用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 面試班
go

面試班 [複製鏈接]

見大家好多都有名校取錄的好消息,請問你們之前有報面試班準備嗎?如果有, 那是小五開始上嗎?
   3    0    0    0

CV4P 發表於 22-4-17 00:41
見大家好多都有名校取錄的好消息,請問你們之前有報面試班準備嗎?如果有, 那是小五開始上嗎?  ...

沒上過面試班作用也不大,根本就唔知學校問乜嘢問題,主要隨機應變就可以了。

王家爸爸    發表於 22-4-17 21:11

參加過。 由學校組織。 至少,它提供了一些實踐和經驗。
涵蓋一些基本問題。
最後,就像工作面試一樣,你需要自己準備

At P5, 您可以找sample問題,在閒時開始與您的孩子討論

notcool 發表於 22-4-17 11:25
參加過。 由學校組織。 至少,它提供了一些實踐和經驗。
涵蓋一些基本問題。
最後,就像工作面試一樣,你需 ...

學校的面試班更廢,去年亞女600 蚊10堂zoom上堂,上了兩堂就唔上,好浪費時間。

見大家好多都有名校取錄的好消息,請問你們之前有報面試班準備嗎?如果有, 那是小五開始上嗎?  ...

操下英普說話,唔係一般死記硬背,要流暢表達到想講既野 + 攪好呈分試最重要。

回覆 CV4P 的帖子

冇上過,因為學校都有training,而且始終RO最緊要。

因為我地學校唔會有training , 所以小五暑假同小六初期有上下面試班,第一次感覺麻麻,但叫做比小朋友taste 下,攞佐d指引,同prep 佐個self introduction . 第二次嗰間感覺還好,見到佢對答有進步同有信心佐。不過我同意成績最緊要,但好既面試班都真係有幫到佢增加信心。

回覆樓主:

我們上過學校外判的面試班,由外籍老師上課(ZOOM),只是基本禮儀。感覺幫助不大。面試因為在家ZOOM,所以聽到題目,與面試班完全沒關係。

200904 發表於 22-4-17 18:16
我們上過學校外判的面試班,由外籍老師上課(ZOOM),只是基本禮儀。感覺幫助不大。面試因為在家ZOOM,所以 ...

係呀,我女都係報咗學校外判的面試班,也是由外籍老師上(zoom),亞女說只是教基本嘢 自我介紹,同埋個外籍老師用佢外國嘅教學方式教,好似教緊幼稚園同學咁,唔適用於香港中學,感覺無用所以上咗兩堂就無上了。外面的面試班更加唔清楚。

班主任話最緊要識得隨機應變,依家啲老師好識睇邊D上過面試班嘅,老師通常更加欣賞臨場發揮嘅同學。

一切隨緣!

回覆樓主:

我覺得一定有用,至少可以知道最新行情同練習下一般禮儀,甚至可以適應下個模式!
但我反對長期上,咁反而會令小朋友增添壓力,係咁二上幾堂就可以。

我都覺得有啲用,會熟悉整個面試流程,同一些面試技巧及利益,讓孩子真正面試時唔會好緊張。當然RO先係最緊要個。

近年都係zoom,或者取消面試,所以唔知面試班作用如何。
我哋之前要面試的年代,因為有個人一對一,也有小組討論。如果小學唔會提供面試方面的培訓,我覺得小朋友如果可以去面試班,了解大致流程,學習應對技巧,諗下如何體現自己的優勢,審視自身有何不足,認真諗下點解想讀果間中學,點解人哋要收你等等問題,並且可以在不同情景之下清晰表達出來。還是有幫助。

如果學校已經有提供類似培訓,咁未必需要讀面試班。

b3410 發表於 22-4-17 22:44
我哋之前要面試的年代,因為有個人一對一,也有小 ...

考好呈分試,多報幾間直資進入實戰更有效。通常第一間面試會緊張會失敗,吸取經驗。比如報HYS人人有份永不落空,又學到野。

b3410 發表於 22-4-17 22:44
我哋之前要面試的年代,因為有個人一對一,也有小 ...

認同,好似我地小學零支援,女又怕怕醜醜,口齒唔多伶俐,已經有少許成績,如果差埋門一腳面試好唔抵。報下面試班,知道阿女衰咩改善下,知流程 等佢有啲心理準備,多少都有啲幫助。

坊間面試班最大作用係1. 幫你准備好個基本portfolio
2. 等D小朋友熟習下自我介紹同 group discussion
3. 看圖講古仔(中英文)
4. 熟悉過程
5. 見下世面

如果個班係千零二千,我覺得可接受,最好4升5暑假上,5升6時學校會操多次。不過點都比唔上考好小4下學期、小5上學期、呈一同呈二緊要。

JojoDad 發表於 22-4-18 17:11
坊間面試班最大作用係1. 幫你准備好個基本portfolio
2. 等D小朋友熟習下自我介紹同 group discussion
3. 看 ...
面試班所需時間好有限,日日溫書,出去練下oral, group discussion 都可以算一種放鬆。升中面試準備過程可以幫小朋友重新思考定位中學選校,檢視自身優勢vs不足,都可以算成長的一部分。
幼稚園升小學,我就反對面試班,因為小朋友太細個,唔會有深層次思考,只係操練。而升中唔同,同學已經知道思考,分析,選擇,面對壓力等等,準備充足,信心也大一些。

面試班對名校取錄,一定係無用(基本上B1學校都係咁)。不過亦唔可以一刀切話面試班無用,如果小朋友係B2水平,平時口才唔好,面試班對B1C、B2A學校既取錄,多少有啲作用。

我仔小學本身巳有面試班 各自學生角色調換 問答環節 等大家可以冷靜應對 外面那些面試班文件 我都看過 沒什麼特別 只係常規問答 何必浪費金錢

Rpp 發表於 22-4-17 11:43
學校的面試班更廢,去年亞女600 蚊10堂zoom上堂,上了兩堂就唔上,好浪費時間。
...

你一開始又話無,之後又話報左學校的,真有趣
‹ 上一主題|下一主題