用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 等著自行放…的心情
go

等著自行放…的心情  

仲有兩星期,有點擔心。直資又未著落….唉!加上社會環境氣氛又差,心情壞透了

Me too,又唔係band 1A學生
預左大抽獎

我區唔夠band 1位 先慘

自行報第二區啦

已兩間自行非本區。成績唔出眾,驚入唔到頭40個

祝大家入到心儀中學

去年我都冇為意,學校打咗兩次電話我都冇聽到(emoji)
平常心啦,大人小朋友都輕鬆面對

lwpy 發表於 22-4-21 23:02

聽天由命吧

自行只佔百分之三十 不好給自己壓力

我兩個小朋友都係大抽獎才入

JojoDad    發表於 22-4-22 14:22

我自己無期望自行入到,太難喇

無期望就唔會失望
平常心,唔得都好正常

樂觀面對,父母心情都好影響小朋友

小朋友 band 1已經好叻,就算大抽獎都係落在 band 1,咁都唔洗太憂心呀,係咪?

佢咁努力,唔好因為暫時未有著落而煩惱。

之後仍然有考試,如果小朋友感受到家長的壓力,可能會影響佢發揮。

為咗小朋友好,多D欣賞和鼓勵啦,加油,希望你小朋友能入讀心儀學校。

lwpy 發表於 22-4-21 23:02
正面一點說, 你考四十同人地考第十抽既機會均等, 掉轉可能你抽到佢抽唔到添, 所以話明大抽獎便不要太上心,
正如你唔會在六合彩攪珠前忐忑不安吧!!!!! Relax

不過都要作最壞打算準備好叩門資料, 做足工夫, 問心無愧, 更何況通常入到心儀中學最後都會有點落差及失望, 蔡翁失馬焉知非福呢!!! 平常心面對吧!!!

佢係b2頭駁1c。我指自行得40個位,應該頭40個先自行成功。我盡量揀一間1c,1間2a.佢學校舊年佢呢個級次係緊緊1c尾。但今年少左人,百分比少咗,變b2頭。希望自己佢次第變返1c,或入到自行果間2a都願。唔想駁大抽獎,我區band2不太好,冇心頭好。

回覆 lwpy 的帖子

其實邊緣人揀中學真係要好小心, 我覺得保守啲比較好.  如果自行1C入唔到咁有可能你既仔女係B2, 又或者嗰間1C中學係熱門學校所以爭唔入啫, 咁你喺大抽獎既時候就要小心部署, 亦可以善用跨區借位.  

rsx 發表於 22-4-22 09:54
正面一點說, 你考四十同人地考第十抽既機會均等, 掉轉可能你抽到佢抽唔到添, 所以話明大抽獎便不要太上心,  ...
仲有近3個月才放榜,刨定心儀叩門中學英數的上學期試卷,別浪費時間PS1。

lwpy 發表於 22-4-22 12:50
佢係b2頭駁1c。我指自行得40個位,應該頭40個先自行成功。我盡量揀一間1c,1間2a.佢學校舊年佢呢個級次係緊 ...
不必太擔心,我個女兩年前一模一樣邊緣人。我地填大抽獎,甲1乙一揀目標1C校,咁就"碌''左入去。

JojoDad 發表於 22-4-22 14:45
不必太擔心,我個女兩年前一模一樣邊緣人。我地填大抽獎,甲1乙一揀目標1C校,咁就"碌''左入去。 ...

叻女

唔係1c 唔緊要,b2頭大抽獎後變b2b/2c先驚。所以梗想自行或直中成功。

回覆 lwpy 的帖子

所以我咪話要小心部署囉, 要保守之餘亦都唔好咁快投降, 有啲人喺乙三四就放B2C去止蝕咁咪傻豬囉!