用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 終於有新聞關注吓留學生回港
樓主: foxli
go

[英國] 終於有新聞關注吓留學生回港  

cfs 發表於 22-4-22 21:16
我都執緊,未見有動靜

等你報料, 因為酒店又要再book過   

回覆 waiyan2000 的帖子

同意8日。 我想CX就算改 都只會7月開始, 6月份已有3班, 若再加插任何一斑再6月分都會影響現有航班.

我都執緊,未見有動靜

你執緊咩呀???(emoji) 係米對我們有益處呀? 等你呀!

foxli 發表於 22-4-22 19:46
最激氣係開口埋口都果句食得鹹魚抵得渴。

嗰班人都白痴, 咩食得鹹魚抵得渴, 個個都因2019社會運動而出國讀書 ?  呢度不少學生係比更早已出國讀書 , 我孩子之前是 每逢Half term , 聖誕、復活節、暑假都回港 , 因為疫情 很多假期返唔到來 我都理解 , 但呢個弱智「清零」政策要玩幾耐? 留學生暑假回港是罪 ? 香港居民回港也是罪 ?香港一向是很多人居於外地,是很普遍的事 !
常常說防疫 、防疫, 疫苗要打都打了, 限聚的也遵從, 口罩也帶足2年幾 ,一個不會突然消失的病毒,仲要仲要打多幾多針? 還要熔斷外防幾多年 ?
出國讀書並不是一定要甚麼自由 , D人唔諗下香港教育制度越改越衰? 放眼看世界唔得既 !

GohSam 發表於 22-4-22 21:20
回覆 Kmee@@ 的帖子

想知同一航線,定或一班機計(如每曰三班)

等CX 公佈,6月7、17、27每日有3班,希望開多一日三班機,等多啲留學生可以直航返香港。

myhappyfamily 發表於 22-4-22 21:41
回覆 waiyan2000 的帖子

同意8日。 我想CX就算改 都只會7月開始, 6月份已有3班, 若再加插任何一斑再6月分 ...

我覺得6月應該會執,因為6月開始係peak,仲要一個月後,現在咁多人仲waiting 緊,好多都未confirmed,我估CX會盡開去救吓d家長,好過6月推落7月,7月更加爆

Kmee@@ 發表於 22-4-22 22:03
等CX 公佈,6月7、17、27每日有3班,希望開多一日三班機,等多啲留學生可以直航返香港。
...

倫敦/香港 5月是4,14,28日 , 要加6月航班,又要再改5月航班先攪得掂。
我諗今次CX頭都痕, 執得7788的時候又要改, 加埋其他國家航線 ,又加埋海外 人士都可入境的話,怕到時有機位又沒酒店 !

Kmee@@ 發表於 22-4-22 22:03
...

7,17,27 可以加多一日改到7,14,21,28喎
但宜家機組人員回港後要隔離几日呢?

katrinafu 發表於 22-4-22 22:24
倫敦/香港 5月是4,14,28日 , 要加6月航班,又要再改5月航班先攪得掂。
我諗今次CX頭都痕, 執得7788的 ...

完全認同。

yoyo123 發表於 22-4-22 22:27
...

機組人員應該都係七日。

...
假設7號個班機到第4日先驗到最後嗰個(第五個), 咁14號嗰班就要溶斷. 所以隔七日都唔係太安全.

...

加多一日航班好?
還是 以上3個日子每日加多一班機好呢
增加航班問題之餘 , 之前聽聞機師不足都係一個問題。

https://www.coronavirus.gov.hk/chi/exempted-persons-faq.html#FAQ7

現行適用於機組人員的檢疫安排以風險為本的原則而定。機組人員在抵港後,須要按照他們的常駐地及所營運的航班類別等因素,接受不同的自我隔離及/或醫學監察安排。例如,曾於海外地區或台灣逗留的駐港機組人員,在抵港後均須於指定檢疫酒店接受為期7天的自我隔離,並於在港期間定期接受檢測。至於非駐港的機組人員,他們在抵港後須於機場酒店進行自我隔離,直至登上航班離港為止,期間不可進入本港社區。

我都執緊,未見有動靜
其實會唔會由5月開始再執? 等你的好消息!

我都執緊,未見有動靜
其實會唔會由5月開始再執? 等你的好消息!

回覆樓主:

這樣得5得?

5月6月,在原定有航班的日子後一天加航班,即連飛兩日。

1日航班起飛,2日到,確診
2日航班已經起飛
3日先經衛生署公佈2日到港的航班熔斷,4日生效。

4日至8日停飛
或者係
5日至9日停飛

這樣,1號和2號航班無問題,10號和11號都無問題。

可行嗎?完全唔洗改現有航班資料。

TTEE1819 發表於 22-4-22 22:45
這樣得5得?

得架 ,TG 泰航都係咁做的

TTEE1819 發表於 22-4-22 22:45
這樣得5得?

或者一日飛2班

katrinafu 發表於 22-4-22 22:47
得架 ,TG 泰航都係咁做的

哎呀,原來真係得。睇得大家的分享多,我人都醒目左,哈哈!等cfs上來comment一下先,wakaka

grace.ywp 發表於 22-4-22 22:48
或者一日飛2班

Cx 現在有d日子已經在同日開左三班機,我記得好似係

bkfans123 發表於 22-4-22 19:05
就係啦,旅遊業都會受到影響,但見有啲回覆話’出左國就去享受自由啦,吾好返來呀’……睇到真係好嬲,就 ...

憎人富貴厭人貧