用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 一心二用
go

一心二用   [複製鏈接]

發現中學生一邊做功課或溫書,戴上耳機開著電話放好嗨嘅音樂,又五音不全,已經係好長時間了,講兩句又黑口黑面,佢反駁個個都係咁嘅啦,大家有無同樣嘅問題?點處理好?
   1    0    0    0

一樣。

買副靚耳機,提醒音量唔可以太大,驚影響聽力。

王家爸爸    發表於 22-4-19 11:03

b3410 發表於 22-4-18 21:39
一樣。

買副靚耳機,提醒音量唔可以太大,驚影響聽力。

即係話你屋企年青人都係咁。我擔心成績會唔會變差咗,講兩講整日都唔同人講嘢,好似得罪咗佢咁。

唔使擔心影響成績

我係擔心將來影響聽力,健康問題多d

chitchit0520 發表於 22-4-18 21:51
青春期係咁,我大仔中二時都係咁,我當時盡量唔哦佢,到學期尾佢好轉,應承我唔再黑面,會努力讀書。

而 ...

佢都話無影響,但係始終一心二用點都會差啲囉,如果唔係點解聽歌過馬路比車撞呀,又話唔會嘅。

b3410 發表於 22-4-18 21:52
唔使擔心影響成績

我係擔心將來影響聽力,健康問題多d

有時見到更火爆兩部電腦開著,一部放偵探案嘅片。另外一部先係做功課。

回覆樓主:

我相信大部分家長都有遇到這個問題,青春期係考驗家長EQ的時候, 我家中都有1位,細嘅都差唔多到

Rpp 發表於 22-4-18 21:08
發現中學生一邊做功課或溫書,戴上耳機開著電話放好嗨嘅音樂,又五音不全,已經係好長時間了,講兩句又黑口 ...

我2個都一樣,一個仲要面對考DSE添,佢哋搞得掂所有野,青春期我就唔會為啲小事傷大家感情。只係間中提吓出街多咗傻人,唔好分心同要睇路。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我係反對,我同佢講因為慣左,到測考時咁靜你反而專心唔到我話你想聽就聽,唔好一到聽一到溫書。佢又ok, 可能佢唔係好好。不過唔聽的話,我會叫佢試下,如果佢覺得成績唔ok,應該會改。同埋佢知自己唔自律,都有主動叫我set screen time.

我兩個仔都係聽住耳機做功課

其實當年我都係邊聽收音機邊做功課

我從小學開始都是一定要開着收音機音樂電視機才能做功課和溫書的,沒有聲音我會睡著的.

回覆 cmchang0927 的帖子

同我女一樣

Rpp 發表於 22-4-18 21:58
有時見到更火爆兩部電腦開著,一部放偵探案嘅片。另外一部先係做功課。
...
唉,連續3年都係斷斷續續返學,一半的時間要宅在家自己面對學業。電腦,電子設備真係只有眼開眼閉,可以自娛自樂,又要social media和同學朋友保持聯繫,一定唔可以好似正常返學狀態來要求。我只希望第一身體健康(包括眼,耳),第二心理健康(娛樂,社交),第三學業。

下個月可以返學,希望正常返學模式下,可以減少對電腦的依賴。

b3410 發表於 22-4-19 10:19
唉,連續3年都係斷斷續續返學,一半的時間要宅在家自己面對學業。電腦,電子設備真係只有眼開眼閉,可以自 ...

講起電子產品對眼睛的影響頭痛呀,矯視緊,千度大近視。遲啲連耳仔都影響就耳聾埋。

回覆樓主:

大女會一路聽歌一路做功課,細女暫時冇。
隻眼開隻眼閉好耐,好久一次睇到火都嚟(更年期大戰青春期 ) 會唔畀佢聽。

kirstyau 發表於 22-4-19 10:39
大女會一路聽歌一路做功課,細女暫時冇。
隻眼開隻眼閉好耐,好久一次睇到火都嚟(更年期大戰青春期 :joyou ...

我個有次放偵探破案嘅電影,一路做功課溫書,睇片上癮心掛掛,眼火爆。又駁嘴駁舌。

我唔識處理,火星撞地球,激動起上嚟關係又好差,報告比佢老豆聽。我係唔得寬心既一個。

‹ 上一主題|下一主題