用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教 家住46校網,想搬去34 或 91校網,兩個校網可以點 ...
go

請教 家住46校網,想搬去34 或 91校網,兩個校網可以點揀? [複製鏈接]

大家好, 我小朋友得15分,現在住係46校網,我哋想為小朋友升小學讀書搬屋,請問 34 91校網 邊個好啲呀?還是留返係46好啲?
求解惑   多謝各位。
   1    0    0    0

MsMJ 發表於 22-4-19 08:10
大家好, 我小朋友得15分,現在住係46校網,我哋想為小朋友升小學讀書搬屋,請問 34 91校網 邊個好啲呀?還 ...

小朋友k幾?

nataliecyp 發表於 22-4-19 08:28
小朋友k幾?

而家係K1 ,男仔

大家好, 我小朋友得15分,現在住係46校網,我哋想為小朋友升小學讀書搬屋,請問 34 91校網 邊個好啲呀?還 ...

小朋友係男仔,如果去得34,不如去41搏喇沙

91校網如果心儀區內大熱,抽中嘅機會其實係非常低

ahtat 發表於 22-4-19 11:17
小朋友係男仔,如果去得34,不如去41搏喇沙

91校網如果心儀區內大熱,抽中嘅機會其實係非常低

多謝回應。 現實因素考量, 暫時剩係可揀34,91 或者留係46咋。。。

91大混戰, 人又多, 要向88,89借位, 可免則免

加上地區先:34 何文田,41 九龍塘,91 沙田,46 九龍灣

應該係 41吧,地理上同 34 差幾條街而已
加上 34 嘅小學對男仔都冇咩特別
考慮小學之餘也要考慮中學,住係新界的話以後有好中學係香港島點算?

Azzurro 發表於 22-4-19 13:12
加上地區先:34 何文田,41 九龍塘,91 沙田,46 九龍灣

讀中學都大啦,住沙田返港島還可以,而且今年有沙中綫,去港島都ok。

當年我有同學搬咗去柴灣,日日由柴灣返沙田中學都係咁過。

反而要諗下會唔會報港島區嘅直/私小學,再決定去邊區

Azzurro 發表於 22-4-19 13:12

34網及41網升中皆為九龍城
34網 陳瑞祺(喇沙) 41網 喇沙
兩間都係要抽講運氣 試吓後者

46網大抽獎競爭相對較細

34網
陳瑞祺 63/150(42%)
何壽南 70/150(47%)
福馬 56/125(45%)
農官 48/100(48%)
-----------------------------------------
以上 237
總數 821

46網
浸宣呂明才 62/125(50%)
柏德 62/125(50%)
九聖天 43/125(34%)
佐聖天 47/100(47%)
-----------------------------------------
以上 214
總數 490

Arabellahk    發表於 22-4-23 14:20

回覆 Poyau 的帖子

我就覺得既然34同41網最後都係升上九龍城 (KL3) 中學網, 咁係咪用34網好啲呢? 因為41網男仔除咗喇沙之外都無乜著數, 仲要得15分真係買六合彩一樣, 而34網仲可以揀農圃道官小, 馬頭涌官小, 陳瑞琪喇沙同埋保良局何壽南小學, 呢幾間小學既升中派位都好好, 可以考慮呀.

回覆樓主:

多謝前面咁多位意見。因為本身得15分,所以諗住去邊都係搏一搏。 有人可以俾到意見係沙田區vs九龍灣區嗎?謝謝

MsMJ 發表於 22-4-22 12:25
多謝前面咁多位意見。因為本身得15分,所以諗住去邊都係搏一搏。 有人可以俾到意見係沙田區vs九龍灣區嗎? ...
真心唔好91, 你自己睇下, 加埋成千幾個人抽, 個個都話要一呂沙呂, 點掂呀
https://www.edb.gov.hk/attachment/en/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/2022canet-91.pdf

91沙田小學生家庭太多。
熱門小學好多在自行階段已經超收,
25分都未必有機會, 今年我去其中一間熱門小學簡介會,
校長自己親述, 因為有沙田有好多家庭是在讀哥哥家姐,
弟妹都會必收。九龍塘反而多位。

91 校網近年多咗駿洋邨同旭禾苑令到競爭更加激烈,呢兩個屋苑都係小家庭為主,心儀嘅小學數量更加不足,令到91校網多咗補校,基本上個個都揀二呂一培,近這一兩年已經唔易抽中,而未來91 校網亦都將會有多個新屋苑會落成,競爭只會越嚟越激烈

Marris 發表於 22-4-22 15:47
91 校網近年多咗駿洋邨同旭禾苑令到競爭更加激烈,呢兩個屋苑都係小家庭為主,心儀嘅小學數量更加不足,令 ...

你計漏咗水泉澳,果度有好多人

ahtat 發表於 22-4-22 16:52
你計漏咗水泉澳,果度有好多人
係,計漏咗😭仲有未來好多新樓

MsMJ 發表於 22-4-22 12:25
多謝前面咁多位意見。因為本身得15分,所以諗住去邊都係搏一搏。 有人可以俾到意見係沙田區vs九龍灣區嗎? ...

沙田區vs九龍灣區 → 91網vs46網 ?
91網四大只佔2022年大抽獎15%學額
自行餘位最多嘅四間佔⅓學額

2022年
91網 統一/學額 (% 學額)

一呂 33/120 (27.5%)
一胡 38/120 (31.67%)
沙呂 55/150 (36.67%)
培基 45/120 (37.5%)

蕭漢森 34/100 (34%)
朱正賢 48/120 (40%)
梁鉅繆 57/125 (45.6%)
沙主 58/120 (48.33%)

沙循 15/100 (15%)
沙胡 33/100 (33%)
蔡榮星 60/150 (40%)
沙崇 43/100 (43%)
救世軍田家炳 48/100 (48%)

慈航 72/100 (72%)
禾輋信義 77/100 (77%)
聖華 106/125 (84.8%)
黃耀南 118/125 (94.4%)

本區 940/1,975 (47.59%)
借位 198
---------------------------------------------
總數: 1,138

91天地網,自行唔得嘅話,抽獎就真係純運氣!

MsMJ 發表於 22-4-19 08:35
而家係K1 ,男仔

去12網啦
‹ 上一主題|下一主題