用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小提琴討論區
樓主: Jojo1211
go

[音樂] 小提琴討論區   [複製鏈接]

回覆樓主:

不妨去觀塘兄弟那兒看一看、問一問會知多D!
明白要擁有理想的琴弓不容易、盡力而為!當年孩子也是從$280.-的琴弓開始、一步一步向前、要求也越來越高、最終擁有一支弓、琴還是人家的好......
最重要的還是能夠跟着一位理想的老師丶跟上課......陪鍊琴!
若跟二位、主次自然要分、還看目的為何.....一陪練也無不可。

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

Jojo1211 發表於 22-6-15 10:08

請教有什麼方法提高技術

音準要聽多了才能分辨有冇走音。多練習scale 會有幫助。

titibaby 發表於 22-6-15 11:43
換毛起碼500,平弓就買過支算

弓是值得買好d的

Agree.

最先可以換弦線同埋用好一點的松香,分別已經可以好大。
之後再換弓毛。
弓同琴就要睇budget ,一分錢一分貨。

boboapril 發表於 22-6-14 23:23
回覆 Jojo1211 的帖子

我地用d弦用唔到9個月,會破皮同氧化咗。喜歡換也可以未殘都照換,唔係好貴啫。最緊 ...

我女有段時間練習得勤力,三個月就要換。試過唔換拉拉下條E線斷咗,嚇親

Jojo1211 發表於 22-6-15 10:08

請教有什麼方法提高技術
唔係想去指板但slide左過去,即係控制唔到角度,應該係左右手協調唔到,右手無用到膊頭,手碗手肘也未掌握好。
繼續拉空弦,唔同速度運弓,快行、慢行、急停、跳弓。

提高技術,唔好貪心,唔使練多,每日練得啱,15分鐘都夠。

回覆 四隻貓 的帖子

我女打指板好有力,加埋手汗,所以會破皮。😹

四隻貓 發表於 22-6-15 12:32
音準要聽多了才能分辨有冇走音。多練習scale 會有幫助。
除咗聽,一定要唱。唔鍾意唱,將來都會止步,唔會拉得好。其實同讀書一樣,讀、聽、寫、說。早些學樂理,認真理解,唔係只做練習,就算只做練習,都會有些幫助。

老實說,如果音感不足,小提琴不是最佳的選擇 …

回覆 四隻貓 的帖子

想請教我哋仍未有考級嘅打算,會今年考5級theory, 如果以S1前想考到ATCL為目標,應該之前怎樣考級?
小朋友P2, 已學過3首6-8級嘅考試歌,自己練緊。老師教緊AT嘅一首組曲,好似未有打算行番轉頭,不過都有提遲啲同時都可以拉番d歌仔調劑下,有啲唔係好知第一次考級,應該考grade幾。。。比如下年年尾(即係P4上學期)。謝謝!

boboapril 發表於 22-6-16 08:51
回覆 四隻貓 的帖子

想請教我哋仍未有考級嘅打算,會今年考5級theory, 如果以S1前想考到ATCL為目標,應該 ...

怎樣考級冇一定答案。睇吓你自己需要,小朋友學習嘅情況,同埋老師嘅安排,可以同老師傾下。

有不少朋友係p6前考ATCL,覺得考中學可能有少少幫助。我小朋友就一條龍學校所以冇呢個考慮,不過都係P6考咗ATCL。

大女violin 考咗Grade 3 Grade 5,之後直接考ATCL
仔Piano 直接一考就考Grade 8 。
所以考級都好因人而異。

回覆 四隻貓 的帖子

想請教我哋仍未有考級嘅打算,會今年考5級theory, 如果以S1前想考到ATCL為目標,應該 ...

點解可以學得咁快?

幾多歲開始學?每日練幾耐琴?

我目標希望6年級前8級(emoji)(emoji)

ATCL 程度應該比8級程度高好多呀

小朋友好勁呀

我小朋友現在都準備緊考樂理

回覆 四隻貓 的帖子

ATCL 無 prerequisite ,之前考乜都無所謂。最重要係點樣可以達到演奏水平。

我記得當年ATCL syllabus 係咁寫:
“… while there is no minimum age requirement for entering this exam, it is unlikely for candidates under the age of 18 to have the level of musical maturity required for this exam …”

回覆 boboapril 的帖子

考級安排聼老師的
正常小朋友:P1升P2, 考3級, P2升P3,考5級, P3 考樂理,P4 考8級, S1 ATCL
鋼琴及弦樂多神童,可以K3考5級,小學ATCL,避開樂理。
第一次就ATCL怕小朋友沒有考試經驗,不會應對。

幾時考幾級好因人而異,我囡學果時無特別以考級為目標,第一次老師叫考係5級,其實果時程度已過5級,所以不需用好多時間去預備,純粹係體驗下考試,又後考的試是AT

stinkyrabbit111 發表於 22-6-16 11:41

幾時考幾級好因人而異,我囡學果時無特別以考級為目標,第一次老師叫考係5級,其實 ...

係呀,果時都係已經過曬果個級數,用三個月時間就去考試。
記得我仔考violin Grade 5 果次,佢係學曬考試書入面嗰啲歌,之後揀鍾意嘅去考試。

stinkyrabbit111    發表於 22-6-16 14:44
stinkyrabbit111    發表於 22-6-16 14:44

回覆 四隻貓 的帖子

Thanks all reply and responses.  唔想浪費時間預備考試,我女未叻到3個月可以預備到考試。
再諗下先。老師又不喜考級,玩少少比賽還可以。

boboapril 發表於 22-6-16 15:11
回覆 四隻貓 的帖子

Thanks all reply and responses.  唔想浪費時間預備考試,我女未叻到3個月可以預備到 ...

同意不如多啲去比賽或者表演。上台表演經驗寶貴,能增強自信心又可以觀摩其他人。(emoji)(emoji)

Jojo1211 發表於 22-6-16 10:22
點解可以學得咁快?

幾多歲開始學?每日練幾耐琴?
5歲開始學。我哋練好少,高效練習。佢自己練幾多我都唔係好理。
陪練就大概一日20分鐘。阿sir expect 要練啱嘅野,練錯不如唔好練。

Momobaba012 發表於 22-6-15 18:59
老實說,如果音感不足,小提琴不是最佳的選擇 …
同意,先學鋼琴會比較有幫助,至少可以對固定音高有概念

babyG2015 發表於 22-6-16 16:28
同意,先學鋼琴會比較有幫助,至少可以對固定音高有概念
本來我想話事在人為,不過聽音叻唔叻真係天生,我女叻過我。
另外,拉琴其實都好講體力,阿女學識練練下會停低拉下筋,老師有提醒佢唔好扭親,有時d練習曲好甘,練到出曬手汗,我都唔會要求佢長時間企,半坐琴櫈pat pat 坐櫈邊其實唔大問題。拉orchestra 都係坐㗎啦。企起身就練埋成個肢體動作,有一輪,都對住塊全身鏡練習。overall 真係太多嘢要兼顧,拉琴真係難,但又唔可以係小朋友面前講。
‹ 上一主題|下一主題