用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 體藝Vs 1 Band 1直中
樓主: MegaKnight
go

體藝Vs 1 Band 1直中

回覆 MegaKnight 的帖子

恭喜恭喜

回覆 MegaKnight 的帖子

玩開什麼pe 項目?

回覆樓主:

排球,馬拉松。

回覆 tuelovefei 的帖子

V A好難入,行體育易好多

angelacms 發表於 22-7-29 10:26
回覆 tuelovefei 的帖子

V A好難入,行體育易好多

係,識人band 1B,視藝生係後備入,體育的,band 1 尾band 2頭正取生,要睇專長能唔能夠打動學校吧!

pokinponi 發表於 22-5-4 11:19
阿女係VA生.

交了什麼作品?in時會問什麼?

MegaKnight 發表於 22-7-28 19:09
排球,馬拉松。

有拿過奬先會收嗎?

happybbpig 發表於 22-8-24 03:04
交了什麼作品?in時會問什麼?

遞交報名表時,除成績表、樂器考級證書外,交啲校內校外得奬作品。佢哋寄信來約1st in時,會要求你交哪些指定嘅作品,save入檔案送交,interview時,會問吓你嘅作品。到2nd in時,副校長、老師會傾吓偈,見埋父母。

pokinponi 發表於 22-8-24 08:15
遞交報名表時,除成績表、樂器考級證書外,交啲校內校外得奬作品。佢哋寄信來約1st in時,會要求你交哪些 ...

小朋友讀得開心嗎?聽講va 收生比運動難

happybbpig 發表於 22-8-26 09:06
小朋友讀得開心嗎?聽講va 收生比運動難
阿女今年才升中, 今個星期上了銜接班, 佢幾開心, 話識左幾位好朋友

有沒出去畫畫?是否要有奬項先會收?

quote]pokinponi 發表於 22-5-4 11:19
阿女係VA生.[/quote]

他玩什麼運動?是否要有奬項先收?

quote]MegaKnight 發表於 22-5-4 14:33
阿仔都收咗做PE生。[/quote]

pokinponi 發表於 22-8-24 08:15
遞交報名表時,除成績表、樂器考級證書外,交啲校內校外得奬作品。佢哋寄信來約1st in時,會要求你交哪些 ...

請問要參加很多比賽嗎?小學如何培養小朋友的視藝能力?可以分享一下嗎?

想問一下憑VA入讀嘅,你哋係咪拎咗好多獎項?大概咩要求?

chrisycy 發表於 22-11-18 22:27
請問要參加很多比賽嗎?小學如何培養小朋友的視藝能力?可以分享一下嗎?
...
以前間小學成日有很多校外/校內的比賽表格鼓勵學生參加, 阿女參加了大部份 (係佢自己意願), 亦得過幾個獎, 家長日時佢班主任建議佢去考體藝, 我上個校網時見到體藝有個公開賽,(今年都有, 依家可以報名), 咪參加玩下以表誠意, 嘻嘻...
畫畫,創作係佢興趣, 佢亦應班主任意見去考體藝, 所以考到係好開心. 依家佢中一, 住緊宿舍, 目前仍然開心....

pokinponi 發表於 22-11-21 14:01
以前間小學成日有很多校外/校內的比賽表格鼓勵學生參加, 阿女參加了大部份 (係佢自己意願), 亦得過幾個獎,  ...

多謝分享,咁係唔係要自己出外學?定係靠學校老師的指導已足夠?

subefish 發表於 22-11-19 22:07
想問一下憑VA入讀嘅,你哋係咪拎咗好多獎項?大概咩要求?
其實阿女只係有幾個校外同幾個校內獎, 面試時校方會抽一個作品問阿女點解,點樣制作等, 我估要表達到自己既興趣, 自己有潛能, 好想入讀等意向咁啦.

chrisycy 發表於 22-11-21 14:05
多謝分享,咁係唔係要自己出外學?定係靠學校老師的指導已足夠?
其實佢冇上恆常既VA相關課程, 但去年暑假時參加了一連數天既攝影及陶藝兩個實體既暑期班, 佢上得好開心,同D作品影了很多相,剛好用來做portfolio send去報考中學.
平時佢自己上網睇人畫畫,或學習製作短片等,自己download D software在iPad處畫吓畫吓, 又做了些作品作記錄. 純粹興趣.