)
German 3/3 (AL)
Mandarin 15/17 (AL + Pre-U)
Russian 10/10 (AL + Pre-U)
Spanish 9/9 (AL)
------------------------------------------------
MFL 47/49(95.9%)

https://www.brightoncollege.org.uk/academic-results/a-level-results/

多謝各位意見,囡囡在King’s 讀得唔開心,好想轉校,一直心儀Brighton。我要好好跟她談談,怕她對Brighton 存着太美好的憧憬,到時反而失望。
其實King’s 都要學生必修本國語言,都是希望多啲A啦!

littlestars938 發表於 22-4-24 18:10
多謝各位意見,囡囡在King’s 讀得唔開心,好想轉校,一直心儀Brighton。我要好好跟她談談,怕她對Brighton ...

每位學生喺每一間學校嘅遭遇同處境都不一樣,我仔讀BC,非常開心。所以要清楚自己需要啲乜。

唔少家長都希望子女讀嘅學校少華人(其實入面好多都係其他亞洲國家嘅學生),受歡迎嘅學校大家都會爭住去讀,所以好嘅學校點會少華人或海外學生呢~畢竟英國嘅Public Schools都係一個產業…

littlestars938 發表於 22-4-24 18:10
多謝各位意見,囡囡在King’s 讀得唔開心,好想轉校,一直心儀Brighton。我要好好跟她談談,怕她對Brighton ...

八卦一問,佢係讀 International College定King's本校?
不過邊間都好,了解清楚唔開心嘅原因先緊要,希望你哋如願以償!

回覆 Soundervolt 的帖子

想請問你亞仔依家讀Year 幾?Brighton嘅整體情況係點?可唔可以介紹一下呢。

回覆 etoile 的帖子

佢讀International ,我也希望承你貴言!我希望可以平衡到家人不同的意見,呀囡開開心心中學階段!

littlestars938 發表於 22-4-24 22:02

佢讀International ,我也希望承你貴言!我希望可以平衡到家人不同的意見,呀囡開開心 ...

原來係International,怪不得。
我細路都提過有讀International 既讀得唔開心,轉去King's本校先OK。

是的,之前也聽聞。比想像中更差,佢比International 吓怕了!

littlestars938 發表於 22-4-24 22:00
回覆 Soundervolt 的帖子

想請問你亞仔依家讀Year 幾?Brighton嘅整體情況係點?可唔可以介紹一下呢。 ...

阿仔係上年喺香港過去BC讀L6,BC Sixth Form每班大約二十人,阿仔要同另一位同學住一間房,女宿舍就唔清楚係唔係。 BC學費貴但教學質素同支援都唔錯,學校亦有唔少課外活動,有部份可以自行選擇參與。Sixth Form已經進入報考大學最後衝刺階段,而BC學生取得首志願大學及選科命中率相當高,我係目標為本家長,所以校舍細唔細我唔係太過介意,入到大學慢慢再享受校園生活都未遲。OIC校舍更細,大把人打崩頭入去讀。

Poyau 發表於 22-4-24 17:44
Brighton 都幾多人考 MFL
2021年 除咗 Mandarin 88% 外
其他 100% 係 AL/Pre-U 取 A*-A

唔怪得排名高

Soundervolt 發表於 22-4-24 19:23

每位學生喺每一間學校嘅遭遇同處境都不一樣,我仔讀BC ...

有非常好嘅學校幾乎零大陸人

請問King's International college同本校有乜分別?為何 International college比較差?

sleung2020 發表於 22-4-26 07:07
有非常好嘅學校幾乎零大陸人

幾乎?其實乜嘢國籍嘅學生有乜所謂?BC收5%海外學生,阿仔Room-mate來自瑞士,呢5%入面新加坡、馬來西亞、德國、俄羅斯…乜嘢國籍嘅學生都有,去得呢類學校嘅學生(包括中國)本身都係良好質素及教育嘅人,唔係喺踎喺廣東道嗰啲自由行大陸人。

BC 2021 AL A*-A 85%,冇理由單單MFL嗰啲A*就做到。莫非呢啲AL學生可以考四科Mother Language?

回覆 sohappy2u 的帖子

以我所知基本上係開俾海外生涵接去英國學校,只有Y9-Y11(唔少係讀一年制GCSE課程)。校舍設備同KSC本校係分開嘅,亦都唔guarantee一定可以入返KSC讀sixth form,其實可以算係另一間學校。

Soundervolt 發表於 22-4-26 09:03

幾乎?其實乜嘢國籍嘅學生有乜所謂?,BC收5%海外學生 ...

請問 MFL 是否modern foreign language, 是否指中文,英文科?
BC, 一年有幾個假期是否一定要離開學校宿舍呢? 另外有什麼科目或者活動是要額外收費的呢? 收費貴不貴? 謝謝!

回覆 DOCTORGG 的帖子

MFL係指modern foreign language,不過唔係指英文(喺英國英文唔係foreign language)。主要係指法、德、西、俄、意文,不過好多學校都包埋中文。

beastiebistro 發表於 22-4-26 09:48
回覆 DOCTORGG 的帖子

MFL係指modern foreign language,不過唔係指英文(喺英國英文唔係foreign language ...

即是外語!
‹ 上一主題|下一主題