用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小提琴討論區
樓主: Jojo1211
go

[音樂] 小提琴討論區   [複製鏈接]

Momobaba012 發表於 22-7-18 23:45
真係好難講,一樣米養百樣人,同一間學校畢業唔代表人人都係一樣。

個人經驗:見過幾個演藝畢業唔識教, ...

你覺得個人能力,邊個會好點?

回覆樓主:

近期我小朋友搵左新老師一對一學習。Group class都繼續上,另外老師叫佢參加初級管弦樂團,雖然依家入樂團d要求越來越低,但我都打算俾囡囡試一試。
請教有參加過管弦樂團既小朋友們,參加樂團係咪都獲益良多呢?謝謝。

honeybibibibi 發表於 22-7-31 17:41
近期我小朋友搵左新老師一對一學習。Group class都繼續上,另外老師叫佢參加初級管弦樂團,雖然依家入樂團d ...

我由中一開始參加樂團,後來有參加半職業樂團。參加樂團對音樂發展和紀律的確有幫助。不過我身為家長,唔會俾小朋友做學校的奴隸。

Momobaba012 發表於 22-7-31 22:54
我由中一開始參加樂團,後來有參加半職業樂團。參加樂團對音樂發展和紀律的確有幫助。不過我身為家長,唔 ...

我小朋友好細,都未夠六歲,依家三級,同學校無關。
你話學校奴隸是指為升中學果d?

honeybibibibi 發表於 22-7-31 23:06
我小朋友好細,都未夠六歲,依家三級,同學校無關。
你話學校奴隸是指為升中學果d?
...

六歲太細,會唔會識聽指揮話?

Momobaba012 發表於 22-7-31 23:10
六歲太細,會唔會識聽指揮話?

唔知呀!老師話8月尾先開始。我當玩下,初級入門版,體驗下咁囉!
不過我小朋友係識自己睇譜既,理解能力都ok。
只想知道樂團係咪好好玩?學到既野係咪同平時上課好唔同?
Thank you!

Jojo1211 發表於 22-7-19 06:07

我會睇埋佢D學生拉成點

honeybibibibi 發表於 22-7-31 23:21
唔知呀!老師話8月尾先開始。我當玩下,初級入門版,體驗下咁囉!
不過我小朋友係識自己睇譜既,理解能力 ...

如果想成班小朋友一起夾下音樂可以玩下,對拍子和聽別人夾琴有幫助,咁初級都係拉D簡譜玩下似band多過orchestra,通常一年起碼有兩次表演都幾開心。其實都幾花時間,我覺得樂團參加一個就夠了。

964000 發表於 22-8-1 16:11
如果想成班小朋友一起夾下音樂可以玩下,對拍子和聽別人夾琴有幫助,咁初級都係拉D簡譜玩下似band多過orch ...

我諗其他同學應該都係老師揀過既。
因為諗返起有日樂團指揮唔知點解會出現,仲聽過我囡拉奏。
其實無咩特別期望 ,初級都係體驗下,就算似夾band,我諗應該至少係好玩既。謝謝你的回覆。

Jojo1211 發表於 22-6-12 16:38
我小朋友都是跟二個老師,暫時都ok呀

我終於係7月時找了多一個老師。
正常大家教自己既歌有咩問題?
依家新老師突然要我一係quit左舊老師果度,一係佢唔教。

honeybibibibi 發表於 22-8-13 22:19
我終於係7月時找了多一個老師。
正常大家教自己既歌有咩問題?
依家新老師突然要我一係quit左舊老師果度, ...

新老師做法正常

回覆 honeybibibibi 的帖子

跟二位老師是一種壓力、對孩子也是! 也要明白如何分主次.....不單是分曲目的間題.
孩子若有心於此、何不合一開銷找一位更理想的老師!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

bebebe12345 發表於 22-8-14 12:26
回覆 honeybibibibi 的帖子

跟二位老師是一種壓力、對孩子也是! 也要明白如何分主次.....不單是分曲目的間 ...

因為某d原因,之前同舊老師夾唔到上私人課。
依家新老師要我地作出選擇都係好事,我積極處理中。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

lovepianooooo 發表於 22-6-29 12:37
其實我無問過鋼琴老師資歷,她本身是音樂班的老師,教小朋友好有經驗。小朋友學鋼琴覺得好開心,練琴也練得 ...
相反小提琴老師教咗年幾,小朋友被人批評姿勢夾琴握弓都不正確,所以我認為這是一個不稱職的老師。<-- 是的, 我地個老師都係咁, 雖然佢幾NICE, 小朋友都鍾意, 不過學左大半年就覺得唔太對路, 好似練唔上去, 同埋網上講既基本姿勢都無教到, 結果我地搵左間貴啲既學

我諗個老師係有心教既, 所以我地轉個陣都有啲唔捨得

jacky0579 發表於 22-8-30 15:51
相反小提琴老師教咗年幾,小朋友被人批評姿勢夾琴握弓都不正確,所以我認為這是一個不稱職的老師。 ...

如果姿勢唔正確,將來好難改,所以我覺得初學都要搵好的老師,個底學得好學上去會愈來愈順,否則會好多樽頸位。

想請問,老師平時上堂,記得上節課的作業嗎?還是每次都問學生拉哪首?

glyna 發表於 22-8-31 17:09
想請問,老師平時上堂,記得上節課的作業嗎?還是每次都問學生拉哪首?

如果老師連上一堂拉成點都唔記得,根本無能力教。香港好多這樣的老師。

glyna 發表於 22-8-31 17:09

我假設佢冇記性,佢應該寫低同mark 低,唔係問學生。還是佢係問學生,拉咗d乜,拉嚟聽吓,因為現在d學生都好自我,未必叫佢做乜就跟,咁當然離譜到冇練冇進展就鬧硬啦。我d老師都好好記性,練習曲又好scale 又好,都唔會問拉到邊,上堂都唔會聽曬,因為一發現問題,就放大佢嚟講解,然後會下一堂記得睇吓有冇改善

5.5~6y 係未用1/4, 初學咩牌子好?點簡選合適的小提琴?
‹ 上一主題|下一主題