用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 政府熔斷機制,除褲放x,多此一除!
樓主: ThanksMyGod
go

[英國] 政府熔斷機制,除褲放x,多此一除!   [複製鏈接]

hkcching 發表於 22-4-16 22:18
如果今日大家覺得隔離得嚴厲嘅話,我保證7月1號後會更嚴厲,想冇熔斷,冇隔離,冇大6批准係冇可能,我都好 ...

李公公

一切一切外防政策,香港也好,大陸也好,我覺得係政府or 習大大專登留難一班放洋家長或expatriates⋯⋯佢哋唔想有外國勢力⋯⋯咁不如把香港/上海重新定位,取消其國際金融地位吧⋯⋯

wwtsy 發表於 22-4-16 14:34
蟻民,越來越體會到,難怪身邊好多藍絲都要走,自求多福

宜家黃藍都冇分別啦,冇人頂得住個感冒…..看完上海情況感到自己很幸福

ratafan 發表於 22-4-17 09:35
一切一切外防政策,香港也好,大陸也好,我覺得係政府or 習大大專登留難一班放洋家長或expatriates⋯⋯佢哋 ...

同感!
我冇棄船,但好似被人迫落船!

其實而家咁多隔離中心,唔介意全部入哂去,可以收返錢,都係七日啫,如果中招可以去方倉或竹蒿灣,重症先入院,不如公開入境有幾多重症,點樣拖跨醫療?政府唔好為做而做,我地呢啲同樣有交税既香港市民,係有權享用香港既醫療㗎!

一切一切外防政策,香港也好,大陸也好,我覺得係政府or 習大大專登留難一班放洋家長或expatriates⋯⋯佢哋 ...

上海的學校聽講英文課已經不用考試 ,不過,這樣影響外資,金融中心的地位更大

ThanksMyGod 發表於 22-4-15 02:16
攪到家長個個都癲!

南華早報有講飛機航班問題,大家得閒入去留言

幸福花海 發表於 22-4-17 09:54
其實而家咁多隔離中心,唔介意全部入哂去,可以收返錢,都係七日啫,如果中招可以去方倉或竹蒿灣,重症先入 ...
係囉!公布下有幾多陽性既重症!對香港醫療有幾大影響?而家返既全部香港人喎,睇吓機場每日得十零班機到港,仲要全部係內地城市同幾班星架坡機,咩國際城市真係諷刺。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

wwtsy 發表於 22-4-17 13:03
南華早報有講飛機航班問題,大家得閒入去留言

請問有冇link?

已經取消咗

rainbowwall 發表於 22-4-17 16:03
請問有冇link?

I want the link too

咁上面又唔得呀 , 都要想方法用人X 幣換美甘呀 !

幸福花海 發表於 22-4-17 09:54
其實而家咁多隔離中心,唔介意全部入哂去,可以收返錢,都係七日啫,如果中招可以去方倉或竹蒿灣,重症先入 ...

以前就一落機, PCR test 有病毒就即捉入院 , 咁 就一定 影響入院人數和 醫療負擔。
唔好講全部人 , 只係落機做PCR test 的人是帶病毒 ,都可即安排方艙/糟糕灣入住啦 。
不過方艙管理外判哂, 沒有人入住,係唔會放人手入去工作的 ,有啲政策有時又奇奇怪怪的。

回覆 rainbowwall 的帖子

‘So stressful’: Hong Kong travellers scramble for flights, pay more when airline routes suspended over passengers with Covid-19 | South China Morning Post (scmp.com)
可以試試入去留言, 謝謝! 可能南華會留意我們的苦況, 不過可能要訂報紙先可以留言。

回覆 waiyan2000 的帖子

‘So stressful’: Hong Kong travellers scramble for flights, pay more when airline routes suspended over passengers with Covid-19 | South China Morning Post (scmp.com)
越多留言越好, 謝謝! 可能南華會關注我們的情況。不過要有賬戶。

wwtsy 發表於 22-4-17 18:22
回覆 rainbowwall 的帖子

‘So stressful’: Hong Kong travellers scramble for flights, pay more when  ...

Thank you

wwtsy 發表於 22-4-17 13:01

你係指大陸唔俾啲學生學英文,或者為了降低佢哋英文水平取消考試?
咁香港嘅本地學校會唔會遲啲冇咗英文課?

ratafan 發表於 22-4-17 19:19
你係指大陸唔俾啲學生學英文,或者為了降低佢哋英文水平取消考試?
咁香港嘅本地學校會唔會遲啲冇咗英文課 ...

我有朋友在上海,其他省市不清楚。他們小學還是學英文,但是不設考試。具體不清楚,我只是覺得,如果取消考試,很多學生會沒有動力學好英文

ratafan 發表於 22-4-17 19:19
咁香港嘅本地學校會唔會遲啲冇咗英文課 ...

因為唔想俾壓力父母,影響出生率,繼而影響所謂國力,大陸嘅人口開始跌,因為唔想生
‹ 上一主題|下一主題