用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Brighton College 收到 Offer
go

[英國] Brighton College 收到 Offer [複製鏈接]

剛收到Brighton College Sixth Form offer, 想請問有沒有家長知道,宿舍是否單人宿舍?
呀囡是理科生,現在在UK就讀 Year 11,King’s Canterbury Sixth Form 已一早收了她,並已交deposit。Brighton 昨天通知有位,呀囡希望將來讀醫,佢覺得Brighton 會適合佢多啲,因為King’s 偏向文科。我們在考慮應否轉去Brighton?煩惱中。
大家對Brighton 評價如何?
   8    0    0    0

littlestars938 發表於 22-4-23 11:29
剛收到Brighton College Sixth Form offer, 想請問有沒有家長知道,宿舍是否單人宿舍?
呀囡是理科生,現在 ...

比得起錢梗係去Brighton College, 有名的!城市環境也很好!

回覆樓主:

我記憶中,Brighton College係強Sciences科和數學科,想當年我孩子搵學校,佢就係第一間我們心儀的學校,因為我孩子是讀Sciences, 這類學校非常適合。不過最後無報,點解?因為太貴囉,8年前都講緊要每年$50萬(總支出),我應付不來,有兩條化骨龍都要出國。

既然已取offer,金錢不是問題,值得考慮。

回覆 yfkwan 的帖子

多謝意見,我都覺得係嘅!

回覆 TTEE1819 的帖子

多謝回覆,我也是兩個在英國讀緊,若Brighton真係好理科,我要積極考慮,要說服老公,這最困難。呀囡非常想入,佢去過兩次學校考入學試,去到感覺得好,氣氛愉快。

littlestars938 發表於 22-4-23 15:06

多謝回覆,我也是兩個在英國讀緊,若Brighton真係好理科,我要積極考慮,要說服老公 ...

你試下申請Scholarship, 想當年在教育展中的Brighton負責人見我孩子係強數的學生,佢叫我們申請Scholarship。你們試下吧!

多謝提點,但scholarship 不是在第一次申請表時才可申請嗎?點都好,我會試吓申請!

TTEE1819 發表於 22-4-23 15:10
你試下申請Scholarship, 想當年在教育展中的Brighton負責人見我孩子係強數的學生,佢叫我們申請Scholarshi ...

路過見到申請scholarship, 剛考也正有此想法, 就是不知怎去申請學術獎學金. 例如要什麼成績, 什麼時間等問題. 請問可以簡單分享一下嗎? 謝謝!

補充: 現正Y12, 今年九月升Y13

littlestars938 發表於 22-4-23 15:16

多謝提點,但scholarship 不是在第一次申請表時才可申請嗎?點都好,我會試吓申請! ...

申請的時間,我唔知,因為學費太貴,唔敢報。你主動問下學校呀,問左無壞gei。

kittttty 發表於 22-4-23 15:19
路過見到申請scholarship, 剛考也正有此想法, 就是不知怎去申請學術獎學金. 例如要什麼成績, 什麼時間等問 ...

我只係講當年心儀Brighton 的時候,負責人叫我們申請Scholarship, 但實在太貴,唔敢報,所以無進一步的資料可以分享。

Brighton 讀Sixth Form係有單人房。如果target醫科,可以先問問學校在BMAT/UCAT的supports和醫院做servicing的情況。因為讀醫除咗成績好,也需要良好communication skills、對醫療有一定程度認識、有熱誠…基本上有不少成績以外的準備。

TTEE1819 發表於 22-4-23 15:22
我只係講當年心儀Brighton 的時候,負責人叫我們申請Scholarship, 但實在太貴,唔敢報,所以無進一步的資 ...
謝謝, 那我直接問學校吧!

littlestars938 發表於 22-4-23 15:16

多謝提點,但scholarship 不是在第一次申請表時才可申請嗎?點都好,我會試吓申請! ...
https://www.brightoncollege.org.uk/admissions/scholarships/
可以參考這裡

回覆 littlestars938 的帖子

你真係要認真考慮一下,因為Brighton 學費和雜費貴之外,仲有好多費用要洗,聽聞IELTS 試考得唔高分,又要再加錢補堂!學校地方又細,想清楚吧!

回覆 LLLT 的帖子

明白,會留意

回覆 iloveyoga 的帖子

是的,雜費也是一個考慮

回覆 fefemom 的帖子

我入去望下先,謝謝你

如果錢唔係考慮因素,一定去Brighton。

回覆 littlestars938 的帖子

不過要留意,summer term已經開始。如果現在放棄King’s Canterbury的學位,有可能要多交一個term的學費。

回覆 LLLT 的帖子

係喎!昨天聽到呀囡同學報的學校,下星期要交first term學費,冇聯想到自己都可能要喎,真係多謝晒你提點!這兩天要做一個決定!
‹ 上一主題|下一主題