用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 GCE IAL vs F.7 AL
樓主: socutebb
go

GCE IAL vs F.7 AL

socutebb 發表於 22-4-19 00:48
會唔會有人讀dse,再自修IAL?
有。 唔少。去英國讀書用,F5考,攞成績直接報UCAS,得就有UCO。

akys 發表於 22-4-19 10:58
有。 唔少。去英國讀書用,F5考,攞成績直接報UCAS,得就有UCO。

要同時應付兩個課程,勁。

akys 發表於 22-4-19 10:58

我仔中三已有同學考
連續幾星期請下晝假
我是護書簿

losoco 發表於 22-4-19 14:19
我仔中三已有同學考
連續幾星期請下晝假
中三15歲考IAL,屬於天才呢㗎。唔多唔多。

我聽過一個case
係嘉多利山的細路
據說佢初中已是香港物理隊
但一般文史類科目唔多好
故高中就出去讀AL
結果Phy Maths Further Maths得到3科A*
申請Cambridge有得考筆試
順利入讀物理

間補習社的結論係
AL適合偏向數理人士

2jkidsfather    發表於 22-8-21 16:07
我是護書簿

losoco 發表於 22-4-18 22:53
大同小異的範圍,只是考問得較直接

如果是Edexcel  IAL Maths就有點不同

GCE A level 考3科 要全取A*
唔計對上兩年 TAG 量化寬鬆
再上幾年正常考試年份約1.5%
比例上與 DSE Best 5 31+ 相若

A level results
England only, all ages
Year 3 A* | A*A*# | A*##
2021 6.9% | 8.5% | 16.1%
2020 4.3% | 6.3% | 13.9%
2019 1.6% | 3.1% | 9.5%
2018 1.5% | 3.4% | 10.3%
2017 1.5% | 3.6% | 11.3%

^ % of students taking 3 A levels

https://www.gov.uk/government/publications/analysis-of-results-a-levels-and-gcses-summer-2021/summer-2021-results-analysis-and-quality-assurance-a-level-and-gcse

barque 發表於 22-4-18 22:20
那麼英國的大學都知道DSE高分的百分比較低,而相應對DSE成績有個好的對照表。
...

KCL 有低啲 BBB 比較供參考
3X 要求 544 低於 AL Tariff equiv.

AL | DSE | IB Entry requirements
-------------------------------------------------------
Cambridge
A*AA | 5555+5*55 | 40 (HL 776)
Maths A | Core+M1/M2

Oxford
AAA | 3X 555 | 38 (HL 6-7)
Maths A | Core 5* + M1/M2 5

Imperial
AAA | 3X 555 | 38 (HL 6-7)
Maths A | Core+M1/M2 5

LSE
AAB | 3443+555 | 37 (HL 666)
Maths A | Core+M1/M2 5

UCL
ABB | 3553+555 | 34 (HL 655)
Maths A | Core 5* + M2 5

KCL
BBB | 4444+544 | 32 (HL 555)
Maths A | Core+M1/M2^
^ Both at least 5. Either 5* or above

UCAS Tariff
-------------------------------------------------------
Tariff | AL | DSE | IB
56 | A* = 5** = HL 7
48 | A = 5 = HL 6
40 | B = 5/4 = HL 6/5
32 | C = 4 = HL 5
24 | D = 4/3 = HL 4 or SL 6
16 | E = 3 = SL 5

醒目開學勳章 貢獻勳章

socutebb 發表於 22-4-19 00:05
請問LSC入醫科嘅學生喺咪全部經dse入?
還是自己另外報IAL,經non jupus入香港嘅大學?
我自己唔識人入醫科,但帶仔去考IAL數,可以全場1x人,有4-5 個LSC 學生
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

socutebb 發表於 22-4-19 00:48
會唔會有人讀dse,再自修IAL?
相信唔少人會咁做
恐龍家

小曳人 發表於 22-4-21 10:39
相信唔少人會咁做

特別係喇沙仔。

小曳人 發表於 22-4-21 10:37
我自己唔識人入醫科,但帶仔去考IAL數,可以全場1x人,有4-5 個LSC 學生
真係好多同學去考 iAL,知道有同學用iAL成績已得到牛劍offer,依家輕輕鬆鬆考DSE,可謂進可攻退可守!

