用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小提琴討論區
樓主: Jojo1211
go

[音樂] 小提琴討論區   [複製鏈接]

回覆 lovepianooooo 的帖子

建議陪小朋友上堂,了解老師教學方法,多與老師溝通,自己亦上網睇多啲教學片段,遇有問題,主動向自己老師了解。過程中,考慮小朋友學習目標,再與老師商量是否能配合,自己亦觀察老師風格,小朋友是否喜歡。
老師有好多種類,有啲太好太專業嘅,小朋友亦未必承受到。太唔專業嘅,家長下些功夫,亦唔難發現老師嘅不足。不過無最好,只有最適合最能鼓勵小朋友逐步提升技巧,已經唔錯。個人認為好嘅樂器老師,除咗要專科畢業(音樂學院/大學音樂系),老師自己要有4點做到:1)有大型比賽經驗;2)持續表演嘅機會;3)持續進修(教育有關/樂器有關):4)協助小朋友考級/比賽及教授其他音樂知識(比如樂團/合奏有關)

坊間有機會有老師以上一樣資格都唔符合都唔奇。看你目標,再決定老師係好定唔好。

仲有,好多時互動都好有關係,小朋友有心機學,家長有努力跟進,老師睇得出都會落力些,教多啲野,相反,老師見到教咗又唔跟,又成日交唔到功課,咁佢都會hea,無咁多誠意去推動/協助學生進步。

boboapril 發表於 22-6-13 23:18

仲有,好多時互動都好有關係,小朋友有心機學,家長有努力跟進,老師睇得出都 ...

謝謝回覆。我自己都要勤力啲先得。
仲有想過問、你哋小提琴幾耐調一次音?老師調?

lovepianooooo 發表於 22-6-14 06:31
謝謝回覆。我自己都要勤力啲先得。
仲有想過問、你哋小提琴幾耐調一次音?老師調?
...
自己識就自己調,可以請教老師。初學,可能老師唔想你亂咁調。如果唔係啱啱換缐,基本上唔會太走音,5度個interval 啱就可以。
但天氣、較極端溫差同濕度會有多些影響,所以一星期入面也可能十分需要tune下,請教老師。

濕度高時,最好放有抽濕機嘅房抽下。唔好放近冷氣機。

boboapril 發表於 22-6-13 23:07

建議陪小朋友上堂,了解老師教學方法,多與老師溝通,自己亦上網睇多啲教學片 ...

太好太專業,真係有小朋友承受唔到。香港新一代小朋友唔同上一代。某程度上香港啲不專業老師係因為香港嘅市場而產生的。

boboapril 發表於 22-6-13 23:18

仲有,好多時互動都好有關係,小朋友有心機學,家長有努力跟進,老師睇得出都 ...

叫極學生都唔做/做唔到,幾好耐性嘅老師都會冇癮。

既然已經換了老師,move on 吧,不一定是老師的問題。如果你上過小組堂就知,同一個老師一樣由零開始教,6個月之後,幾個同學拉琴姿勢手勢可以差很遠。i.e. 只接送,靠接小朋友的時候聊兩句,回家也不陪練,在家也不幫忙tune琴 vs 家長陪上課、記筆記、陪練、學用tuner調音....

加油,看小朋友興趣大唔大,家長做好陪伴角色。學音樂好漫長,未ready, 急都無用。小朋友自己鍾意、肯主動練習,搵到滿足感先最重要。

glyna 發表於 22-6-14 13:15

既然已經換了老師,move on 吧,不一定是老師的問題。如果你上過小組堂就知, ...

陪練沒有問題

但陪佢時自己都講唔到佢有乜要改進

有朋友媽媽教鋼琴,睇下個小朋友,真係進步得好快

例如有媽媽話練scales,真係唔識分點為之好

唔好話拉歌

回覆 Jojo1211 的帖子

跟老師每堂要求練習,老師收唔收WhatsApp? 可以錄起平時練習,send 比老師comment 下。
上堂老師比唔比錄影?可以錄低重要示範,上堂後就睇playback remind 自己重點練習。

我小朋友都少拉1-8级的scales, 老師給的練習曲已cover 到需要的技巧。樂曲、練習曲,YouTube 其實都搵到好多片段、錄音參考,多聽就知拉得好唔好。

boboapril 發表於 22-6-14 17:54

跟老師每堂要求練習,老師收唔收WhatsApp? 可以錄起平時練習,send 比老師comment  ...

老師會錄一個示範俾小朋友

但通常都跟唔到

請問考三級要換靚弦嗎?

換弦是為了更美的音色。三級水平尚淺,換弦不如先提高技術效果更明顯。

我地用d弦用唔到9個月,會破皮同氧化咗。喜歡換也可以未殘都照換,唔係好貴啫。最緊要拉得開心。支弓都要定期換㗎。

boboapril 發表於 22-6-14 23:23

我地用d弦用唔到9個月,會破皮同氧化咗。喜歡換也可以未殘都照換,唔係好貴啫。最緊 ...

你係定期換弓還是換弓毛?

boboapril 發表於 22-6-14 23:23

我地用d弦用唔到9個月,會破皮同氧化咗。喜歡換也可以未殘都照換,唔係好貴啫。最緊 ...

請問去邊度換?

lovepianooooo 發表於 22-6-15 08:42
請問去邊度換?
太子凱聲琴行

Momobaba012 發表於 22-6-15 07:53
你係定期換弓還是換弓毛?
成支換,我哋用$4百幾蚊嗰啲。通常係貴,或者用開嗰支真係好好用先會換弓毛。我哋未夠3年,用緊第三支弓。

babyG2015 發表於 22-6-14 21:39

換弦是為了更美的音色。三級水平尚淺,換弦不如先提高技術效果更明顯。 ...

請教有什麼方法提高技術

小朋友拉空弦冇問題
但拉歌有時會去咗紙板

你小朋友或你聽到音準嗎?
因為我同我小朋友都還未聽到
音準幫不了

boboapril 發表於 22-6-15 09:01
成支換,我哋用$4百幾蚊嗰啲。通常係貴,或者用開嗰支真係好好用先會換弓毛。我哋未夠3年,用緊第三支弓。 ...

是否高級d先開始需要?我現在都是用跟琴支弓

Jojo1211 發表於 22-6-15 10:09
是否高級d先開始需要?我現在都是用跟琴支弓

換毛起碼500,平弓就買過支算

弓是值得買好d的
琴當然也是

去提琴點試試貴的,感受分別
如沒有分別,可能技術上未需要

有好大分別你就自然會使錢
‹ 上一主題|下一主題