用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 終於有新聞關注吓留學生回港
go

[英國] 終於有新聞關注吓留學生回港   [複製鏈接]

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/761981/%E8%88%AA%E7%8F%AD%E7%86%94%E6%96%B7-%E5%85%A9%E6%9C%88%E5%83%8511%E7%8F%AD%E8%8B%B1%E5%9C%8B%E6%A9%9F-%E6%95%B8%E7%99%BE%E5%AD%B8%E7%94%9F%E6%B1%82%E5%8A%A9-%E5%AD%B8%E8%80%85%E9%86%AB%E7%94%9F%E5%9D%87%E6%8C%87%E6%87%89%E6%94%BE%E5%AF%AC
   7    0    0    0

回覆樓主:

可到哪裏求助?都想向政府反映!

回覆樓主:

Yes, 半小時前我從FB見到01新聞講熔斷,終於有媒體肯報道,但入去睇comments 就唔敢睇落去,我們孩子是留學生又被鬧啦,嗯!

foxli 發表於 22-4-22 07:59
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/761981/%E8%88%AA%E7%8F%AD%E7%86%94%E6%96%B ...

TTEE1819 發表於 22-4-22 08:33
Yes, 半小時前我從FB見到01新聞講熔斷,終於有媒體肯報道,但入去睇comments 就唔敢睇落去,我們孩子是留學 ...

唉!!留學無罪

Yes, 半小時前我從FB見到01新聞講熔斷,終於有媒體肯報道,但入去睇comments 就唔敢睇落去,我們孩子是留學 ...

以前港人已經有憎人富貴厭人貧嘅心態,以為仔女去留學就係有錢人, 妒忌心作祟有機會梗要踩多兩腳。 近年更加畀政治沖昏頭腦, 乜都扯埋黃藍去嘈去閙, 已經完全失去理性同同理心。

回覆 TTEE1819 的帖子

香港梗有班咁嘅人,對人唔對事,好似老人家唔打針中招有事,唔係問點解唔打針,係問點解唔做好外防。

dcnmxw    發表於 22-4-22 14:13

大家都做人呀媽,唔明白本地學生就係寶,佢哋對出國留學既學生就好冷血,咩涼薄說話都講得出

回覆樓主:

如果只係由3個增加到5個就觸發個溶斷,我都唔明個作用係邊?航空公司根本唔想同你玩加開航班,航空公司比你溶一班,個admin cost 搞改期退票、仲要CS比人鬧死……等根本唔值得去run多d航班,佢不如飛第二d開放番嘅地方仲好啦,又搵錢又無咁麻煩

一係政府縮短禁飛由7日減到5日,一係你調低番個入境CT value去番35,航空公司先會加番d航班囉

https://www.scmp.com/news/hong-kong/society/article/3175098/coronavirus-hong-kong-government-set-scale-back-flight?utm_content=article

其實呢個政策究竟有咩作用?3個就熔斷甘呢3個究竟系咪成為香港醫療負擔至系重點,如果每日抵港幾十人中照既都要入ICU,甘可能真系要熔斷,但事實果3個陽性究竟影響幾大?7日當20個,呢20個其實送去邊?用作輕症既隔離病房果D唔系有好多咩?返黎既都系香港人,作為香港人連回港既權利都無,其他人真系笑得出?況且香港如果失去國際城市地位,香港人又是否樂於見到?

真係好冷血, 恐怖

啲留言,真係好陰毒。

回覆樓主:

一句講晒,針唔拮到肉唔知痛

唔理顏色、政治的問題,香港長期咁樣自閉落去,我擔心香港未來經濟。一個成功的經濟體系是需要賺取外滙而唔係塘水滾塘魚。外國投資者唔來香港開公司,香港畢業的大學生的出路亦會相對窄咗。所以笑緊送仔女去外國的家長,請不要高興得太早

Ericau 發表於 22-4-22 09:36
真係好冷血, 恐怖

係呀,所以我睇左10個8個留言,就唔敢再睇落去,影響左心情。

羅絲帽 發表於 22-4-22 09:43
一句講晒,針唔拮到肉唔知痛

唔理顏色、政府的問題,香港長期咁樣自閉落去,我擔心香港未來經濟。一個成功 ...

如果連金融業嗰啲外資都頂唔順搬去星加坡,香港好多金融業從業員將會失業,到時就真係大鑊。

TTEE1819 發表於 22-4-22 09:51
係呀,所以我睇左10個8個留言,就唔敢再睇落去,影響左心情。

我都係呀,睇咗十個八個留言,開始頂唔順,所以唔敢睇落去

TTEE1819 發表於 22-4-22 09:51

要堅持自己當初選擇無錯

自已工作上要接觸本地大學生 ,少數係醒係叻的,但大部份睇英文通告一知半解、chef同chief都唔識分(Master degree)、唔敢講英文、部份普通話又差、廣東話充滿懶音,最慘係好井底蛙。外國畢業和內地生(海歸)相對醒目好多。

這些體會終於迫使我在5年前決定一定要送孩子出外讀書,起碼俾佢見識下別人的文化。

你哋唔可以用「留學生返唔到來」sell, 冇人同情仲踩多兩腳。
要sell 熔斷破壞香港作為國際城市,自我孤立,影響經濟,旅遊死哂,外資走哂,益哂死敵星架坡,股市大跌,樓市大跌,才會有人理!

講到去外國留學好似犯左咩罪咁,我地全部靠自己。
‹ 上一主題|下一主題