用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Year 7 ICHK vs RCHK
go

[中學] Year 7 ICHK vs RCHK [複製鏈接]

兩間學校都是心儀的辦學機構理念和有價值觀近似學生家長背景。 兩間距離都不遠。兩間都有好嘅中文課程。

ICHK: Forest school & outdoor activity learning 係爸媽同呀女都鍾意及認同嘅學習模式理念,有d似芬蘭模式咁。 細校小班我又好喜歡,師生關係和照顧小朋友學習進展同身心成長都好,small community 咁。 英制+IBDP, 要考IGCSE + IB。lB成績正常不是差但不標青。學校着重幫學生在學習及身心發展,多過成績追求。named by Cambridge University as one of the top 100 schools in the world for innovation.  距離屋企好近,點到點車程15 mins。

RCHK: All through IB programme 又係爸媽好喜歡既辦學理念同教學方式喎。而大校個設施又多又正,我哋又好鍾意。 大班多學生又可以有機會識多啲唔同嘅人。呢度嘅意見似乎都話師資不錯環境好,IB 成績雖不及沙田但越來越好(唔知有冇理解錯)。MYP+DP。點到點車程30mins.

將來選大學都會先試在香港讀大學,睇情況再決定會唔會去外國讀書。
有細佬妹跟尾,報了RCHK primary 因為N無預咗wait 幾年。

請教有經驗嘅家長俾啲意見。

2    0    0    0

kennies18 發表於 22-4-23 08:40
兩間學校都是心儀的辦學機構理念和有價值觀近似學生家長背景。 兩間距離都不遠。兩間都有好嘅中文課程。

I ...

本身讀緊邊間?你都好清楚兩間學校,另外考慮係,如大的入了RC, 細的就會有priority 可早點入。

I ...

我相信兩間都係好學校,讀得好唔好都睇學生本身。但係你要留意ICHK近年都相當熱門,佢係小班又要守70%外籍護照要求,其實只能收25個左右本地護照學生。如果你有外籍護照,咁當然冇問題;在佢聯繫學校讀書,機會都高嘅,不過我唔敢講100%;如果你兩樣都唔係,咁就最好揀RCHK至少係龍校,煩少樣。
我身邊有兩個朋友各自都有個gifted SEN嘅仔,一個讀ICHK,一個讀ESF(not RCHK),兩個都盛讚自己個仔間中學,所以我估計兩間學校都各有千秋。不過兩個小朋友都係Year 12 去咗英國讀書,估計都唔會喺香港升大學,所以我唔知如果想喺香港升大學,邊間好啲。

回覆 964000 的帖子

多謝你的意見。
家姐讀緊本地傳統輕鬆小學。
家姐讀了ICHK, 細既都會有sibling priority, debenture 亦會平d。不過講緊4年後,到時考yr 7 也要看quota 及有無政策改變。 確是有不確定的風險。
RC如果細既可以小學就入到,直上RC 中學就唔駛煩囉。 9月都有為佢地報名,無sibling priority 就繼續wait. 不過我無太緊張,因為現在細妹讀既IB小學都非常好,讀到高小都可以。

回覆 mandy_ng207 的帖子

多謝你既意見。非常認同"讀得好唔好都睇學生本身"。 父母都係盡能力提供機會。

"佢係小班又要守70%外籍護照要求,其實只能收25個左右本地護照學生。"                                    我女是N 無, No FP, no sibling, not associated primary。我都知道好難得收到佢。而家姐經面試睇過學校及同老師傾談後都話好鍾意及想入讀。佢一向喜歡outdoor activity, 又難得向屋企附近,理論係好好既選擇。 睇學校網頁資料都感受到學校在教學上和學生發展上的重視和不斷追求進步的努力。

但RC又是好好,各方面都不錯。如果要求將來IB成績好及幫助細既可以有機會早點入到,又好似應該選RC。收到佢亦是難得,雖然知道高年級會再容易D插班,尤其這個時勢。ESF又有經驗同口碑。

喺香港升大學既事,只能隨遇而安吧,3年後會變成點都估算唔到了。至少現在可控情況下小朋友讀書開心有效,親子關係好。

I ...

