用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 香港真巴閉,溶断機制
樓主: PUIPUI2000
go

[英國] 香港真巴閉,溶断機制 [複製鏈接]

TongSzeLai 發表於 22-4-21 13:45

我仔都在英國,熔断係麻煩,我都困惱中。但你問班本地學 ...

香港人都好似你,社會應該可以和諧D。真好。

當日爆第五波問題不在有沒有熔斷。阿局長要抄嘅就唔抄,唔需要抄嘅就抄足!人地熔斷,佢又熔斷。但人地外防輸入咁嚴謹,阿局長就容許客機去,貨機返。空少4日咁大把嘅醫學監察連條手帶都無。疫情就係咁爆,當時一直有熔斷!

sleung2020 發表於 22-4-22 06:22
尋日車小朋友返學,同一個local家長傾,連外國人都知香港大名鼎鼎嘅熔斷機制,我差啲諗唔出英文點講
...

Circuit breaker mechanism.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ok_ko 發表於 22-4-22 09:25
香港人都好似你咁,社會應該可以和諧D。真好。
當日爆第五波問題不在有沒有熔斷。阿局長要抄嘅就唔抄,唔 ...

當中係一環扣一環,一個「呆」加一個「走精面」,之後又一連串的「不幸」。只能說各人有各人的agenda。
雖然我仔在英求學,呢兩年皮費重左好多,亦有很多不確定性。但因為身邊仲有好親的後輩在本地讀書,有d仲好细個,易地而處都明他們想法。

TongSzeLai 發表於 22-4-22 14:07
當中係一環扣一環,一個「呆」加一個「走精面」,之後又一連串的「不幸」。只能說各人有各人的agenda。
雖 ...

都係個句:香港人個個好似你咁就好。

漏洞 變成 一連串的「不幸」肯 易地而處考慮別人的,香港愈來愈少。慶幸見到一位!

回覆樓主:

新加坡,泰國都取消晒所有限制了,即是出入都唔需要檢測或隔離。

回覆樓主:

新聞講:
若有3名或以上乘客確診,加上有乘客違反防疫規定的來港條件,相關航空公司航班亦被視為違反規定,將禁飛5天。

即是A班同學唔聽話,罰 B C D E 班同學?

2jkidsfather    發表於 22-4-24 21:47

ok_ko 發表於 22-4-22 09:25
香港人都好似你咁,社會應該可以和諧D。真好。
當日爆第五波問題不在有沒有熔斷。阿局長要抄嘅就唔抄,唔 ...

香港又真係好多野抄又抄唔足, 照抄的又抄錯。
不過第五波可能都整定要爆, 空少空姐固然係一個漏洞,但佢哋當時個案傳播鏈係追縱到。  到個亞裔女人在酒店隔離21天, 最後幾天入住因房開門採樣檢測時被感染, 回家傳染比個拾荒丈夫而觸發葵涌邨,繼而一發不可收拾, 那次是檢疫酒店由21天改為14天的,還有倉鼠帶Delta 病毒 等。或者很多情況已經 不是單一熔斷去逃避病毒 ,正正是要香港面對病毒, 就係咁先見到又想抄星加坡那邊方法,但阿爺又要你動態Training , 全民強檢,真係玩了很多港人,市面出現盲搶炎。

katrinafu 發表於 22-4-23 14:00
香港又真係好多野抄又抄唔足, 照抄的又抄錯。
不過第五波可能都整定要爆, 空少空姐固然係一個漏洞,但佢 ...
係呀!可能整定要爆。

依家我反而希望林太(係林太唔係阿局長)有心玩盡爆。全民檢測林太唔會做傢啦,做其實作用都唔大。借助有成4百萬人已經感染了,抗體可以維持起碼6個月。而另外打了針的人,其中有2,3成又真係能夠免疫。在此刻盡量開放多D,同時亦感染多D人。到了每日剩餘幾十宗個案(可能兩個星期内的事了),然後到時用返每單跟進的方法,加上主動圍封强檢,未必清唔到零。

‹ 上一主題|下一主題