用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小提琴討論區
樓主: Jojo1211
go

[音樂] 小提琴討論區  

想請教一下各位, 有無人的小朋友又學violin 又學琴?

係2樣一齊學定係學左其中一樣先? 2樣一齊學會唔會學得好慢?

請分享一下

susu007 發表於 22-6-17 16:23

係2樣一齊學定係學左其中一樣先? 2樣一齊學會唔會學 ...

我小朋友二樣都有學

我諗唔會變慢

係2樣一齊學定係學左其中一樣先? 2樣一齊學會唔會學 ...
小朋友兩樣都有興趣可以一齊學。對音樂性有synergy effect, 但技巧上兩種樂器當然要double 時間練習,不過手指靈活性會快些增強,都有益處。學得好慢就真係好多因素,前題係放棄咗一些休息玩樂嘅時間去學多樣樂器;而唔係為咗學多樣而練少咗、無心機鑽研。小朋友唔係淨係聽人講去學,其實都要時間消化,自己諗下、鑽研下點樣演繹一首樂曲,如果認真學兩樣樂器,即係同一時間入面Exposure 大咗,其實唔應該慢咗,開咗兩個摩打,應該進步快些。

boboapril 發表於 22-6-16 15:41
5歲開始學。我哋練好少,高效練習。佢自己練幾多我都唔係好理。
陪練就大概一日20分鐘。阿sir expect 要練 ...

請問同時間會拉幾多本書?

好多小提琴大師都識彈鋼琴
Julia Fischer 試過音樂會上半場拉Saint-Saens第三,下半場彈Grieg Piano Concerto!

lovepianooooo 發表於 22-6-17 21:42
請問同時間會拉幾多本書?
有幾本同埋有啲Pdf, d 練習曲阿sir 揀嚟練,有啲全首練,有啲拉幾行。
最近仲有樂團嗰啲、佢自己緊張就自己練。我同阿sir 無叫佢交功課。

我女學小提琴前先學佐半年鋼琴,學小提琴識音聽音反應就好快,對樂理學習也都好有幫助。之後鋼琴停學了,直到今年一月又重新在學校課外班跟老師繼續學,她都自己很有興趣練習,進步很大。

回覆 Jojo1211 的帖子

請問你小朋友幾多歲開始兩樣一齊學啊?

回覆 boboapril 的帖子

係,我都擔心如果小朋友兩樣一齊學,因為要commit 好多時間去練琴,所以只能好表面咁學,好難可以真正用樂器表達出首樂曲 (學得好)

回覆 Momobaba012 的帖子

我相信大師落咗好多苦工!!!

回覆 babyG2015 的帖子

叻女!

susu007 發表於 22-6-18 16:54
回覆 boboapril 的帖子

係,我都擔心如果小朋友兩樣一齊學,因為要commit 好多時間去練琴,所以只能好表面 ...
你小朋友幾多歲呀?如果幼稚園又真係有興趣,其實學多啲無所謂,最好唱埋歌,建立良好練琴習慣,上小學都可以並行。但如果要迫先練習,就要取捨。小朋友練琴,我覺得又唔係乜嘢大事,唔使下下練成個鐘,不過難嘅位真係要抽嚟隔日陪佢練下,小朋友自己拉嚟拉去嗰啲,自己開心下就由得佢。我小朋友一錯就停,由頭嚟過,勁浪費時間,靠我陪佢抽練,咁佢平時就自己諗下點樣拉順佢,點樣拉得好聽啲。

babyG2015 發表於 22-6-18 07:33
我女學小提琴前先學佐半年鋼琴,學小提琴識音聽音反應就好快,對樂理學習也都好有幫助。之後鋼琴停學了,直 ...

學些基本鋼琴對之後學樂理都會容易些,例如可以畫琴鍵來數音階,而且更熟悉高低音五線譜及和弦,很多人初初都同時學兩樣之後再決定繼唔繼續。朋友是Russian音樂家,說在俄羅斯就算主學弦樂初初也一定要同時學鋼琴的。

回覆樓主:

許多樂器都離不開鋼琴..... 伴奏、懂多一點鋼琴對小提琴幫助相當!
最終當然是選擇一種作主力。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

susu007 發表於 22-6-18 16:48
回覆 Jojo1211 的帖子

請問你小朋友幾多歲開始兩樣一齊學啊?

好似6-7歲左右

susu007    發表於 22-6-28 13:10

四歲半學鋼琴,六歲半開始學小提琴。鋼琴為主,小提琴為次。幸運鋼琴遇到好老師,小提琴則啱啱轉左新老師,要從頭開始執過…

lovepianooooo 發表於 22-6-28 13:23
四歲半學鋼琴,六歲半開始學小提琴。鋼琴為主,小提琴為次。幸運鋼琴遇到好老師,小提琴則啱啱轉左新老師 ...

請問你地覺得點為之好老師?

要唔要音樂糸或演藝畢業?還是考咗二級演奏級都夠?

Jojo1211 發表於 22-6-29 08:31
請問你地覺得點為之好老師?

要唔要音樂糸或演藝畢業?還是考咗二級演奏級都夠?

音樂系畢業或有演奏文憑都唔擔保教得好,真係要睇個人。

回覆樓主:

其實我無問過鋼琴老師資歷,她本身是音樂班的老師,教小朋友好有經驗。小朋友學鋼琴覺得好開心,練琴也練得好開心,參加過幾次比賽幾乎每一次都有冠亞季軍,剛剛都攞咗校際冠軍、平時上堂老師好有耐性好注重細節,有咁的成績,我當然覺得佢係一個好老師。相反小提琴老師教咗年幾,小朋友被人批評姿勢夾琴握弓都不正確,所以我認為這是一個不稱職的老師。我之前都唔知小提琴老師嘅資歷,不過我搵咗一個新老師小提琴我都有睇吓佢資歷,但好唔好我認為要學一段時間先知道。
當然仲要學生家長的配合!

以上只係我自己經驗,呢度有好多前輩可以學習,希望前輩都可以分享多啲俾我哋,謝謝

lovepianooooo 發表於 22-6-29 12:37
其實我無問過鋼琴老師資歷,她本身是音樂班的老師,教小朋友好有經驗。小朋友學鋼琴覺得好開心,練琴也練得 ...

明白, 小朋友好叻,拎到冠軍,應該有音樂天份,努力同遇到好老師

我剛剛都轉咗鋼琴老師,(未轉鋼琴老師,佢都有參加校際得84),轉咗幾個月,見到小朋友進步咗好多,希望下次會有更好成績!

另外我小提琴老師就好有耐性,但就係教很好慢,上堂好像練琴一樣

每堂(45分鐘)可能只教到二句

介唔介意講,你鋼琴老師收費?有時我都想知,是否要搵比較貴先比較好

我發覺鋼琴老師收費差別都幾大,你小朋友每日都會練二樣樂器嗎?

其實我冇分主力學邊樣,但因為要練樂團(剛學新歌)學校小提琴班同出邊私人小提琴,加埋最近要學校要考試,又學緊樂理,所以有點吃不消,考慮緊是否要cut一d