用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 大機會取消熔斷嗎?
go

[英國] 大機會取消熔斷嗎?  

想買直航CX買唔到,唔知有無機會政府好快取消熔斷,我怕宜家唔買轉機返港遲d好難買又貴,酒店又無房,但怕一買政府話取消熔斷,你哋點選擇,繼續等直航定買轉機返香港?

回覆樓主:

如果我係話事人,一定唔取消熔斷,以全港大局為重,怕有大鑊再發生,但可能放鬆dd限制。

TTEE1819 發表於 22-4-22 10:41
如果我係話事人,一定唔取消熔斷,以全港大局為重,怕有大鑊再發生,但可能放鬆dd限制。
...

我之前無睇另一個post內容,只見有新聞關注,以為看看有無機取消,剛走入去post看留言係咪由3個增至5個先觸發熔斷呀?

rubycourt 發表於 22-4-22 10:33
想買直航CX買唔到,唔知有無機會政府好快取消熔斷,我怕宜家唔買轉機返港遲d好難買又貴,酒店又無房,但怕 ...

如果我係話事人,我都唔會取消,只會寛鬆少少,以免影響其他人市民又比人鬧

rubycourt 發表於 22-4-22 10:45

我之前無睇另一個post內容,只見有新聞關注,以為看看有 ...

3個變5個先溶斷,放寛=無放寬

lattebagel 發表於 22-4-22 10:55
3個變5個先溶斷,放寛=無放寬

3改5, 咁樣就叫做放寬?暈咗!

回覆 rubycourt 的帖子

你想買幾時呀? 暫時睇佢每個轉機點/ 直航都係相隔10日, 溶斷應該唔影響. 係酒店煩D. 酒店可以睇O下FOUR POINTS 有冇位, 7日前可取消.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

Jennie 發表於 22-4-22 11:28

你想買幾時呀? 暫時睇佢每個轉機點/ 直航都係相隔10日, 溶斷應該唔影響. 係酒店煩D ...

6月中,我想買來回,返香港買轉機(因無直航),但去英國想買直航,唔知得唔得,又可唔可以入student code;加leg room位是否現要決定,另外要改航班要唔罰錢(朋友話至今年年底也不用)

如果我今轉唔係買BUNDLE 都好難有直航, 但外圍放寬咁多, 回英唔難
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

回覆樓主:

溶斷呢樣野,真係唔識野,以新加坡為例,有4條線來港,你溶國泰咩! 我即轉hk express! 又溶?我又轉新航。
就咁睇你罰航空公司,明明唔關佢哋事。
以昨晚大韓為例,你停佢啲人可轉另一家公司,除非係一溶就溶個國家所有機都停,否則真係無意思。

~deleted~

想買直航CX買唔到,唔知有無機會政府好快取消熔斷,我怕宜家唔買轉機返港遲d好難買又貴,酒店又無房,但怕 ...

南華報導政府會五日五人熔斷

wwtsy 發表於 22-4-22 17:01
南華報導政府會五日五人熔斷

可惜今早已買了轉機

rubycourt 發表於 22-4-22 19:03
可惜今早已買了轉機

我都買了法國轉機,算了,都好難book到

我估依家無人會答得實你。。不過,如果之後仍會有機會去英國,又有多餘$,比著我或會考慮先買一張單程轉機打底。因為CX依家係免費手續費任改日期及地點。如遲些真係多左直航,你可以考慮轉航班。甚至買多張直航,日後再用返舊嗰張。

TongSzeLai 發表於 22-4-22 23:24

我估依家無人會答得實你。。不過,如果之後仍會有機會去 ...
我見CX 改機票都有要求, 係唔係今年內買, 就在今年內可更改, 如想改去下年, 就只得一次機會, P.S.: 我見佢賣機票度, 又講要GBP150先可以改機票, 唔知邊機真

rubycourt 發表於 22-4-22 19:03
可惜今早已買了轉機
唔會可惜!轉機返到既機會都增加,減少熔斷可能性,即增加了成功回港機會,只要能順利回港都好好啦。

王家爸爸    發表於 22-4-23 11:37

LoveChild 發表於 22-4-23 09:19
我見CX 改機票都有要求, 係唔係今年內買, 就在今年內可更改, 如想改去下年, 就只得一次機會, P.S.: 我見佢 ...

如果唔係買Flexi type, 個terms係改要收某個手續費的。因為現在因為covid CX做緊promo,係2022年12月31日前所以類型嘅機票所以改嘅手續費waive晒,12月31日後可享一次免手續費改期

LoveChild 發表於 22-4-23 09:19
我見CX 改機票都有要求, 係唔係今年內買, 就在今年內可更改, 如想改去下年, 就只得一次機會, P.S.: 我見佢 ...

列明改機票的收費,係指當你過左fly(worry) free優惠期後的收費。即當你過了31/12/22之後,又已再改簽了一次,如要再改時就按列明的費用收取。明碼實價,算是先小人後君子law
正常31/12/22都已出了新學年calendar,已可落實2023年回程日期。CX再俾多一次2023年後免費改的機會(機票差價另計),我覺得都已算合理。

CX 開番好多航班,waiting 既或想買既快!不過好貴,單程都一萬起。