用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 小朋友單獨用bno Visa 入境英國讀寄宿學校 ...
樓主: catcatcatlee
go

[英國] 小朋友單獨用bno Visa 入境英國讀寄宿學校  

宮二 發表於 22-4-24 17:10
https://www.babydiscuss.com
呢度同BK係平行時空
去試下啦

BK EK Mami 仍然好helpful, thx all

宮二 發表於 22-4-24 17:10

悲B跌吉dot com

8-)

dictma 發表於 22-4-24 15:19
請問去邊度講有好下場?
因為我真有打算幫我仔女申請

老實講EK答到你既都會好認真甘答你,不過呢度似乎大多數仔女系留學過去,尤其中學生多,所以知道既人唔多。

yuyueng 發表於 22-4-25 10:55
老實講EK答到你既都會好認真甘答你,不過呢度似乎大多數仔女系留學過去,尤其中學生多,所以知道既人唔多。 ...
有得申請都好嫁,可以一路讀書一路計數,讀完又可以做野唔洗再申請,依家如果讀完大學要留低繼續做野其實都唔係咁容易。

foxli 發表於 22-4-25 11:16
有得申請都好嫁,可以一路讀書一路計數,讀完又可以做野唔洗再申請,依家如果讀完大學要留低繼續做野其實都 ...

唔係,改左制一段時間了!大學畢業後,可申請graduate visa, 有兩年時間搵工作。

//A Graduate visa gives you permission to stay in the UK for at least 2 years after successfully completing a course in the UK.

You must be in the UK when you apply.//

咁用18歲用BNO Visa過去讀書駛唔駛俾學費?

回覆樓主:

樓主要留意,如果用bno visa過去,留英日數應該有規定(即係一年內或五年內離閉英國嘅日子唔可以多過一個數字)。咁細路放假返香港,就有可能有所抵觸,check清楚好D。

nelsonlum 發表於 22-4-26 10:12

當然要

etoile 發表於 22-4-26 10:49
樓主要留意,如果用bno visa過去,留英日數應該有規定(即係一年內或五年內離閉英國嘅日子唔可以多過一個數 ...
謝謝

etoile 發表於 22-4-26 10:49
樓主要留意,如果用bno visa過去,留英日數應該有規定(即係一年內或五年內離閉英國嘅日子唔可以多過一個數 ...

可以,不過5年後攞唔到永居

醒目開學勳章

nelsonlum 發表於 22-4-26 10:12
要,大學比 international student fee。就算英國居民都要比£9xxx/年

catcatcatlee 發表於 22-4-22 18:56
請問小朋友13歲有bno Visa, 有私立寄宿學校offer, 今年九月可否自己入境英國, 是否不用申請student Visa? ...

你小朋友13歲肯自己一個去咁叻嘅

sleung2020 發表於 22-4-26 16:39
可以,不過5年後攞唔到永居

請問如果主申請人唔去/坐唔夠,dependant 就算到咗18歲係咪都攞唔到永居呢?

Chole 發表於 22-4-27 20:03
請問如果主申請人唔去/坐唔夠,dependant 就算到咗18歲係咪都攞唔到永居呢?
...

照現行規定係唔得

Chole 發表於 22-4-27 20:03
...

冇人答到你, 新政策5年後既事邊個知

sleung2020 發表於 22-4-27 20:16
照現行規定係唔得

Thanks! 我記得都係咁。

sisimama 發表於 22-4-27 20:17
冇人答到你, 新政策5年後既事邊個知

當然唔知5年內或5年後發生乜嘢事,不過我只係clarify 宜家條例dependant 係咪唔可以自己坐移民監自己申請啫。

Thanks for your input anyway !

醒目開學勳章

poonseelai 發表於 22-4-24 17:51
樓主,可睇睇這個:

"If your application is successful

如我無理解錯,即小朋友第二次獨自入境英國, 係可以的? 只要當時父母已在英國

回覆 Chole 的帖子

入境要連同申請人一齊學費要計international fee
bno visa 可以工作,冇限制。不過如影晌學業,得不償失,要考慮清楚
5+1 要整個family 計,如父、母不在一起,會影響申請,即要延長年期,或不獲批。

agchan 發表於 22-4-29 18:25
回覆 Chole 的帖子

入境要連同申請人一齊學費要計international fee

唔只係影響,如果父或母冇住夠5年,攞唔到永居,小朋友就算住滿5年都一定冇,但係可以extend個visa繼續留英國