家姐已經大個女升year 7,佢自己意願係入邊間?兩間都係好學校,讀嘅係佢,由佢揀會唔會更好?

如果家姐讀ICHK,細佬妹讀ICHK 小學亦應該有priority? 喜歡 forest school嘅話,小學上forest school 會否更開心?

回覆 melobi12 的帖子

多謝你嘅意見。我都係咁諗,由家姐自己揀,想知多d學校嘅野就係interview 時向老師主動問多d。自己決定,將來少會有投訴,要考2次試都唔會怨,哈哈! 不過,我都想盡量將兩間學校嘅不同,佢唔知嘅資料,如課程、將來升學機會等,加上我嘅睇法,分析多d比佢知去比較考慮。

唔比細佬妹讀ICHK 小學因為經濟考慮,小學及中學分別都要比debenture。而RCHK 只需entry 嗰年prorata 比一次就得。而且現在讀嘅lB小學都非常好,相信中文基礎會比ICHK好好多,亦有傳統學校教導嘅規矩操守。

好似有3個小朋友,學費+交通費,當然RC最理想。而且RC門口同鐵路閘口相隔小於50m,佢哋自己返學放學最簡單。任何一個因為經濟原因而未能入讀國際學校(如哥哥可以,弟弟唔得)將會是父母既遺憾(舊同事因這事好內疚).....另外有機會入就入唔好等,現在父母或學校能掌握越來越小而且世界變化太快..

樓主請問你最後選擇了邊間?

ICHK :)我和女兒一致選擇。
20人一班&個別科跟程度再分小班 + Outdoor pursuit learning prog. + IGCSE & IBDP + Kingston Chinese Prog. + 20mins school bus + 老師教學熱誠 + 師生關係 + 校風校規。
以上比較適合我女兒的個性、喜好、能力和小學讀書背景:)

supervi    發表於 22-6-14 16:42
Tomiris    發表於 22-6-14 08:37

kennies18 發表於 22-6-14 07:54
ICHK :)我和女兒一致選擇。
20人一班&個別科跟程度再分小班 + Outdoor pursuit learning prog. + IGCSE & ...

太好了!上星期我女都收到Yr 7 ICHK offer, 我都係睇咗樓主對ICHK 評論而決定報名,我女都好鍾意間學校

回覆 wincocity 的帖子

Congrat!  咁你上星期有冇 zoom?  其中介紹 Outdoor learning Yr 7 有以下活動,開心到女飛起, haha.
Canyon, Water Sports, Deep Learning Skills, Hike, Climbing, DL choice, Activity choice- Bushcraft.

雖然校舍設施冇咁大咁豐富,但應有既都有齊,而且有野外大自然呢個勁大又靚既課室。我認為會為我女嘅童年和少年學習生活,帶來豐富、難忘快樂既體驗。成年之後好難再有呢種outdoor 一班人一齊玩嘅學習環境機會。
另外,鍾意學校不建議比佢smartphone,尤其初中,叫買feature phone 俾佢用作上學和field trip 同家長和老師聯絡用就得,電話鎖班房透明locker. 咁我就唔駛煩點樣reject 佢.  hehe…

有機會我哋相認,得4班,同班機會大:)

kennies18 發表於 22-6-15 18:35
回覆 wincocity 的帖子

Congrat!  咁你上星期有冇 zoom?  其中介紹 Outdoor learning Yr 7 有以下活動,開 ...

我哋miss 咗個zoom,不過之後會同阿女睇返重溫, 我女interview 果日已經勁中意間學校,希望佢可以係ICHK 找回真正嘅學習樂趣,佢亦好期待新學校可以認識到更多嘅朋友。
學校雖然細咗啲,但提供嘅設備同埋教學元素真係好豐富(可能我見識少),同埋本身我哋係住開郊區,相信我個女一定好適應個環境。

‹ 上一主題|下一主題