小曳人    發表於 22-4-22 15:57

醒目開學勳章

如果冇打算出國升學,又會唔會考IAL?

bonnie_chan 發表於 22-8-21 01:55

據我理解,香港學生只能在Jupas和Non-Jupas兩條隊二擇其一,你揀了報Jupas聯招(佔大部分學額),大學就只睇你DSE成績。

2jkidsfather    發表於 22-8-21 16:02

bonnie_chan 發表於 22-8-21 01:55

如果好偏理科,考A level 就不用考中英通識, 經 non jupas 報本地大學

medicine 發表於 22-4-16 11:07
正確.

因为香港的DSE考试评分制度有些奇怪,四不像,部分水平对照,部分拉curve,所以产生畸形比例。

其他考试评分用简单水平对照,评分跟级别掛鉤,夠分就有,不用再拉curve。如果绝大部份考试制度都係这样,点解考评局唔跟呢?

我觉得问题应该不在其他考试制度,反而在考评局点解现在还要咁坚持而冇乜家长嘈佢,反而嘈其他制度,点解成日放生教育局及考评局的不合宜的做法?

之前高中改革只在课程,但评分制度及标准现在是否也应该要适当改革呢?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-8-30 10:18
因为香港的DSE考试评分制度有些奇怪,四不像,部分水平对照,部分拉curve,所以产生畸形比例。

其他考试 ...

看一樣東西的成敗,縂要一些標準吧。不應該為跟而跟。目的是什麽,這制度能否達到這目的?

假如目的是要皆大歡喜,DSE比高grade的數量是失敗的。IBA-level就相當成功了。

假如是要反映學生的水平,DSE前面的水平參照無咩問題。但到了最吃緊的部分來拉curve,這可能就未能反映真實情況了。

假如目的是要讓大學根據成績收生,DSE似乎比當前其他兩個考試(GCE A-levelIB)都清晰。今年DG i-A Level 的約20人。11個拿了fullA*。想象一下,假如她們以後所有學生都考i-ALevel了,以後每年單DG就貢獻超過60個狀元。假如DSE變成咁,最後香港的大學可能都要學英國佬,要學生考多次admission test

英國今年A-level的成績也開始降低了。看英國佬的説明,今年的成績會比去年降低返少少。明年又會再降低少少,以求回到2019年時的水平。IB未講,估計都會跟。但未知會點。這種玩法,香港考評局點跟?

寫到這裏,我反而覺得香港的大學,最起碼最受歡迎的學科,爲何不設立admission test? 當然設立了後,有些局中人的子女,就唔知過唔過到了!

ANChan59 發表於 22-8-30 10:18

其他考试 ...

制度呢樣嘢好難一兩句就話邊一個系統優勝;亞洲,尤其華人,推崇鬥爭,內捲文化,利用分數分學習成敗。其實香港幾十年冇變過,以前AL細分A1,A2,A3,B4。。。。,只不過歐美近幾年改變咗,分數不是唯一分成敗手段而已。香港改啲唔改啲,1-5水平對照,硬要再加啲*鬥一番。

好多年前,外國成日話羨慕香港,星加坡教育水平高,要來學習云云,但外國一邊話學習,一邊改制去減低壓力,班官員自以為是,喺度沾沾自喜,有趣。

ok_ko 發表於 22-8-30 11:10
看一樣東西的成敗,縂要一些標準吧。不應該為跟而跟。目的是什麽,這制度能否達到這目的?
假如目的是要 ...

你移咗少少個龍門,2019前其他海外考試的高grade都比DSE多,這個差異一直存在,因為大家用不同分級方法,不应用這兩年漲滯掩蓋考評局的方式,根本蘋果比橙。

現在唔知UCAS 個HKDSE assessment report 還存在網上沒有,當年的examiners comment 都有啓發性,點解DSE搞到咁緊。

Admission test我舉手贊成,由大學作主,到時又會DSE學生及家長投訴太多入學試,又冇範文,又冇得操練,又冇syllabus⋯⋯其實海外升學考試係好平常嘅事,非DSE嘅考生較多幾手準備。

補習中心肯定發達啦。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

akys 發表於 22-8-30 13:07
制度呢樣嘢好難一兩句就話邊一個系統優勝;亞洲,尤其華人,推崇鬥爭,內捲文化,利用分數分學習成敗。其 ...

问题在抄d唔抄d,自己都无法自圆其说!但又有人信,唔敢挑战佢哋废先有趣。

ANChan59 發表於 22-8-30 13:16
你移咗少少個龍門,2019前其他海外考試的高grade都比DSE多,這個差異一直存在,因為大家用不同分級方法, ...

DSE學生及家長投訴太多入學試,未必因為又冇範文,又冇得操練, 而係因為DSE已經好好野讀讀到謝哂. 同D無乜野讀既學制比當然可以考多幾場試. 我估.