用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 大機會取消熔斷嗎?
樓主: rubycourt
go

[英國] 大機會取消熔斷嗎?   [複製鏈接]

katrinafu 發表於 22-4-25 13:22
何X 良講野睇風向的 ,  之前講到留學生感染哂全港市民。

但袁教授3月頭已講話機場入境可以開返 !

終於有人發現

希望取消熔斷機制,港人可以家居隔離,唔使比酒店限死左,又唔使額外比多幾千蚊就好啦。

yuyueng 發表於 22-4-25 15:06
希望取消熔斷機制,港人可以家居隔離,唔使比酒店限死左,又唔使額外比多幾千蚊就好啦。 ...

絕對贊成

newfather 發表於 22-4-25 14:59
終於有人發現

一向有好幾個專家都 講野癈到一個點 !

已經買咗6月底由倫敦飛去巴黎轉機返香港,現在見到佢有很多直航開賣,但係唔知會唔會到時直航多而容易被溶斷取消,大家會唔會改返直航?

terencekwong 發表於 22-4-29 11:01
已經買咗6月底由倫敦飛去巴黎轉機返香港,現在見到佢有很多直航開賣,但係唔知會唔會到時直航多而容易被溶 ...

之前買了法蘭克福轉機,但我要的日子差不多前後幾天都有機飛香港,當時我也擔心會否容易熔斷,後來有直航又轉返直航,因為話6月歐洲機先開始飛香港,怕6月唔知係咪真係有,算喇,都係要看運氣!

回覆 terencekwong 的帖子

已經改返直航.
轉機有不確定性, 也不想半夜起身去機場.

希望溶斷取消或再放寬.

terencekwong 發表於 22-4-29 11:01
已經買咗6月底由倫敦飛去巴黎轉機返香港,現在見到佢有很多直航開賣,但係唔知會唔會到時直航多而容易被溶 ...

已經轉返,5%如果收文件冇收錯,估計唔易,班機坐200人要一次過中十個。兩年以來很少見

cfs 發表於 22-4-29 11:37
已經轉返,5%如果收文件冇收錯,估計唔易,班機坐200人要一次過中十個。兩年以來很少見
...

得嗰啲 印度、印尼、菲律賓都聽過一落機30幾40人確診 , 呢D 地方個檢測大家都應該會明,係比錢的,還是Hea check的咁就唔知啦 !

啱啱打上CX, 佢話我仔飛嘅日子27/6就直航滿晒,但前後嘅日子都有直航,而經巴黎轉機嘅就只有17/6、27/6,照咁睇27/6嗰班轉機都好穩陣唔會被溶斷,只係擔心亞仔轉機搞唔搞得掂….
如果轉去26/6或者25/6直航就可能會有少少嘅溶斷機會….雖然已經細機會過之前3個就斷…
洒店都check咗27/6-4/7有位
真係難抉擇….

terencekwong 發表於 22-4-29 12:13
啱啱打上CX, 佢話我仔飛嘅日子27/6就直航滿晒,但前後嘅日子都有直航,而經巴黎轉機嘅就只有17/6、27/6,照 ...

直航安心D

回覆樓主:

許樹昌:熔斷機制已無太大作用應取消

https://hk.yahoo.com/home/%E8%A8%B1%E6%A8%B9%E6%98%8C-%E7%86%94%E6%96%B7%E6%A9%9F%E5%88%B6%E5%B7%B2%E7%84%A1%E5%A4%AA%E5%A4%A7%E4%BD%9C%E7%94%A8%E6%87%89%E5%8F%96%E6%B6%88-235959333.html

terencekwong 發表於 22-4-29 12:13
啱啱打上CX, 佢話我仔飛嘅日子27/6就直航滿晒,但前後嘅日子都有直航,而經巴黎轉機嘅就只有17/6、27/6,照 ...

你好犀利,好似我哋想當年計日子有bb咁 , 阿仔都有問我呢個問題,究竟轉機定直航被熔斷機會大, 我話好難答佢, 正常CX日日有幾返香港被熔斷機會大, 我現在阿仔張機票係要從多哈轉機返香港, 現在CX有一班中午直飛香港,心大心細唔知轉唔轉好,直航當然方便快捷啦,但係被熔斷就慘啦, 所以我都希望政府快啲取消熔斷啦!

我之前book咗嗰間洒店話如果唔係航班取消或者政府嘅政策改變,唔可以改日期,又唔可以剩係book多一日,因為佢哋係一個隔離套餐咁去book, 而且話已經早一日嘅房都full哂…. 所以現在只會等到溶斷取消或者政府放寬容許香港人回港可以家居隔離,咁到時可以處理到洒店嘅安排,先再考慮轉直航…. 始終呢班轉機應該較穩陣。
目標都係要成功返到香港最緊要…

newfather 發表於 22-5-1 08:54
吾貪心, 希望7.1開始取消.

newfather 發表於 22-5-1 08:54
希望可以取消啦,搞到航空公司同乘客,最重要佢唔取消,好多航空公司可能暫時唔飛香港。

terencekwong 發表於 22-5-1 10:10
我之前book咗嗰間洒店話如果唔係航班取消或者政府嘅政策改變,唔可以改日期,又唔可以剩係book多一日,因為 ...
有無打電話去問過間酒店, 我原本訂嗰間都係咁講, 上星期我再打電話去問佢, 佢俾免費取消

WUINE 發表於 22-5-1 12:22

WUINE 發表於 22-5-1 12:22

7月1日太遲啦!我貪心5月中開始取消啦!

terencekwong 發表於 22-5-1 10:10
我之前book咗嗰間洒店話如果唔係航班取消或者政府嘅政策改變,唔可以改日期,又唔可以剩係book多一日,因為 ...

我最後都改左同日直航,希望快啲取消熔斷,大家開心放心!
‹ 上一主題|下一主題