用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇朋友試過經法蘭克福轉機返香港
go

[英國] 有冇朋友試過經法蘭克福轉機返香港  

容易搵?同埋十三歲嘅小朋友hand唔handle到呢?

係咪join um會比較好? 因為全程有空姐帶住佢?

回覆樓主:

你是揀英航定漢莎去Frankfurt?

longlokma 發表於 22-4-18 14:23
你是揀英航定漢莎去Frankfurt?

CX

回覆樓主:

我以為你是揀BA/漢莎→Frankfurt, 再轉CX回港

longlokma 發表於 22-4-18 14:45
我以為你是揀BA/漢莎→Frankfurt, 再轉CX回港

Yes 漢莎到 FRA.. 轉 CX 回港

樓主,請問是否在漢莎網站訂嗎?

minmin 發表於 22-4-18 16:44
樓主,請問是否在漢莎網站訂嗎?

No ar... CX 網有得訂

waiyan2000 發表於 22-4-18 14:06
容易搵?同埋十三歲嘅小朋友hand唔handle到呢?

係咪join um會比較好? 因為全程有空姐帶住佢?

你係transit做唔到um

cfs 發表於 22-4-18 17:50
你係transit做唔到um

感知你知唔知係FRA機場轉機容唔容易呀?13歲自己搞得掂嗎?

係唔係落咗機就去另外一個閘口等上機返香港就得㗎?唔使再過關㗎?

waiyan2000 發表於 22-4-18 18:03
感知你知唔知係FRA機場轉機容唔容易呀?13歲自己搞得掂嗎?

係唔係落咗機就去另外一個閘口等上機返香港就 ...

你最好同漢莎confirm先,我問過cx, 話唔担保寄倉行李可以直接轉機,cx話雖然同漢莎有agrerment, 但實際点做cx並不能確定,而轉機中间只有2個小時左右,cx有提醒當中要承担風險

longlokma 發表於 22-4-18 18:25
你最好同漢莎confirm先,我問過cx, 話唔担保寄倉行李可以直接轉機,cx話雖然同漢莎有agrerment, 但實際点 ...

唉,無端端畀cx cancel咗班機,又冇安排直航機比我小朋友返嚟,其他嗰啲航班都係轉機,我真係好擔心

或者考慮BA轉CX, cx confirmed兩者係partner关係,行李一定自動轉,但中间轉机等候時間較長,要4個多小時

但長有長好,肯定有足夠時間揾闸口同做登机手續,唔驶心急慌亂

longlokma 發表於 22-4-18 18:30
或者考慮BA轉CX, cx confirmed兩者係partner关係,行李一定自動轉,但中间轉机等候時間較長,要4個多小時
...

多謝資訊咁我上網睇下先

waiyan2000 發表於 22-4-18 17:30
No ar... CX 網有得訂

Thx

兩小時足夠,只係人行跟transfer指示牌行,過x-Ray 檢查,去搵返閘口對多次文件,我仔之前第一年留學都係十三歲坐轉機,只要足夠時間佢哋就搞得掂,大膽去問。你其實幾號倫敦飛?後補下直航先囉

cfs 發表於 22-4-18 19:31
兩小時足夠,只係人行跟transfer指示牌行,過x-Ray 檢查,去搵返閘口對多次文件,我仔之前第一年留學都係 ...

未定,CX 未覆我,想定后備 PLAN

waiyan2000 發表於 22-4-18 19:42

有機會嘅,始終經濟位多,大家都郁緊

回覆 cfs 的帖子

請問在德國轉機時,有地方買東西吃嗎?

waiyan2000 發表於 22-4-18 19:42

我都係選定后備plan,揀咗巴黎轉
我上網睇過巴黎及Frankfurt 機場,感覺巴黎好似指示清晰啲,加上轉機時間較長,應該會有足夠時間俾小朋友搵閘口,你試吓想2個機場網站睇下邊個會好啲再決定

lattebagel 發表於 22-4-18 19:56
我都係選定后備plan,揀咗巴黎轉
我上網睇過巴黎及Frankfurt 機場,感覺巴黎好似指示清晰啲,加上轉機時間 ...

謝謝你, 希望你都好快收到cx confirm直航機返香港

一班被玩的家長, 加油