用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 一心二用
樓主: Rpp
go

一心二用  

你地都好pro,知道咩鏡咩鏡。
我果個又係一野深得好快,攪到我好驚。
我地家族遺傳大近視,所以我都打醒精神,上年去左poly 配左眼鏡連鏡片要成4000蚊,點知上星期再驗眼時,近視深左25度,但反而散光深左100度,焗住又要配多次鏡又3500

醫生話近視控制唔到就要長期滴A 字頭眼藥水滴到19歲,果隻好似仲貴

Zleep 發表於 22-4-20 10:34
我地家族遺傳大近視,所以我都打醒精 ...

滳眼可以控制我又未聽過。

Rpp 發表於 22-4-18 21:08
發現中學生一邊做功課或溫書,戴上耳機開著電話放好嗨嘅音樂,又五音不全,已經係好長時間了,講兩句又黑口 ...
咁都好好啦, 我果位中學生一邊Zoom上堂一邊打機, 仲同我講佢有聽緊書, 呢個世界係咪真係有一心二用的人?

pccw2017 發表於 22-4-20 10:43
咁都好好啦, 我果位中學生一邊Zoom上堂一邊打機, 仲同我講佢有聽緊書, 呢個世界係咪真係有一心二用的人?  ...

有的,未必肯定自己個係咪,

Rpp 發表於 22-4-20 10:54
有的,未必肯定自己個係咪,

就算我果個真係可以一心二用, 但就肯定只係入到短期記憶入唔到長期記憶. 其實聽歌係好有助集中精神温書, 我以前讀中學、大學都係一邊聽歌一邊温書.

pccw2017 發表於 22-4-20 10:59
就算我果個真係可以一心二用, 但就肯定只係入到短期記憶入唔到長期記憶. 其實聽歌係好有助集中精神温書,  ...

如果係,考試局應該喺考試試埸,考試期間播歌,等考生更容易集中精神,可能會提升整體成績

就算我果個真係可以一心二用, 但就肯定只係入到短期記憶入唔到長期記憶. 其實聽歌係好有助集中精神温書,  ...

如果係輕鬆嘅歌又唔戴住耳機都可以接受,問題係節奏好嗨好似搖滾樂隊嘅亞女聽嘅即呢種,唔建議。

如果短期記憶就唔係一心二用嘅人,小學嘅時候亞女果位勁敵,係真正一心二用之人,上堂搵人傾計,畫畫.撕紙條,剪女同學頭髮,睇課外書,問佢問題又一一識答,完全唔聽書老師見到佢叻都容忍.又經常 遲到,年年考級第一,從無外補,因家庭經濟有限。呢D真係天資聰敏。

所以係有的一心二用,少

Zleep 發表於 22-4-20 10:34
我地家族遺傳大近視,所以我都打醒精 ...

atropine我知有效,但始終係類固醇,係低劑量,但長年累月,我唔考慮住

chitchit0520 發表於 22-4-20 12:14
夜間戴con有冇試過,cool住眼球,可能控制得更好。

Ok 鏡,但視光師話有眼/鼻敏感就未必啱,同要留意衛生情況

chitchit0520 發表於 22-4-20 12:14
夜間戴con有冇試過,cool住眼球,可能控制得更好。
佢得小三,好怕死

而家考慮緊呢隻
https://www.med.cuhk.edu.hk/tc/press-releases/cuhk-study-first-proves-low-concentration-atropine-eye-drops-reduce-myopia-progression-in-children-with-minimal-side-effects

02413124 發表於 22-4-20 12:15
atropine我知有效,但始終係類固醇,係低劑量,但長年累月,我唔考慮住
係呀,但私家醫家話如果鏡片控制唔到既話都要滴,暫時鏡片就戴左一年,加左25度近視。

Zleep 發表於 22-4-20 12:49
係呀,但私家醫家話如果鏡片控制唔到既話都要滴,暫時鏡片就戴左一年,加左25度近視。
...

我做過資料搜集,發覺眼科醫生就支持呢樣野,視光師就反對,唔知係未利益問題

02413124 發表於 22-4-20 08:54
幾多年共深左25-50度?幾大可以開始用?用到幾多歲可以停?謝謝
一個4年級,一個6年級開始用。16歲穩定的話,可以停

b3410 發表於 22-4-20 13:03
一個4年級,一個6年級開始用。16歲穩定的話,可以停

Thanks

02413124 發表於 22-4-20 12:52
我做過資料搜集,發覺眼科醫生就支持呢樣野,視光師就反對,唔知係未利益問題
...

請問眼科醫生支持邊樣?視光師又反對?係咪講ok鏡?

Rpp 發表於 22-4-20 17:44
請問眼科醫生支持邊樣?視光師又反對?係咪講ok鏡?

眼科醫生支持眼藥水
視光師反對眼藥水

02413124 發表於 22-4-20 17:45
眼科醫生支持眼藥水
視光師反對眼藥水

明白了,我囡矯視用ok鏡,以為反對,所以又多問一問。

02413124 發表於 22-4-20 17:45
眼科醫生支持眼藥水
視光師反對眼藥水

我覺得係因為中大眼研究阿托品眼藥水多,所以支持眼藥水,覺得角膜矯視鏡副作用多。
而理大視光主要做各種矯視鏡,所以更加支持矯視鏡,不過也不反對眼藥水,2nd line用

其實兩個方法都安全有效,不過一定要聽從指示,定期複診。醫生/視光師會根據小朋友自身眼部條件/配合度/特別要求,揀適合的方法