用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問有冇Badminton School的家長
go

[英國] 請問有冇Badminton School的家長

Hello, 我囡囡會在今年9月入讀Badminton School,  請問有冇囡囡同一時間過去或已經就讀緊?可否大家交流和分享?

我囡讀緊,有乜想知?

回覆 ABTreasures 的帖子

您好,很高興認識同校家長,有些關於入學事宜,可否PM你?謝謝!

hwhw 發表於 22-4-15 20:41
回覆 ABTreasures 的帖子

您好,很高興認識同校家長,有些關於入學事宜,可否PM你?謝謝! ...

Ok

ABTreasures 發表於 22-4-15 18:26
我囡讀緊,有乜想知?

你好想知這學校校風環境及iT 設備。見佢you tube videos 已是兩三年前。希望多了解

Countblessing 發表於 22-10-8 17:56
你好想知這學校校風環境及iT 設備。見佢you tube videos 已是兩三年前。希望多了解
...

Badminton School 學術成績佳
日校生為主 宿生與國際生人數差不多
週末留宿應以國際生為主 本地人少

https://www.academic-asia.com/web/School/FactSheet/Badminton_factsheet.pdf

2022 A*-A | A*-B
A level 73% | 85%
GCSE 79% | 91%

2022年
全校人數 550人
寄宿人數 180人 [180/550=32.7%]
週末留宿 90% [180×90%=162人]

國際學生 160人 [160/550=29.1%]
不同國籍 35+
香港學生 10-12% [16-19人]
內地學生 4-5% [6-8人]
合計 14-17% [22-27人]

Countblessing 發表於 22-10-8 17:56
...

You can pm me. Thx

Poyau 發表於 22-10-8 22:40

請問全校人數550, 寄宿180, 國際生160。 那麼寄宿餘下的20 個學生 是否本地UK 生呢? 本地生也寄宿? 普遍嗎?

DOCTORGG 發表於 22-10-9 23:49
請問全校人數550, 寄宿180, 國際生160。 那麼寄宿餘下的20 個學生 是否本地UK 生呢? 本地生也寄宿? 普遍 ...

餘下約廿人 Weekly/Flexi boarders
可能多數係住附近本地生 星期六日回家
本地生也有 Full Boarding
比例上 本地生 日校為主 多於寄宿
如寄宿想週末多同本地生接觸
考慮寄宿比例相對高學校 例如以下女校

Wycombe Abbey
St Mary's School Ascot
Cheltenham Ladies College
Downe House
St Mary's Calne
Benenden School
Sherborne School for Girls
Tudor Hall School
Heathfield School, Ascot

Poyau 發表於 22-10-8 22:40

張fact sheet : A to A* GCE 先係73% , 不是A星 73%。B to  A* 85%
而且學校有冇公怖呢?

woyj 發表於 22-11-3 14:17

張fact sheet : A to A* GCE 先係73% , 不是A星 73%。B to  A* ...

謝謝告知 已修改
學校網頁公布數字(應為覆核後)更佳

Badminton School
2022 A*-A | A*-B | Per candidate
A level 73% | 86% | 3.3 subjects
GCSE 80% | 92% | 9.8 subjects

https://www.badmintonschool.co.uk/sixth-form/welcome-to-the-sixth-form

https://www.badmintonschool.co.uk/userfiles/badmintonmvc/Documents/Exam%20Results/Exam%20Results%202020%20-%202022%20v1.pdf

DOCTORGG 發表於 22-10-9 23:49
請問全校人數550, 寄宿180, 國際生160。 那麼寄宿餘下的20 個學生 是否本地UK 生呢? 本地生也寄宿? 普遍 ...
從前UK本地生寄宿係慣例,而且英國寄宿學校基本上係開俾本地寄宿生嘅。(從前交通冇咁便利,就算英國人要讀好學校都可能要攀山涉水冇可能走讀,所以寄宿係必然嘅)。

近年,無論交通或者local家長心態都有變,所以先會出現weekly/flexi boarding或者原本係寄宿學校變咗主要係day school。其實仲有唔少傳統寄宿學校有大比例嘅local寄宿學生。

beastiebistro 發表於 22-11-3 16:36
從前UK本地生寄宿係慣例,而且英國寄宿學校基本上係開俾本地寄宿生嘅。(從前交通冇咁便利,就算英國人要讀 ...
以前 boarding school, 有部分同學爸爸在 army, navy, 他們時常轉駐軍地點,子女大多都full boarding.可能隨著殖民地越來越少,駐軍少咗,都有影響。

fefemom 發表於 22-11-3 17:44
以前 boarding school, 有部分同學爸爸在 army, navy, 他們時常轉駐軍地點,子女大多都full boarding.可能 ...
呢樣都有關係,不過少咗軍人家庭可能都關學費問題。我讀boarding school嘅年代,local同學係俾10份1學費。而家好多要俾足,根本唔係普通中上軍階嘅家庭可以負擔到。就算申請埋bursary 都未必足夠...

ABTreasures 發表於 22-4-15 18:26
我囡讀緊,有乜想知?

你好,想請問一些有關badminton 寄宿情況嘅問題,可以PM你嗎?

mfma 發表於 22-11-17 21:58
你好,想請問一些有關badminton 寄宿情況嘅問題,可以PM你嗎?

Ok

beastiebistro 發表於 22-11-3 17:54
呢樣都有關係,不過少咗軍人家庭可能都關學費問題。我讀boarding school嘅年代,local同學係俾10份1學費。 ...

https://brightontherapypartnership.org.uk/impact-of-boarding-school/

錢係其中主要原因,當地人未必afford到,不過雖然Boarding好多好處但都未必人人啱,而家都開始有人講Boarding school syndrome (留意comments) ,甚至有人質疑英國首相不濟都係因為boarding school出身心理有問題(當花邊新聞),我稔都要睇自己小朋友啱唔啱同年紀,如果小朋友唔想就千祈唔好逼佢去。

964000 發表於 22-11-19 03:56

https://brightontherapypartnership.org.uk/impact-of-boa ...
我係英國全寄宿學校堅實支持者,我梗係覺得好,不過當然有人適應有人唔適應。我自己嘅經驗係通常最唔適應嘅(包括本地同埋國際生),都係屋企溺愛慣、全面被人照顧慣嗰啲,有「港孩」特質嘅小朋友。部分去到寄宿會改善、融入,問題消失。部分就係點都唔適應囉...

beastiebistro 發表於 22-11-19 11:37
我係英國全寄宿學校堅實支持者,我梗係覺得好,不過當然有人適應有人唔適應。我自己嘅經驗係通常最唔適應嘅 ...

咁我都支持㗎, 我見大部分都開心的,尤其青少年最鐘意日夜對住班friend。

beastiebistro    發表於 22-11-19 12:25

想請問Badminton school 適合文靜的女生嗎? 而今年暫代校長學校有無大改變呢?