用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 等著自行放…的心情
樓主: lwpy
go

等著自行放…的心情  

請問若自行好采中到,小學會知道係邊間中學收左嗎?(還是小學都是在26/7才知悉)係咪自行中左,教署就唔會比抽獎表個位學生填呢?

就算自行收咗,都要喺大抽獎張表劃線及簽名!

FATSHIT 發表於 22-4-25 23:52
請問若自行好采中到,小學會知道係邊間中學收左嗎?(還是小學都是在26/7才知悉)係咪自行中左,教署就唔會比 ...
小學會在5/5收到自已學生在自行正取生取錄名單

天兒 發表於 22-4-26 12:21
小學會在5/5收到自已學生在自行正取生取錄名單
那小學會不會知學生是被那所津中取錄呢?THANKS

FATSHIT 發表於 22-4-26 12:43
那小學會不會知學生是被那所津中取錄呢?THANKS
點解好似好擔心畀小學知咁?😅😅

阿珠媽2號 發表於 22-4-26 09:51
就算自行收咗,都要喺大抽獎張表劃線及簽名!
請問 即係小學也知道自行收左,自然會叫學生不用揀學校FOR大抽獎?一或家長憑中學電話同電郵靠自己記得唔好填大抽獎?

day_bo 發表於 22-4-26 17:09
請問 即係小學也知道自行收左,自然會叫學生不用揀學校FOR大抽獎?一或家長憑中學電話同電郵靠自己記得唔好 ...
學校係會知自行收咗嘅學生

小學應該唔知,但會鼓勵家長填報資料供學校參考,幫師弟妹做reference

ykk9y 發表於 22-4-26 15:32
點解好似好擔心畀小學知咁?😅😅
只是好奇一問

lwpy 發表於 22-4-21 19:27
仲有兩星期,有點擔心。直資又未著落….唉!加上社會環境氣氛又差,心情壞透了 ...

一樣呀,心情忐忑,其實都知機會不大

twobirds 發表於 22-4-27 23:19
一樣呀,心情忐忑,其實都知機會不大
30% 唔容易做正選。

lwpy 發表於 22-4-26 18:39
小學應該唔知,但會鼓勵家長填報資料供學校參考,幫師弟妹做reference
學校係會知自行收咗嘅學生, 5/5/2022 就

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/sch-admin/admin/about-sch/diseases-prevention/edb_20220228_chi.pdf

這是之前大家分享出來的

2jkidsfather    發表於 22-4-28 13:59

明白,唔該。因舊年另一個小朋友升中,學校問同學攞資料

回覆樓主:

仔band 2頭,當然想入B1先,想問下若乙2填B2A,乙3填番B1,乙4填B2,會否仍有機會入乙3的B1?
還是可進取d乙1、2都填B1, 乙3填B2?

回覆 bonnieleong 的帖子

如果係B2生就會喺B2個pool抽, 唔會去咗B1喎, 除非你轉去弱區咁就有機會升band
咁既然你係B2學生, 咁梗係乙一二填咗B2A, 乙三填B2B, 如此類推

回覆 boyboobee 的帖子

平常心囉,我冇大期望,應該唔會太失望掛😜

[/url

fionaytwong 發表於 22-4-29 11:16

平常心囉,我冇大期望,應該唔會太失望掛😜

已經好平靜,等填大抽獎張表格,當時人極度佛系,完全冇思考過任何與升中有關嘅嘢,我估我唔填大抽獎份表,佢都唔會理,叫我簽個名等教育局求其畀個位佢都得,佢嘅態度就係有位就可以,未來6年只係被迫走嘅過程一樣
當個好爸爸

我估睇學校氣氛,我囝都唔緊張,升邊間都冇乜意見,同學間都好少談論升中事情,返學都係玩講無聊野。

day_bo 發表於 22-4-29 15:02

我估睇學校氣氛,我囝都唔緊張,升邊間都冇乜意見,同學間都好少談論升中事情,返 ...

學校嘅學習氣氛本身好好,但過去幾年停課不斷,小朋友由活潑好動,被逼留在家中至性格也改變成宅女一個,社交更是大倒退,日夜沉迷於網上遊戲、交談,話題也遠離學業,一個動態清零,把鬥心也清零了
當個好爸爸

PuffyBobby 發表於 22-4-29 11:07
回覆 bonnieleong 的帖子

如果係B2生就會喺B2個pool抽, 唔會去咗B1喎, 除非你轉去弱區咁就有機會升band

B1有位淨會派埋比B2生㗎,今年又係咁多人走