用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小提琴討論區
樓主: Jojo1211
go

[音樂] 小提琴討論區  

bebebe12345 發表於 22-9-22 13:45
孩子學習樂器、 大家沒有接觸過不是問題、最重要是家長陪伴.....跟上課和堅持儘量每天練習、孩子6歲己有相 ...

謝謝你的鼓勵。我女兒會堅持彈鋼琴的。
至於小提琴,佢係鍾意小提琴既聲音,而咁啱學校抽中左佢學,所以我地都會盡力試下。

回覆樓主:

請教大家,小提琴用咩拍子機?
屋企有兩個,一個傳統機械式,一個電子。電子果個拉琴時聽唔到,唔夠大聲。
但想買一個可帶去上堂,又夠大聲既拍子機。
大家有無邊款可以介紹一下呢?thank you

回覆樓主:

請問如果兩三級要幾耐學完-首歌?我本身識彈琴,以前細個學琴的時候,記得每堂學幾首歌仔,我見我小朋友學小提琴是一首歌分兩三堂教,係咪正常進度?其實我明小提琴好難,因為好多弓法和技巧,我唔急要成果,只好奇問下。

cpmummy 發表於 22-11-9 15:35
請問如果兩三級要幾耐學完-首歌?我本身識彈琴,以前細個學琴的時候,記得每堂學幾首歌仔,我見我小朋友學 ...

其實唔一定要拉曬成首。另外,亦唔應該只係拉歌仔,要拉下練習曲。所以好難答到你。總括要練好基本功,如果一首曲,有唔同技巧、或者個技巧練唔好,拉一兩個月都無問題,有進步有提昇先有用,乜嘢樂器一樣,唔係淨係彈到。

boboapril 發表於 22-11-11 11:58
其實唔一定要拉曬成首。另外,亦唔應該只係拉歌仔,要拉下練習曲。所以好難答到你。總括要練好基本功,如 ...

明白,唔該晒

想請教下大家會係邊度買小提琴? violin brothers好嗎?

值得你上去看看、見到他們兄弟就更好、有甚麼問題直接問.....
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

bananafish 發表於 22-11-22 17:23
想請教下大家會係邊度買小提琴? violin brothers好嗎?

Same asking

hippoo 發表於 23-5-11 10:24
Same asking

我哋有係Violin brothers 度買過琴同弓。
唔一定要係佢度買琴,不過值得上去試吓比較下。
我通常先預約講好想搵啲咩再上去,咁佢就會準備啲琴/弓俾我地試。
態度好nice,感覺良好,試完唔買野絕對無所謂,有咩問題都可以問佢地。
價錢我覺得合理,琴/弓呢啲都係一分錢一分貨,同埋睇緣份。我買開果隻弦線佢哋就比出面平。

盡量唔好星期六上去,因為會好多人。

回覆 hippoo 的帖子

我有去到兄弟度睇,但係1/8細琴冇咩選擇。最後去左太子間凱S琴行買你可以帶小朋友去試下

我家每天练小提琴都要打架,等暑假考完8级我准备停两周让他尝一尝滋味

回覆樓主:

我女要換4/4琴,之前用開學生琴,而家換琴完全冇頭緒,老師又叫我哋自己去試同比較。請問有冇推介?歐洲琴萬多元夠嗎?

回覆 鋼琴媽媽 的帖子

對家長的確有D難度、照理老師會給你提供意見....,
也許找到了譲她/他作最後取捨  若然你懂的另計.....

都已經到了換Full Size嘅時候、盡力找好一點自然是家長和孩子的希望!
小提琴的價錢相差實在太大、深深無底沒有夠不夠的、
按心中已有的預算去進行就是了、讓孩多試作比較、若碰上心想和孩子適合的再作決定。
Brother兄弟不妨一試、多試幾種和幾隻!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回覆樓主:

Deleted

bebebe12345 發表於 23-9-3 15:40
回覆 鋼琴媽媽 的帖子

對家長的確有D難度、照理老師會給你提供意見....,

謝謝你詳細的建議