用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 政府熔斷機制,除褲放x,多此一除!
go

[英國] 政府熔斷機制,除褲放x,多此一除!  

攪到家長個個都癲!

ThanksMyGod 發表於 22-4-15 02:16
攪到家長個個都癲!

一班被玩到殘的家長

咪囉,返到香港都要隔離嫁啦!

熔斷機制和酒店隔離都是外防輸入的互補的政策。現時隔離日期由21日,改至14日,更可改到7日酒店加7日家居隔離,貌似是仁慈的德政,若不檢討熔斷機制的人數,減少隔離日數是自欺欺人的德政!希望高官不要沾沾自喜!

真係航空公司同家長比政府玩死,而家飛一班熔一班,就算而家香港人中咗招咪係起屋企隔離,一班機幾百人,跟本就預咗飛一次熔一次,我估英航等緊政府取消熔斷機制,唔取消佢索性唔飛,我情願你隔離14日都好過熔斷。

ThanksMyGod 發表於 22-4-15 09:01
熔斷機制和酒店隔離都是外防輸入的互補的政策。現時隔離日期由21日,改至14日,更可改到7日酒店加7日家居隔 ...
香港感染率同死亡率都係已發展地區之最(沒有之一),如果真係需要防,外防輸出應該更正確。如果人地都無熔斷你,隔離你,熔斷機制、隔離酒店都係官員管治無能既表現。

A350-1000可載客354人,約有超過3人被驗出有病毒感染百分比0.85%!比DSE奪5**的難度更大!不知道高官根據什麼理據定3人?是否他們的年代考公開考試奪A的百分比少於1%,要玩殘回港的學生!

留學生唔知點解會變咗喪屍,一定係帶病毒返港,但留係香港的香港人,自己又冇做好自己本分?減少聚集,你睇吓出面條街,個個去郊遊,去商場,確診者周圍走,寬己嚴人

lattebagel 發表於 22-4-15 10:42
留學生唔知點解會變咗喪屍,一定係帶病毒返港,但留係香港的香港人,自己又冇做好自己本分?減少聚集,你睇 ...

Agree

玩左我地2年究竟幾時先肯放過我地

rainbowwall 發表於 22-4-15 12:56
玩左我地2年究竟幾時先肯放過我地

學生返香港,我覺得一次比一次難

6x6=36 發表於 22-4-15 13:17

我直頭覺得系渺茫添呀

ThanksMyGod 發表於 22-4-15 10:41
A350-1000可載客354人,約有超過3人被驗出有病毒感染百分比0.85%!比DSE奪5**的難度更大!不知道高官根據什 ...

最慘係我根本睇唔到有盡頭,並不是犧牲一次二次假期便會對香港的疫情有幫助。

6x6=36 發表於 22-4-15 13:17

係呀!往年暑假7月1日就停飛,好多家長撲到機票冇酒店,因為要住21日。往年檢疫酒店根本就唔夠。

ThanksMyGod 發表於 22-4-15 10:41
A350-1000可載客354人,約有超過3人被驗出有病毒感染百分比0.85%!比DSE奪5**的難度更大!不知道高官根據什 ...

認同,一班機三幾個人染疫,關那個星期其他航班上的乘客什麼事??

回覆樓主:

3個就溶斷,容嘜易,人哋都唔想,有哂48小時內檢測結果,其間受感染冇人想,關航空公司咩事,你話成班機超過1/3人確診就話有問題啫!

lattebagel 發表於 22-4-15 10:42
留學生唔知點解會變咗喪屍,一定係帶病毒返港,但留係香港的香港人,自己又冇做好自己本分?減少聚集,你睇 ...

係!最嬲係咩?仲要俾人踩多腳:食得咸魚抵得渴

sau2005 發表於 22-4-15 16:17
3個就溶斷,容嘜易,人哋都唔想,有哂48小時內檢測結果,其間受感染冇人想,關航空公司咩事,你話成班機超 ...
重點係其實有幾多係重症要入院而影響到香港醫療負擔?如果無既或得一兩個既,點解仲要熔斷?

yuyueng 發表於 22-4-15 20:07
重點係其實有幾多係重症要入院而影響到香港醫療負擔?如果無既或得一兩個既,點解仲要熔斷? ...

根本冇意義,但又無可奈何…真係玩謝咗
BOOBOO